cspv logo
cspv szám: 61 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Oscar 2004. Oscar - infláció Getno (2) cikk cím cikk cím Boldog Születésnapot (3) Holdfényév (2) cikk cím Sztárbox QuizFire

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 15 00576
PREVIOUS articleNEXT article
2004-03-28

Sztárbox


Pofon a színvonalnak
2004 márciusa komoly mérföldkő a hazai média történetében, ekkor adták le főműsoridőben az RTL Klub "Sztárbox" című produkcióját, amely, legalábbis eddig, a magyar televíziózás legalacsonyabb színvonalú adása volt, amiről feltétlenül érdemes megemlékezni.

Amikor egy vállalat sugárzási jogot kap egy tévécsatorna létesítéséhez, az, ahogyan mondani szokták, egyenértékű egy pénznyomdával, ám ez a nonstop pénznyomás komoly felelőséggel is jár, mert nem mindegy ugyanis, hogy működése, tehát a pénznyomás közben egy csatorna milyen mellékterméket (hulladékot) bocsát ki, hogy milyen műsorral szennyezi a környezetet, a kultúrát.

A Big Brother című licence-műsor annak idején, 2002 őszén minden idők leghatásosabb pénznyomó produkciójaként indult el 2 év késéssel a hazai képernyőkön. Az ilyen valóságműsorok nemcsak a szó gyártási értelmében, de minőség tekintetében is hallatlanul olcsó produkciók, így a legnagyobb hatékonysággal képesek a pénztermelésre. Emellett azonban, ne felejtsük el, meglehetősen szennyezőek, a Big Brother volt az az adás, amely során magyar nézők először láthattak élő pornót egy földi sugárzású tévécsatornán. A rivális RTL Klub később ugyancsak nem ment messzire, egy pornó színésznő szerepeltetésével, majd az egyik szereplő nyilvános randiztatásával vágott erre vissza saját valóságműsorában. Miközben a két csatorna a mellesleg mindössze 800 háztartásnyi mintán mért nézettségért, illetve a még nagyobb bevételért versenyez, kultúránkban, amely az életminőségünket alapjaiban határozza meg, visszafordíthatatlan változások mennek végbe a piacra dobott műsoraik hatására.

Ahogyan más dolog egy szép, tiszta, világos, frissen festett lakásban élni, mint sötét, penészes falak közt, ugyanúgy más egy olyan országban élni, ahol a fő pihenőnapon, főműsoridőben viszonylag értelmes, a közönséget elemi szinten tiszteletben tartó műsorokat adnak le a fő kereskedelmi adókon, vagy a közönséget megalázó színvonalú súlyosan primitív programokat.

A Sztárbox egymással ellenséges viszonyban álló "sztárok" küzdelmét mutatta be, sportnak álcázva. A box-ot persze nevezhetjük sportnak, ökölvívásnak, de amikor az egyik sztár edzője e tévécsatornán azt nyilatkozza, hogy az ellenfélnek "jól szét verjük a pofáját", és ezt a nyilatkozatot többször is leadják, az biztos, hogy nem sport. Megértjük, hogy az RTL Klubnak jelentősen olcsóbb hazai sztárokat ringbe küldeni, mint megszerezni a jogot igazi boxmérkőzésekre, de azt, hogy mi menjen le "adásba", azt talán mégsem egy számológéppel kellene eldönteni. Ez a "jól szétverjük a pofáját" nem valami elszólás, véletlen szépséghiba, hanem az egész produkciót jellemző szöveg volt. Egybehangzott a képernyőinken jogtalanul himbálódzó meztelen női mellekkel, az összecsapás előtt két félmeztelen nővel smároló, piros rúzsos arcú sztár látványával, a "műsort" kísérő hallatlan színvonalú riportokkal, ahol egy kérdésben szereplő "habitus" szó hallatán a riportalany azt mondja, bocs, ezt most nem értettem, vagy ahol a riporternő többször egymás után előadja, hogy ő most "farkasért kiált", hogy az egész "műsor" helyszínét képező nagycirkuszt ne is említsük. Az adást egyébként maga az RTL Klub programigazgatója is megtisztelte jelenlétével.

Egy kereskedelmi tv-csatorna nem kis dolog, földi sugárzású kereskedelmi csatornából összesen kettő van Magyarországon, és ezek is (elvileg) komoly pályáztatás nyomán érdemelhették ki a megtisztelő bizalmat. Egy kereskedelmi csatorna 99 % biznisz, de van egy százalék, ami nagyon fontos, és ez arról kellene, hogy szóljon, hogy tiszteletben tartják a közösséget, a közönséget, amely megengedte nekik, hogy az adott frekvencián boltot nyissanak.

A Sztárbox egy szélsőségesen primitív adás volt, amely mellesleg minden nemű korhatárjelölés nélkül súlyos erőszakot tartalmazott, egy gyakorlatilag vérre menő küzdelmet, ezen felül félmeztelen nőket premier plánban, pont, mint egy B-osztályú pankráción, ide nyomták le a magyar nézők színvonalát szombat estére. Jennet Jackson egyik mellének kivillanását az MTV (Music Television) képernyőjén országos botrány követte. Hasonló incidens előfordulásáét megelőzendő az idei Oscar Díj-átadás sugárzását úgy oldották meg, hogy mindent 5 másodperc késéssel adtak le, hogy ha hasonló dolog történne, azt gyorsan ki tudják vágni, mielőtt adásba kerülne. Ilyen a külföldi televíziózás, a televíziózás egy olyan országban, amely nemcsak gazdaságilag fejlettebb nálunk, de kulturálisan is, mert ott vannak szervezetek, akik hangot adnak tiltakozásuknak, és vannak, akik hallgatnak ezekre a tiltakozásokra, mert ott a nézőt egyszerűen emberszámba veszik.

Ami egyébként az Egyesült Államokat illeti, a Sztár Box eredetijét is ott találjuk meg, egy korábbi MTV-produkció formájában, aminek az volt a címe, hogy Celebrity Death Match - "Halálos Sztár Mérkőzés". A Celebrity Death Match-ben olyan sztárok csaptak össze, mint Michael Jackson, Hillary Clinton, P. Daddy, illetve akkori nevén Puff Daddy, Britney Spears, vagyis szemben a magyar verzióval, itt mindenkinek két szóból álló neve volt. A meccsek sokkal véresebbek voltak, mint a hazai verzióban, ugyanakkor a szereplők nem élőben szálltak a ringbe, hanem csupán animációs gyurmabábúk formájában. A Celebrity Death Match egy nagyon humoros sorozat volt, nagyon sokat lehetett rajta nevetni, de biztos nem annyit, mint amennyit az amerikai műsor producerei nevetnének, ha megtudnák, hogy Magyarországon ugyanezt élő, hús-vér emberekkel csinálták meg.

A kakasviadal tiltott dolog, mert védik az állatokat, a Sztárboxot pedig azért lehetne tiltani, hogy védjük az embereket, persze nem a résztvevőkre gondolunk, akik az RTL Klubbal együtt megkapták a maguk jussát a cirkuszból, és akiket ezért cinkostársaknak, és nem szenvedő alanyoknak kell tekintenünk. A nézőket kellene védenünk az ilyen színvonalú műsoroktól. Egy börtönben vagy egy fúrótornyon is komolyabb színvonalú adást nyújtanak az embereknek, a magyar nézők ennél biztosan többet érdemelnek, több tiszteletet.

-jepe-
2004-03-28
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16