csapnivalóhome
 
Truman show
UIP DUNA FILM
Jim Carrey népszerûségét azok ismerik talán legjobban, akik próbálták tékából kivenni valamelyik filmjét, mert sosincs bent. A Kábelbarát idõszaka volt talán a legkevésbé szerencsés, akkoriban kezdtek el arról cikkezni, hogy a „legdrágább mosolyú srác", meg hogy izompacsirta, aki az arcán hordja az összes izmát, és sok pénzt kér cserébe. A legjobb idõszak a Dumb & Dumber volt (a nagy második). Az állati nyomozó „is" remek volt, mint a legelsõ, a hív a természet kellemes. A Liar Liar / Hanta-boy aztán ismét helyre zökkentette a Jim Carrey helyzetet, mert árnyaltabb helyzeteket játszott, egy apukát, a csúcs pedig most következik, (gondoltuk), a Kis szemtanú rendezõjétõl, Peter Weir - tõl, a Truman show. 
A Film egy zseniálisan kiagyalt történeten alapul, amit Andrew Niccol írt, aki producerként is „benne van" a filmben. Jim Carrey (mint Truman Burbank) az elsõ olyan gyerek, akit egy cég fogadott örökbe, egy tv-csatorna, és születésétõl kezdve kamerák elõtt zajlik az élete, non-stop, és úgy, hogy nem is tud róla. Egy hatalmas mûteremben él, mindenki statiszta, csak neki nem szól senki (vagyis ingyen szerepel). Állandóan le szeretne kopni a Fidzsi szigetekre, mint Swarzenegger a Marsra az Emlékmásban, de mindenki lebeszéli errõl, még a reklámok is, amik „ebben a világban" olyan képekkel ábrázolják a repülést, hogy belecsap a villám a gép szárnyába, és persze csak az õ kedvéért. De aztán rájön, mégpedig elég ügyesen. A film legviccesebb részei a barátok, és ismerõsök, akik folyton reklámoznak valamit a nézõknek,Truman meg csak néz, hogy mi ez. 
De valahogy mégsem az igazi, pedig remek történet, hibátlan szereplõk, helyszín, gegek, csak sajna patetikusra sikerült, vagyis rosszul van rendezve. Ezzel beírta magát a nevezetes példák közé, hogy az „a hollywood-i filmek" kifejezés mennyire felületes általánosítás, folyt
Truman Truman show show Truman show show

hiszen ez a film pont olyan, mint egy mûvészfilm, csak a szónak a kellemetlenebb értelmében. Szóval, szerintünk ott van elrontva, hogy (ahogy ezt az ismertetõkben is olvashatjátok) saját félelmeivel kell megküzdenie, hogy le tudjon kopni, miközben csak az van, hogy víziszonya van, de a film végén Ed Harris mégis azt mondja neki, ne menj el, úgysem tudnál mit csinálni odakint, és ez patetikus és ügyetlen megoldás. Nagyon -nagyon jó film lehetett volna, ha olyan, mint a plakáton, hiszen a beállítás, meg amirõl szól, több, mint fantáziadús, csak ehelyett összesen négy helyen nézik: egy fast-food étteremben, egy kádban, két öreg néni otthon, meg két melós, a plakát mást sugall. Lehetett volna olyan is, mint a nagyszerû „Idétlen idõkig" / The groundhog day, vagy mint „Az utolsó akcióhõs". Ha a nézõközönségnek a plakátról egy jó film jut eszébe, akkor az a film létezik is, csak meg kell csinálni, mindenesetre a végén lekopik, és legalább esélyt ad egy második részre. Azt, hogy a film nem lesz olyan jó, mint vártuk, már az elsõ másodpercben lehetett tudni, hiszen Ed Harris magyarul szólalt meg, és ha egy forgalmazónak becses egy film, akkor vár a szinkronnal, amíg a tékákba kerül. (JP)

Truman Show oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12