cspv logo
cspv szám: 32 / 01 tartalom
keresés

hírek Direktebb Reklámok Direktebb Reklámok 2. Üvegtigris Neveletlen Hercegnő A Sárkány Csókja A.I. Mesterséges Értelem Macerás Ügyek Moulin Rouge Horrorra Akadva 2. Corelli Kapitány Mandolinja A Szajré Torzók Szerelmes Thomas Kutyák és Macskák

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 06 00022
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-10-18

Neveletlen Hercegnő

The Princess Diaries 2001.
Garry Marshall, a női lélek nagy ismerője most egy látens hercegnőről készített filmet, ami Neveletlen Hercegnő címen fut a mozikban. A film a Pretty Woman és a Római Vakáció édes keveréke, a főszereplő hercegnő pedig Julia Roberts és Audrey Hepburn párosítása, tehát nem fognak csalódni, akik egy felhőtlen és könnyű mozit várnak a jegy áráért.

Garry Marshall a Pretty Woman-nel akkora sikert ért el, ami nehezen megismételhető: nemcsak Julia Roberts futott be a filmmel, hanem Marshall is örökre eljegyezte magát a romantikus, fiatal lányokról szóló történetekkel, amit bizonyít a későbbi Carla Új Élete (The Other Sister), vagy a Pretty Woman kettőnek számító Oltári Nő (Runaway Bride) is.

A Neveletlen Hercegnő sem esett messze az elődeitől, a főszereplője egy 15 éves középiskolás lány, aki amúgy álruhás hercegnője egy kis európai királyságnak. Mia szokásos tinédzserlány, vagyis inkább kissé szokatlan: habár nagyon szép és okos, nincs semmi önbizalma, magába húzódó, és rosszul van már a gondolatától is annak, hogy több ember előtt kelljen megnyilatkoznia. A hősnőnk tehát jelentéktelennek van beállítva a film elején, amit úgy érzékeltetnek az alkotók, hogy például az iskolában egy fiú véletlenül ráül Miára, mert nem veszi észre, hogy elfoglalta a helyét… Aztán kiderül, hogy van Európában egy eldugott kis királyság, Genovia, aminek Mia (Anne Hathaway) az egyetlen egyenes ági örököse, így hamar formába kellene őt hozni a leendő hercegnőségre. Ezt a Julie Andrews által alakított nagymama, Clarisse Renaldi királynő hozza a lány tudomására, és gondolhatjuk, hogy innen számítható a cselekmény felpörgése. Azt a forgatókönyv és a rendezés javára kell írnunk, hogy nem lovagolták meg a "csúnya kacsából-csodaszép hattyú" elnevezésű látványos átalakulást, visszafogottak voltak e téren, és már a film elején is szépnek láttuk Miát, csak kicsit kócosabb volt a kelleténél. A királynő-nagymama megtanítja a leendő hercegnőt az udvari fortélyokra, és közben Mia egyre népszerűbb lesz az iskolájában. Van persze szerelmi vonal is, a lány igazi fiú barátja, Michael a kezdetektől ragaszkodik Miához, úgyhogy megnyugodhatunk a heppiendet illetően.

A történet kedves, és sokat ki lehet hozni belőle, amint már láthattuk ezt a hasonló filmek (Római Vakáció, My Fair Lady, stb.) sikeréből, Garry Marshall pedig mindent megtett, hogy egy 100 %-os lányregényt vigyen a filmvászonra. Miát egy 19 éves színésznő-palánta, Anne Hathaway játssza, aki nemcsak szép, de nagyon természetes színésznő is. A filmbeli szerelmét (Michael) alakító Robert Schwartzmann szintén 19 éves, származására nézve pedig a Coppola-család sarja, Nicholas Cage unokatestvére. Robert angol típusú divathajat visel a filmben, ami jól is áll neki, plusz még ki is emeli a tucat gimis fiúk köréből. Nem létezhet Garry Marshall-film Hector Elizondo nélkül (Pretty Woman, Oltári Nő), a rendező kedvenc színésze most Joseph-et, a figyelmes biztonsági főnököt alakítja. Elizondo általában jóindulatú barátként szerepel a Garry Marshall-filmekben, jelen esetben Clarisse királynő (és Mia) szövetségese, és kitűnően játszik ebben a szerepében is.

A Neveletlen Hercegnőt San Francisco-ban és Los Angeles-ben forgatták, a San Francisco-i meredek lejtős utcák szolgáltak terepéül Mia autós kalandjainak, a Genovia konzolátust pedig az egykori Doheny Palotában, a mai St. Mary's College-ben rendezték be. A látványtervező kitett magáért a konzolátus berendezésével, a hangsúlyosan európai stílusú bútorok és tárgyak valódi királyi hangulatot teremtettek.

A Walt Disney egy hamisítatlan mesefilmmel rukkolt elő, rejtett hercegnővel, királysággal, tiarával, egy saját kis országgal, szerelemmel, felnőtté válással, és egyéb fontos romantikus-mesebeli kellékkel. A film meglepően kevés pénzből (30 millió dollár) csinált kirívóan nagy bevételt (105 millió dollár ez idáig), ami azt mutatja, hogy a nézők bármikor kaphatóak egy jó kis érzelmi kiruccanásra a mesék világába, ahol minden megtörténhet, sőt, meg is történik…

-olasz-

2001-10-18
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16