cspv logo
cspv szám: 52 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 04 00320
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-06-27

Naqoyqatsi- Erőszakos Világ

Naqoyqatsi 2002.

Qatsi 3.
Az 1983-as Kizökkent Világ mindenképp kiemelkedő pontja a világ filmművészetének. Azóta volt már neki második része, 88-ban az ethno stílusú Powaqqatsi, és most, további másfél évtizeddel később megjelent a harmadik rész is, Naqoyqatsi, Erőszakos Világ címen.

Ezek a filmek látszólag egy harmonikus sorozatot alkotnak, ám szerintünk szó sincs sorozatról, van egy darab film, a Kizökkent Világ (Qoyaanisqatsi), és van egy ezidáig kétrészes sorozat, aminek a második része az Erőszakos Világ, de haladjunk szép sorjában, lássuk, honnan is indul ez a "Qatsi-folyam".

A Kizökkent Világ (1983) egy montázsfilm, amely elképesztően jól sikerült. Képeket látunk, mint valami mozgó diavetítés során, alatta pedig zenét hallunk, mégpedig nagyon érdekes, meditatív és repetitív zenét Philip Glass-tól. A film, ha véletlenül sikerül ráhangolódni (ami 20 év távolából nem feltétlenül megy olyan könnyen), különleges élmény. Olyan, mint egy zene, ami hangok helyett jeleneteket használ (amely jelenetek pedig igazi zenén alapulnak). Ha pedig zene, akkor azok közül is az ún. program-zenék közé tartozik, amire Beethoven 4. szimfóniáját szokták példaként említeni.

A történet egyszerű, kezdetben volt a föld, ember nélkül, ez az idill, ha fokozni akarjuk, az "ősi idill". Aztán megjelenik az ember, és elszaporodik a földön, létrejön a civilizáció. És végül, amikor egy felrobbant űrhajú hosszan zuhanó roncsait nézzük, átélhetjük, amit annak idején a Titanic elsüllyedésével kapcsolatban, hogy valaminek vége, valaminek elérkeztünk a határára, valamin túlmentünk, valami nagyobb volt nálunk, és legyőzött minket. Furcsa, hogy az űrhajó pusztulása a film végén felemelő, mintha visszaállna az "ősi rend". Szóval roppant érdekes film.

A Kizökkent Világ nem egyedülálló, a 70-es években minden bizonnyal nagyon sok hasonló hangulatú film készült, és ebbe érdemes beleérteni a szuper 8-as filmfelvételeket is. Abszolút kiemelkedő, csak nem egyedi eset, hanem sok más film közül emelkedett ki. Egyszóval ott volt valami nagyon a levegőben, amit Godfrey Reggio-nak sikerült elkapnia és a vászonra sűrítenie, és amivel feltétlenül maradandót alkotott. Ezen az utóbbi mondaton a maradandóságról egyébként valószínűleg jó nagyot nevetne, hiszen pont arról szól a film, hogy mennyire egyszerhasználatos módon pop minden, amiben élünk, és nem történik más, csak a fogyasztás minden szinten.

A Kizökkent Világ valószínűleg azért tudott akkora hatást tenni a nézőire, mert valójában a 70-es éveket látjuk benne összefoglalva. Vizuálisan egyszerűen a leggazdagabb, legpazarabb lenyomata a 70-es éveknek. Ám mégis a 80-as években készült el, és ez nagyon hatásossá teszi, mind a mai napig. Mert arról van szó, hogy a film már maga mögött hagyta a 70-es éveket, mindennel, amiről szólt, meg ami benne volt, és ezt az élményt osztja meg velünk. A képek, amiket látunk benne, egy egész életre beivódhatnak, annyira emlékezetesek. Mellesleg, Bódy Gábor 81-es Psyché-jén kívül ez volt a második film, amely az égen gyorsítva rohanó felhőket a filmvászonra vitte.

Az Erőszakos Világ ehhez képest egy egészen más természetű dolog. Olyan, mint egy tévésorozat a film alapján. Szökevény, Nikita, vagy a Hálózat Csapdájában is kapott már ilyen külön sorozatot, és most már, úgy látszik, a Kizökkent Világ is. A film kijelölte a kereteket a "tv-verzió" számára, mint egy homokozót a gyerekek számára, eddig, és ne tovább, ezeken a kereteken belül lehet és kell gondolkodni. Amikor a film legelején a jól ismert roppant mély férfihang a Qoyaanisqatsi helyett most az aktuális "Naqoyqtsi"-t énekli be, az ember majdnem elneveti magát.

Aztán elkezdődik, és csakhamar kiderül, hogy a digi trükkök korántsem idegenek e filmtől, sőt, a tizedik perc körül már arra panaszkodunk, hogy a világ után most tessék, még Godfrey Reggio is jól kizökkent. Mindez azért lehet, mert az ilyen ortodox művészek nem igazán néznek MTV-t, és így amikor beszabadulnak egy vágószobába, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Nem arról van szó, hogy a trükkök rosszak, csak ez nem egy olyan film, és ha valamitől, hát ettől a filmtől azt várná az ember, hogy tiszta, szép, színes képeket lásson. Szóval ez némiképp csalódás.

Csalódás az is, hogy a zenei "tételek" immár egészen jól elkülönülnek, a néző két tétel közt már ott tart, hogy mindjárt köhécsel egyet, mint egy koncerten. Egy tétel, egy szünet, egy tétel, stb, majd egyszercsak vége és taps.

A film legnagyobb hiányossága az, hogy nem szól semmiről. Az erőszakos világot, illetve a világot, mint erőszakosat bemutatni elvileg nem lehet túl nehéz, bizonyára csak nem akarták túl közhelyesre készíteni. Ez egyébként sikerült is. A film felénél például fogadni lehetett volna, hogy ami az első részben a felrobbant rakéta volt, az most a World Trade Center lesz, most annak az omlását fogjuk hosszú perceken keresztül nézni. De nem így lett. Spike Lee-t pár hete még szidtuk egy WTC-s jelenetért az Utolsó Éjszaka c. filmjében, de az Erőszakos Világtól éppenséggel direkt elvártuk volna ezt.

Az egész Kizökkent világ "csak" arról szól, és ennek a filmnek is egyedül arra kellett volna törekednie, hogy gyönyörű (de nem ethno) képeket addig és úgy mutogatnak, míg beindul valami történet a néző fejében. És akkor ezt a ki nem mondott, vizuális történetet lehetett volna szépen célba juttatni. A végén pedig összefoglalni mindent, amit addig láttunk. Nevezetesen, mit értünk azon, hogy a világ erőszakos? Mitől erőszakos? Jó, vagy rossz, hogy erőszakos? stb. Összefoglalás ugyanúgy nem volt, mint történet. Így csupán egy kis kamara-videóműnek felel meg, amit látunk, mégha a drága digi trükkök, illetve animációk jó sokba kerültek is.

Nyilván arra törekedtek, hogy mint annak idején a Kizökkent Világ, ez is az az egy legyen a sok közül, amely eljut mindenkihez. Ez technikailag sikerült, de abszolút hiányzik belőle az a gondolat, az a megvalósítás, ami miatt tényleg "az az egy" lehetett volna. Így csak egy film a sok közül egy kizökkent világ mozijainak műsorán.

-zé-
2003-06-27
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11