cspv logo
cspv szám: 42 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00176
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-09-07

Csavard Be, Mint Beckham

Bend It Like Beckham 2002.

Nagypályás barátnők
Az igazi jó filmek ritkák, mint a fehér hollók, az igazi jó vígjátékok pedig még ritkábbak. Jelen esetben egy indiai rendezőnőre kellett várnunk, hogy végre ismét pompásan érezzük magunkat egy film nézése alatt, sőt, hogy a végén feldobódva távozzunk a moziból.

A Csavard be, mint Beckham egyszerű című angol film mindent tud, amit egy normális filmnek tudnia kell: vicces, kedves, elgondolkodtató, és az első perctől az utolsóig nagyon szórakoztató. Azzal indul, hogy már maga a történet sem mindennapi: egy indiai származású angol lány focista karrierjének buktatóit láthatjuk. Jess (Parminder Nagra) 18 éves diáklány, aki meg van őrülve David Beckham-ért, a híres brit focistáért, miközben ő maga a parkban futbalozik a fiú haverjaival. Mielőtt felbukkanhatnának olyan néző-jelöltek, akik a foci miatt idegenkednének filmünktől, megemlítenénk, hogy itt nem simán fociról, hanem egy látványos tinilány-futbalról van szó, ahol borzasztóan elhivatott 18 évesek teszik ki a lelküket egy-egy meccsen, úgyhogy amit látunk, az sokkal több, mint futbal.

Jess őstehetség a fociban, de ettől függetlenül még rengeteg akadály áll közzé, és a futbal-karrierje közé. Indiai családja nem nagyon tudja értelmezni Jess foci-őrületét, a szülei hamarabb szeretnék férjhez adni valamilyen rendes indiai fiúhoz, mintsem hagyni, hogy rövid sortban rohangáljon, egy labdát kergetve. Ezt a konfliktust fogja kezelni a film, olyan csavarosan, mint amit a cím is sejtet, és olyan fordulatosan, hogy egy percig sem tud lanyhulni a figyelmünk. Jesst először egy kedves focistalány, Jules (Keira Knightly) fedezi fel, és ő mutatja be az edzőjének, és egyben szerelmének, Joe-nak (Jonathan Thys Meyers). Joe is felkarolja Jesst, és ezzel elkezdődik a lány ingázása a család és a focicsapat között. Bár eléggé kilátástalannak tűnik Jess kettős elkötelezettsége, a film mégis vidám, és a komoly konfliktusok is finoman oldódnak meg benne. Jess egyre jobban játszik, és egyre jobban érzi magát a focicsapatban, miközben otthon minden ízében egy tisztelettudó, hagyományos indiai lánykának kell tűnnie, aki bármikor meg tud főzni egy tizenkét fogásos indiai vacsorát.

Ezt a két világot persze egyre nehezebb összeegyeztetnie, úgyhogy kisebb-nagyobb lebukások tarkítják az eseményeket. Mi pedig úgy érezzük, egy átélhető történetet látunk, nagyon szimpatikus szereplőkkel, ügyes focista-lányokkal, és olyan pontos kultúra ábrázolással, ami miatt még közelebb érezzük magunkhoz a történetet. A film azért tud végig kiegyensúlyozottan szórakoztató lenni, mert egy nagyon jól megírt forgatókönyvvel rendelkezik, ami nemcsak jól bonyolítja az eseményeket, de a szereplőketis életszerűen árnyalja. Minden karakter pontos és valódi, és ez sokat nyom abban a latban, ami eldönti egy film minőségét. Az külön hálás motívuma a filmnek, hogy semmilyen "mondanivalót", vagy értelmet sem erőltet, és távol tartja magát a kommersz megoldásoktól. A humoros vonalat leginkább Jules mamája képviseli, aki szinte végig "out of focus"-ban van a film alatt. Ez azt jelenti, hogy hiába tréningezte magát azelmúlt 18 év alatt a legtoleránsabb és legbelátóbb anya szerepére, Jules-lel folyamatosan problémái adódnak, és szinte egyetlen helyzetet sem tud a saját helyén értelmezni. Mi persze ezeken a félreértéseken pompásan szórakozunk, és a film vége mégezen a vonalon is tartogat meglepetéseket.

A színészek kiválasztása minden egyes karakter esetében ideálisnak tűnik, és ez nemcsak a három főszereplőre (Jess, Jules és Joe), hanem az érdekes mellékszereplőkre is igaz (Pinky, Jess nővére/Archie Panjabi a Kelet az Keletből, Mel, csapatkapitány/Shaznay Lewis az All Saints-ből, stb…). A rendezőnő Beckham-rajongása révén maga Beckham is felbukkan a filmbenegy röpke időre, de ez egy ilyen című filmben talán kötelező is számára.

A Csavard be, mint Beckham ritka film abból a szempontból is, hogy egy női rendező munkája, és mégsincsenek benne tipikusan nőies filmes hibák. Nem erőltetett, nem túl érzelmes, nem akar mindenáron visszautalni a rendezőnő saját életére, és nem szerencsétlenek a párbeszédei. Mindezek helyett jó a ritmusa, kedves a világa, és irigyelnivalóan elszánt a főszereplője. Szeretnivaló film, szeretnivaló népeknek.

-lidoc-
2002-09-07
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16