cspv logo
cspv szám: 32 / 01 tartalom
keresés

hírek Direktebb Reklámok Direktebb Reklámok 2. Üvegtigris Neveletlen Hercegnő A Sárkány Csókja A.I. Mesterséges Értelem Macerás Ügyek Moulin Rouge Horrorra Akadva 2. Corelli Kapitány Mandolinja A Szajré Torzók Szerelmes Thomas Kutyák és Macskák

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00026
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-10-25

A Sárkány Csókja

Kiss Of The Dragon 2001.
A Sárkány Csókja Jet Li és Luc Besson közös filmje, amiben egy kínai titkosügynök és egy amerikai prostituált menekül Párizs utcáin a francia rendőrség elől. Ez egy multinacionális film: amerikai produkció, amiben a főszereplő a kung-fu-bajnok Jet Li, partnere az amerikai Bridget Fonda, a francia kapcsolat pedig a forgatókönyvíró-producer Luc Besson és Tchéky Karyo, aki a gonosz párizsi rendőrfőnököt játssza. Ez a nemzetközi részvétel végül egy jól kiszámítható amerikai akciófilmbe sűrűsödik, amiben van egy nagyon jó és egy nagyon negatív főszereplő, kevesebb váratlan fordulat, de annál több verekedés, és nem merül fel komolyan a kérdés, hogy vajon kinek kell a végén győznie.

Liu Lian (Jet Li) azért érkezik Párizsba, hogy mint elsőrangú kínai hírszerző tiszt segítségére legyen francia kollégáinak egy kínai-francia drogügylet lefülelésében, de aztán balul sülnek el a dolgok, és meghal a kínai drogbáró. A francia rendőrség, élén Richard felügyelővel (Tchéky Karyo) Liu-ra próbálja kenni a kínai kapcsolat megölését, tehát a jó öreg forgatókönyv-menet szerint hősünknek egyszerre kell menekülnie, és tisztára mosnia a nevét. Ebben segítségére van egy videokazetta, ami megörökítette a valódi gyilkosokat, illetve egy Jessica nevű prostituált (Bridget Fonda), aki az egyetlen külsős szemtanúja volt a gyilkosságnak. A dolgok persze nem oldódnak meg egyszerűen, de ez legalább alkalmat ad arra, hogy Liu Lian minden helyzetben bebizonyíthassa kung-fu tudását, gyorsaságát, érzékenységét, és egyéb hősies tulajdonságait.

Jet Li-t először a Halálos Fegyver 4-ben láttuk, amikor is ő volt a rosszfiú (de még mennyire rossz!), akivel Mel Gibsonnak folyamatosan meggyűlt a baja. Aztán az Öld Meg Rómeót (Romeo Must Die) c. filmben Aaliyah oldalán tűnik fel - vagyis már az abszolút jó oldalon áll-, és elkápráztat minket a harcművészeti képességeivel. A filmben Li a saját speciális effektjeit ajánlotta fel Aaliyah-nak az egyik küzdős jelenetéhez, amit egy hónapig próbáltak együtt. Jet Li A Sárkány Csókjában mint producer és társ-forgatókönyvíró is szerepel, és persze a kung-fu jelenetek koreográfiái is neki köszönhetőek.

A film forgatókönyvírását az a Robert Kamen vállalta el, akitől már két kiváló történetet is ismerünk, a Leon, A Profi-t és Az Ötödik Elemet. Ezekhez a filmekhez képest A Sárkány Csókja kicsit összekapottnak tűnik, nemcsak a forgatókönyv, hanem a rendezés és a vágás szempontjából is. A sztori egy rövid idő után rááll egy egyenes pályára, ahol már nem sok meglepetés adódhat, a Bridget Fonda-féle Jessica karakter pedig folyamatosan háttérbe szorul (a film közepén elég sokáig el is tűnik a lány a képből), és alapban sem nagyon indokolt a szemtanú-prosti-vonal alkalmazása. Úgy tűnik, hogy Liu mellé egyszerűen kellett egy amerikai partner (hasonlóan a Gyilkosok Gyilkosában a Chow Yun-Fat - Mira Sorvino-párosításhoz), aki lehetőleg nő, és ha már akciófilmről van szó, akkor lehet akár kiugrani készülő, nem igazi prosti is (mint a Bad Boys-ban Julie). Egyébként nagyon sok mindenben emlékeztet a film a John Woo által producelt Gyilkosok Gyilkosa (Replacement Killers) c. filmhez: Bridget Fonda ugyanolyan bőrkabátban, és hasonlóan zilált hajjal közlekedik a filmben, mint Mira Sorvino a sajátjában, Jet Li is olyan hallgatag és érzékeny hős, mint amilyen Chow Yun-Fat volt akkoriban, és mindkettőben adott a kínai férfi-amerikai lány párosítás. Amúgy a két film között erőteljes minőségi különbség van, sajnálatos módon A Sárkány Csókja nem sikerült annyira emlékezetes filmre, mint a Gyilkosok Gyilkosa.

A rendezés és a vágás problémái miatt néhány jelenetben nem lehet követni olyan alap dolgokat, minthogy éppen ki lőtt kire, egy ikerpár küzd-e Jet Li ellen, vagy egy tükörben álló férfi, és hasonlók… Mindezt annak a számlájára írhatjuk, hogy bevallottan kevés idő állt a stáb rendelkezésére a forgatókönyv megírásától a forgatás befejezéséig (Jet Li 6 hónapra ért csak rá), és így nem juthatott elég idő az elmélyült forgatókönyvírásra, a pontos szerkesztésre.

Vannak viszont erős oldalai is a filmnek, mint például a harcjelenetek, amelyek nagy számban szerepelnek, és eléggé látványosak is. Jet Li többet küzd, mint az eddig látott filmjeiben bármikor, és ez azért jól veszi ki magát a filmben.

Bridget Fonda állítólag anélkül vállalta el a szerepet, hogy elolvasta volna a scriptet, s bár ő sem nyújtott 100%-os teljesítményt, azért jó választásnak tűnt Jessicaszerepére. A legerősebben a filmbeli anyai érzéseit tudta előadni, ami azért is számít, mert egyrészt még sohasem játszott anyát eddig, másrészt az életben sincsenek erre vonatkozó tapasztalatai.

Tchéky Karyo a szokás szerint gonosz és mindenre elszánt figurát alakít (Bad Boys, A Hazafi, Dobermann), de most mintha kihagyott volna néhány árnyalatot a Richard felügyelő jellemének érzékeltetéséből, és egy tisztán negatív karaktert adott elő, felerősített formában.

A Sárkány Csókja egy kínai eredetű emberölési módról kapta a címét, amit persze látni is fogunk a filmben. Ezenkívül még rengeteg verekedésre számíthatunk, Jet Li szimpatikus elszántságára, üldözésre és más akciódús jelenetekre, némi érzelmi szálra, vagyis egyszóval - egy felpörgetett szombat esti akciófilmre.

-olasz-

2001-10-25
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16