cspv logo
cspv szám: 86 / 06 tartalom
keresés

Elemi Ösztön 2 Tûzfal Maradj! Tour de voks - végeredményben ..  / 1. Tour De Voks - végeredményben .. / 2. Transamerica V, mint Vérbosszú Rejtély Anyám Nyakán A liberalizmustól a konzervatív viselkedésig

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 09 00869
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2006-04-27

Rejtély

Caché 2005.

Tudom, mit tettél 6 éves korodban
Ha francia filmekre gondolunk, tudat alatt a nagy francia színészek, sztárok is eszünkbe jutnak, mint amilyen a férfiak közt Daniel Auteuil, a nőknél pedig Juliette Binoche. Amikor egy olyan filmmel találkozunk, melynek ők ketten a főszereplői, egész egyszerűen az lehet a benyomásunk, hogy az elképzelhető legjobb dolognak tekintünk elébe.
Az osztrák Michael Haneke egyszer már meglepett bennünket egy jó filmmel, bár az is igaz, hogy a Farkasok Ideje és a Zongoratanárnő határozottan antipatikus filmek voltak. A jó hír ezúttal az, hogy a Rejtély nyilvánvalóan az Ismeretlen Kód stílusában készült, és nem e két, nem-annyira-kellemes film világát idézik, ezzel együtt viszont az is igaz, hogy bár stílusában hasonló, a Rejtély nem igazán éri el az Ismeretlen Kód színvonalát.

Minden filmnél roppant mód meghatározó ereje van a nyitóképnek, annak, amit a film legelőször mutat nézőinek. Az első jelenetsorok és a feliratok minősége olyan sokat árul el egy-egy filmről, hogy ezek segítésével nem kell külön tehetség, hogy megjósoljuk, mire ültünk be (ez egyébként már majdnem olyan nyilvánvaló jóslás, mint amit a Bajos Csajokban az időjárás-bemondó lány űz, akinek a mellei megérzik az esőt - amikor már esik). Mindenesetre oda akartunk kilyukadni, hogy filmünk nyitóképe szinte megdöbbentő módon jelentéktelen.

Az ember nehezen tudja elképzelni, hogy mielőtt egy film létrejön, az alkotók 1-2 éven keresztül gondolkodnak, beszélgetnek, terveznek, álmodnak és néznek meg mindenféle helyszíneket, ezerszer írják át a forgatókönyvet, hogy minél jobb és jobb legyen a film - ami végül így kezdődik el. A kép, amit látunk, egy ház valamely utcában, még csak nem is szép. Ha ez egy fotó lenne, körülbelül azt a minőséget képviselné, mintha valaki véletlenül nyomta volna meg a gombot. Annyira esetleges, hogy egy ilyen képet senkinek sem jutna eszébe elmenteni. Így kezdődik a film.Anélkül, hogy itt leakadnánk, érdemes megjegyezni, hogy a film "különös" fényképezési stílusa további meglepetéseket is tartogat, például a filmből már lemegy vagy 15 perc, mire végre látunk egy közelit Juliette Binoche-ról. Ilyesmi más filmekben nem szokott megtörténni. Mondhatnánk persze, hogy direkt ilyen esetleges a beállítás "a házról", hogy ne is azt érezzük, mintha egy moziba ülnénk - de ez átlátszó mentegetőzés lenne. Az, hogy Binoche-t elhanyagolja a kamera, ugyancsak nem véletlen, arról árulkodik, hogy a forgatókönyvben nem írtak neki különösebb szerepet, de mindegy.

Összességében nagyon hamar kialakul a benyomásunk, hogy egy határozottan uncsi filmre váltottunk jegyet, amiben ráadásul nincs is semmi pláne, ami miatt végül úgy érezhetnénk, hogy mégis megérte megnézni. Ahhoz sem kell érsebésznek lennünk, hogy felismerjük, ez a film, a francia nemzet két legnépszerűbb sztárjával többet kapott, mint amit megérdemel. Ugyanígy nyilvánvaló az is, hogy ezt a filmet két ismeretlen színésszel, esetleg két ismeretlen osztrák színésszel még 15 percig is borzasztó nehéz volna figyelemmel kísérni - ha egyáltalán lehetséges lenne. Az ember, ha nagy sztárokat lát a vásznon, valahogy feltételezi, hogy valami úgyis kijön majd belőle - ami ezúttal csupáncsak csalfa vak remény marad a részünkről.

Maga a "rejtély" arról szól, hogy valaki kazettákat küldözget a kis család számra (Auteuil, Binoche és a gyerek). Valaki, vagy valakik, esetleg valami. Nem tudunk meg túl sokat, ez az igazság. A kazettákon nem látunk semmi fenyegetőt, csak például a család házát, és aput, amint hazaér a munkából, leparkol, és bemegy a házba. Rendőrséget persze nem hívnak, Auteuil összevissza titkolózik a felesége előtt, csak azért, hogy megnehezítse a nézők dolgát - mert amúgy nincs semmi értelme. Az egész "kazetta-ügy" azért tud egyre nagyobbra, és nagyobbra duzzadni, mert a háttérben egy szörnyű gonosztett húzódik, Auteuil 6 éves korában egy nemtelen csellel megakadályozta szüleit abban, hogy örökbe fogadjanak egy algír fiút. Azt hazudta neki, hogy apja arra kérte,vágjon le egy kakast. A szülők aztán arra lesznek figyelmesek, hogy a kis algír srác kezében egy baltával gesztikulál, egy kakas pedig, akinek levágták a fejét (a kamerák előtt!!!) fej nélkül rohangál fel-alá, haláltusáját vívva. A szülők végül úgy döntenek, hogy elküldik a háztól a kis algírt. Ez az a gonosztett, amit Auteuil elkövetett. Ezért hazudozik végig a filmben, miközben egy hatéves kori bűntett nem olyasmi, ami miatt egy felnőttnek szégyellnie kellene magát - lévén, hogy akkor még gyerek volt. Beszélni róla azonban annál fontosabb. Na, mindegy, így fárasztanak minket.Ezt a rejtélyt az teszi a lehető legrejtélyesebbé, hogy a film szándékosan nem akarja kinyomozni, pedig ha egy percre kölcsönvesszük Mrs. Jessica Fletcher egyszerű logikáját, akkor a gyanúsítottak körét könnyedén kettőre redukálhatjuk - biztonsággal kizárva bárki mást. Fontos még megemlítenünk, hogy a kazettákhoz mindig mellékelnek egy rajzot, amin egy elvágott torkú kisgyereket látunk, ahogyan spriccel ki a vér a nyakából. Később egy ilyen jelenetet egy felnőtt szereplésével is módunkban áll megcsodálni, ami miatt a film végképp kiérdemli a "véres művészfilm" besorolást. A valóságban lefejezett kakas mellesleg olyan brutális dolog, ami ellen tüntetni szokás - bárhol a világon, leszámítva az un. "művészfilmesektől" ostoba és sznob módon elájuló európaiak egy részét.A Rejtély nem egy különösebben kellemes élmény, még csak nem is izgalmas, és alapvetően csak kellemetlen emléket hagy maga után a nézőben. Az, hogy nincs túl sok szereplője, hogy kamara-film, azt, hogy a történet nem igazán akciódús, mind simán elnéznénk neki, de azt, hogy egy mondvacsinált problémából egy alattomosan véres művészfilmet kreál, és tetejébe mindennek legyilkolnak benne legalább 1 állatot, azt már nem. Egy ilyen filmnél az is sokkal érdekesebb és izgalmasabb lehetett volna, ha Binoche és Auteuil egy vonaton ülnek, néha váltanak pár szót, vagy néha szundikálnak - másfél órán keresztül.
-jepe-
2006-04-27
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11