cspv logo
cspv szám: 25 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók Számkivetett Jég és Föld Között Táncos a Sötétben Tigris és Sárkány Sade Márki Játékai Dr. T. és a Nők Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Rekviem Egy Álomért A Vörös Bolygó Hullahegyek, fenegyerek Billy Elliot A Jövő Kezdete Apádra Ütök! Gyilkosok Anyegin Szívörvény A Harc Mestere Sátáni Játszma Blöff Egyszer Élünk Ősz New York-ban Reklámok Filmszemle 2001 Moszkva tér Werckmeister Harmóniák Egérút Utolsó Vacsora az Arabs Szürkénél Torzók Macerás Ügyek Vakvagányok Paszport Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Üvegtigris Feri és az Édes Élet Seychelles puzzle Öcsögök Rendőrsztori

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00504
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Tigris és Sárkány

Tigris és Sárkány Crouching Tiger, Hidden Dragon 2000

A Tigris és Sárkány c. filmet először a tavalyi Titanic filmfesztiválon láthattuk, ahol a nézők elismeréssel beszéltek "a kínai Mátrixról". Ang Lee alkotását 10 hete mutatták be az USA-ban, azóta a jegyeladási listák élén áll, és az idei Oscarra hét kategóriában is jelölték.

A Tigris és Sárkány egy kalandos és filozofikus kínai mesefilm, amerikai kivitelezésben.

A film története egy 1900-as évekbeli négykötetes kínai regényen alapul, amelyben hősies harcosokról esik szó, akik képesek emberfeletti dolgokra is. Ez a tudás a filmben aktuálisan úgy jelenik meg, hogy szereplőink harc közben képesek "mátrixos" ugrásokra, repülésre, és egyéb antigravitációs mozdulatokra.

Li Mu Baj (Chow Yun Fat) egy igen képzett és elmélyült harcos, aki egy "zöld sors" nevű mitikus kard birtokosa. Li elküldi ezt a kardot Pekingbe egy előkelő úrnak, és erre a feladatra Ju Su Lien (Michelle Yeoh)-t kéri meg, aki szintén harcművész, és egyben egy gyönyörű nő, Li szerelme. Li és Ju évek óta szerelmesek egymásba, de mivel Li legjobb barátja volt annak idején Ju vőlegénye, aki később meghalt, emiatt a szomorú megismerkedés miatt nem mernek közeledni egymáshoz, viszont a film első perceitől kezdve érezhető köztük egyfajta boldog bizsergés, amikor egymás közelében lehetnek. Ju nem szívesen vállalja el a kard-küldetést, de végül beleegyezik, és elviszi Pekingbe.


A "zöld sors" azonban nem sokat időzhet Tö úrnál, mert egyik éjszaka egy ismeretlen harcos ellopja Tö úr házából. Ez a harcos hasonlóan képzett és ügyes harcművésznek tűnik, mint Ju vagy Li, sőt, Ju alul is marad vele szemben, amikor megpróbálja megakadályozni a lopást. Ekkor még a film legelején tartunk, viszont már ennyi idő is elegendő, hogy a néző elfelejtse, hogy hogyan közelítette meg a mozit, vagy hogy mennyit állt sorba a mozijegyért, mivel ekkorra már hatása alá kerülünk a kínai harcművészetnek, és a film egészen különleges világának. Ju és az ismeretlen kardrabló párharca hosszú perceken keresztül folyik, amiben a kung-fu kifinomult küzdőstílusa látható, és ez idő alatt a "nyugati" filmekhez szokott nézők szeme át tud állni a taoista harcosok filmjére. A mitikus "zöld sors" végig főszereplője lesz a filmnek, s mivel ez a kard Li-é volt mindig is, ezért a jó szolgálatát jelképezi, és éppen ezért nem kerülhet egy ismeretlen harcos kezébe, akinek nem tiszták a szándékai a kardot illetően. Itt már benne vagyunk a mese kellős közepében, a jó oldalt már ismerjük, ezután jöhet a rossz oldal bemutatása. Ju Pekingbe érkezésekor egy fiatal arisztokrata lány is megjelenik családjával és nevelőjével a városban, a lányt Zsennek hívják, és éppen egy előkelő emberhez készül férjhez menni. Zsenről hamar kiderül, hogy ő a jól képzett kardtolvaj, akinek a nevelője Jáde Róka, a gonosz crouching harcos. A lány felbukkanásával megszaporodnak a harcok a kard körül, és már Linek is közbe kell lépnie, főképp, amikor kiderül számára, hogy a nevelőnő az a Róka, aki annak idején megmérgezte az ő mesterét, és rosszra fordította a mestertől tanult tudást.

Egy igazi mesét látunk, amiben a híres tolvaj egy makrancos kamaszlány csupán, aki már rég meghaladta a mesterét, Jade Rókát, de nem bírja elfogadni a jó oldal, konkrétan Li tanítását. Zsennek van egy titkos szerelme is, akivel szabadon, társadalmi megkötöttségektől mentesen boldog lehetett egy rövid ideig, viszont a lánynak is a kiválasztottak életét kell élnie, mint Linek és Junak, és ezért nem garantált a földi boldogsága.

A legszebb jeleneteket a Li-Ju páros kapcsolata tartogatja számunkra, amikor egyidőben láthatjuk őket kifinomult harcosként küzdeni egymás mellett, és eközben érezhetjük az egymás iránti folyamatos gyengédségüket, és visszafogott szenvedélyüket, ami csak nagyon nehezen tud utat törni magának a harcos hétköznapokban.

A film eredeti angol címe "Kuporgó tigris és rejtőzködő sárkány"-t jelent, ami egy ősi kínai közmondásra utal, amit olyan helyzetekre használnak, ahol semmi sem az, aminek látszik. Ebben a mesében is rengeteg titokzatosság van: Zsen egy nemes hölgybe bújtatott lázadó harcos, Li egy tökéletes hősbe rejtett titkos szerelmes, Jade Róka pedig egy negédes nevelőnőnek álcázott boszorkány.

A filmbeli harci jelenetek koreográfiája az első pillanatban emlékeztet minket a Mátrix c. filmben látottakra, és ez nem is véletlen, mivel ugyanaz a Jüen Vo Ping volt mindkét filmben a koreográfus. Ang Lee, a rendező a filmjében az un. vutan kung-fut alkalmazza, ami a belső erőre koncentrál, szemben a külső fizikai erőt kiemelő un. saolin kung-fuval. A szereplők lebegése, fesztelen ugrálásai is a belső erőből, illetve ezek összpontosításából adódnak a film szerint - így küzdenek a tao harcosok, mint Li és Ju.

A Ju-t játszó színésznő, Michelle Yeoh, mielőtt harcművészeti sztár lett volna, előtte sokáig balettozott, úgyhogy neki nem esett nehezére elsajátítani a harci koreográfiákat. Yeoh az öt hónapos felkészülési idő legelején eltörte a térdét, de az orvos vőlegénye gyorsan rendbe rakta Baltimore-ban, és így két hét pihenés után rögtön visszaállt a munkába. "Michelle egyszerűen hihetetlen" - nyilatkozta róla Lee. A malajziai születésű színésznő egyébként 1983-ban Malajzia szépségkirálynője lett, és Angliában szerzett diplomát kreatív művészetekből.

Hasonlóképpen Csang Ce-Ji (Zsen) is kis korától tanult táncolni, a most 19 éves színinövendék 11 éves korától a Pekingi Táncművészeti Főiskolára járt.

Li szerepére eredetileg nem Chow Yun Fat-et szemelték ki az alkotók, hanem azt a Jet Li-t, akinek valóságos harcművészeti tudását már a Halálos Fegyver 4.-ben, vagy az Öld meg Rómeót c. filmben is megcsodálhattuk. Jet Li nem vállalta el a szerepet, viszont az USA-ban (és hazánkban) is ismert Chow Yun Fat egyszerűen tökéletes választás volt a nagyon erős kisugárzású Li szerepére. Chow Yun Fat 1997-ben tűnt fel a "nyugati" mozikban, a jól sikerült The Replacement Killers (Gyilkosok Gyilkosa) c. film főszereplőjeként, Mira Sorvino-val az oldalán. Később láthattuk még a Mocskos Zsaruk-ban, és az Anna és a Király-ban, de a legjobb alakítást a Gyilkosok Gyilkosában nyújtotta, és akkor még nem számoltuk a korai, nálunk nem látható filmjeit, mint A Gyilkos, vagy a Once a Thief.

Chow Yun Fat a film előtt még sohasem fogott kardot a kezében, és harcművészeti adottságairól sem volt híres, viszont remek színészi képességeinek, és Jüen Vo Ping-nek köszönhetően jól megállta a helyét a Tigris...harci jeleneteiben is.

A Tigris és Sárkányt Kínában forgatták, öt hónap alatt, a stáb bejárta szinte egész Kínát, a Góbi-sivatagtól a szent "Sárga Hegyek"-ig, a stúdiómunkákat Pekingben, a zenei felvételeket Sanghajban, az utómunkákat pedig Hongkongban készítették. A forgatás a rendező szerint rendkívül időigényes volt, és néha veszélyes is, főként az akciójelenetek felvételeinél.

A sok vesződség mellett meglepően kis költségvetésből készült el a film, mindössze 15 millió dollárból, ami például a Gladiátor 103 milliójához képest elenyésző összeg. Igaz, ebben a filmben nem kellett sztárgázsikat adni a színészeknek, még a világszerte ismert Chow Yun Fat-nek sem. Ha a Tigris és sárkány elnyer akár csak egy Oscart is az idei gálán, akkor méltán kaphat még egy plusz díjat is mellé: a legolcsóbban elkészített sikeres film díját.

-monica geller-
cspv.hu