cspv logo
cspv szám: 25 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók Számkivetett Jég és Föld Között Táncos a Sötétben Tigris és Sárkány Sade Márki Játékai Dr. T. és a Nők Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Rekviem Egy Álomért A Vörös Bolygó Hullahegyek, fenegyerek Billy Elliot A Jövő Kezdete Apádra Ütök! Gyilkosok Anyegin Szívörvény A Harc Mestere Sátáni Játszma Blöff Egyszer Élünk Ősz New York-ban Reklámok Filmszemle 2001 Moszkva tér Werckmeister Harmóniák Egérút Utolsó Vacsora az Arabs Szürkénél Torzók Macerás Ügyek Vakvagányok Paszport Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Üvegtigris Feri és az Édes Élet Seychelles puzzle Öcsögök Rendőrsztori

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 27 00524
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Moszkva tér

Moszkva tér (2000.)

A filmszemlén bemutatkozó alkotások között akad néhány, amiről már most lehet tudni, hogy nagyon fogja szeretni a közönség, amikor majd a mozikba kerül, ilyen például Incze Ágnes "I love Budapest"-je, és ilyen Török Ferenc "Moszkva tér" c. filmje is.

A "Moszkva tér" vetítésein a lépcsőn is ülnek a nézők, és láthatóan-hallhatóan (kortól függetlenül) mindenki nagyon élvezi ezt az üdítő filmet.

A Moszkva tér a budapesti fiataloknak mindig is több lesz, mint egy sima közlekedési csomópont: a "Moszkván" szoktak találkozni a bulizni induló tizenévesek, ahol egyeztetik a házibuli-címeket, szereznek némi tömény alkoholt, és elindulnak az éjszakába.

Így kezdődik Török Ferenc filmje is, csak az időpont éppenséggel 1989, április 27. Petya (Karalyos Gábor), a nagyon helyes és éppen aznap szülinapos főszereplőnk a haverjaival találkozik a Moszkván, pezsgőznek, beindultak, és egy tipikus zűrös éjszakának néznek elébe, amit aztán másnap szépen árnyalva elmesélnek kevésbé bulizós osztálytársaiknak. a gimi fiúvécéjében.

A néző már a film első néhány perce után úgy érezheti, hogy jó helyen van, jó társaságban: ez a mozi a valódi élet egy szeletkéjéről szól, a 18 éves korról, a csajokról, szerelemről, a haverokról, a gimis hétköznapokról, szóval olyan dolgokról, amiket mindenki vagy átélt már, vagy éppen most van benne, tehát ismerős.

Petya legjobb barátja Kigler (Csatlós Vilmos), az osztály ügyeletes rosszfiúja, akinél éppen kétséges, hogy eljut-e egyáltalán az érettségiig. Kigler apja egy használtautó-kereskedő, úgyhogy a relatív jólét bázisán a fiú nyugodtan rendetlenkedhet az iskolában és azon kívül, és szabadon élheti az "aranyifjúi" életét, mármint amit ez '89-ben jelenthetett. Kigler haverjai is hasonló flegmasággal állnak a dolgokhoz, Rojál és Csömör (Szabó Simon és Réthelyi András) szintén végzősök egy másik gimiben, de őket már sokkal jobban foglalkoztatják az iskolán kívüli dolgok, mint whisky, biliárd, nők és szélhámosság. Petya ezzel szemben a nagymamájával él, nagyon keveset beszél, visszahúzódó és komoly, de talán ezért is élvezzük annyira, hogy az ő szemével látjuk az eseményeket.

'89 nyarán több dolog is történt a világban, de hőseink ebből csak a rájuk vonatkozó apróságokat veszik figyelembe. Örülnek, hogy nem kell megtanulniuk az érettségire a '45 utáni töri-tételeket, és jókat szórakoznak azon, vajon ki is lehet az a Nagy Imre, akit most újra fognak temetni. Rojál apja valahogyan megszerzi az írásbeli érettségi magyar irodalom tételeit, ami egy kicsit kizökkenti a srácokat a gimis élet zárt világából, és nem biztosak abban, hogy részt kell-e venniük egy ilyen kollektív csalásban. Persze aztán győz a Kigler-féle attitűd, és mindenki meglepően gyorsan befejezi az írásbeli érettségijét.

Petyát kevéssé foglalkoztatják ezek a dolgok, ő azt tudja, hogy a Zsófi nevű osztálytársa és barátja mindenkinél fontosabbnak tűnik számára, de ettől függetlenül nem tesz semmit, amiből a lány is érezhetné ezt. Ez a Zsófi-vonal is tökéletes életszerűséggel szerepel a filmben, az alkotók a legegyszerűbb eszközökkel érik el, hogy egyrészt déja vu-érzésünk támadjon a Petya-Zsófi kapcsolat láttán, másrészt, hogy a kimondatlan dolgokat is teljességgel értsük.

A "Moszkva tér" remek történetéhez sikerült a legmegfelelőbb színészeket kiválasztani. A filmben minden karakter "tipikus", és azontúl is finoman árnyalt, és ez nagyban köszönhető a profi színészválasztásnak. Hogy csak a felnőtt színészekről szóljunk, elképzelhetnénk-e tipikusabb igazgatónőt Béres Ilonánál? A legtöbbünkben ilyen kép él egy gimis igazgatónőről, mint amilyen Béres Ilona a filmben, ahogy jó szándékúan próbálja mentegetni az éppen megbukni készülő diáklányt az érettségin, és egy teljesen patetikus és semmitmondó szöveggel búcsúztatja a diákjait a ballagási ünnepségen. Kigler apja, vagyis Csuja Imre maga az igazi vállalkozó és szabad szellemű apa egyben, aki nem tesz hozzá sokat fia neveléséhez, viszont bármikor elcsábítaná annak gimis osztálytársát. A felnőtt színészek kisebb szerepekben mutatkoznak a filmben, viszont ezekben is mindenki rendkívül jó alakítást nyújt.

Török Ferenc filmjéről már nagyon sokan beszélnek, és csak jókat, nem véletlen, hogy a Filmszemle "az interneten szavazók közönségdíját" is a "Moszkva tér" nyerte, plusz még a zsűri (Incze Ágnessel) megosztott elsőfilmes díját is. A legjobb epizódszereplő pedig Pápai Erzsi lett, aki Petya nagymamáját játszotta a filmben.

Mi csak annyit tennénk még ehhez hozzá, hogy láthatóan jól tud működni egy egyszerű történet, relatív nem nagy költségvetéssel leforgatva, ha életszerű, jól megírt forgatókönyvön alapul, jó színészi játékkal, és fiatalos, eredeti rendezői munkával.

A "Moszkva tér " magyar kultfilm lesz és nagy közönségsiker a mozikban, akárki megláthatja.- lido-

Budapest Film / Mokép

cspv.hu