cspv logo
cspv szám: 28 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók I Love Budapest Szívem Érted Rapes Rossz Álmok Tizenhárom Nap Patkánymese reklámok Szelek Szárnyán Lábad Között Az Élet Csodái Talpig Majom Szeretném, Ha Szeretnél Beépített Szépség Ellenség a Kapuknál Sacra Corona Hé, Haver, Hol a Kocsim?! INTERJÚ Christopher Gans-val Anna Mouglalis Interjú Lionel Deplanque-vel, a Mélyen Az Erdőben rendezőjével, és Alexia Stresivel, a film egyik színésznőjével Lulu A Hídon Rémségek Könyve 2. Urban Legends - The Final Cut 2001 A Sziget Foglya Ízlés Dolga Bíbor Folyók Mélyen az Erdőben Köszi a Csokit ! Farkasok Szövetsége Harry Csak Jót Akar

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 13 00461
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Talpig Majom

Monkeybone 2001.


Talpig Majom Monkeybone, ...2001.

A Talpig Majom cím talán túl eredeti is egy olyan filmhez, ami vígjáték létére cseppet sem mulatságos, hanem inkább unalmas és fárasztó. A film elvileg egy vígjátéknak készült, animációs figurákkal megspékelve, a mulatságos arcú Brendan Frazerrel a főszerepben, de mindez csak a film producereinek az álmaiban valósult meg, mert amit mi, nézők kapunk, az egy valóságos rémálom.

Apropó, rémálom, tulajdonképpen erről szól a film, úgyhogy még véletlenül sem ajánlanánk, hogy gyerek ismerőseinkkel (vagy sajátunkkal) együtt ezt a filmet válasszuk ki vasárnapi matiné filmnek, mert hiába egy majom a főszereplője, ettől még nem lesz gyerekfilm, sőt. Brendan Frazer egyenesen a Csapás A Múltból, illetve a Bájkeverő c. filmekből érkezett a Talpig Majom főszerepére, mivel itt is egy totális idiótát kell játszania, viszont amíg az első két filmben ez nagyon jól állt neki, és remekül működtek ezek a filmek, Frazer mostani szereplése valószínűleg nem fog sokat hozzáadni a filmes karrierjéhez.

Brendan Frazer a filmben egy képregényíró, Stu névvel, aki a cégénél éppen egy új munkáját mutatja be, aminek egy Monkeybone nevű majom a főszereplője. Nem telik el pár perc, mielőtt még Stu eljegyezhetné barátnőjét, Bridget Fondát, gyorsan balesetet szenved, és kómába esik. Ezután egy Álombirodalomba (vagy mibe) kerül, ahol a kómások tanyáznak, onnan pedig egyenes átjárás adódik a Halál Birodalmába, aminek Whoopi Goldberg a főnöke, vagyis ő a halál maga.

Közben megtudjuk, hogy Stu-nak régebben nagyon komoly rémálmai voltak, amikkel Bridget Fondának (Julie) köszönhetően hagyott fel, aki persze mi más is lehetne a filmben, mint egy álom-szakértő-orvos-nő. Ilyen egyszerűen fog működni ezután is a filmünk, és körülbelül ezen a ponton (egy félóra után) kezdjük el feltérképezni a moziban a lehetséges menekülési útvonalakat. Ha mégis maradnánk, a következő ínyencségek várnak még ránk: Stu-t a rémálmai miatt akarják fogva tartani az Álombirodalomban, de ő kiadja magát egy "kaszásnak", aki teszi-veszi a kómás lelkeket -ismét egy nem igazán mesefilmi figura-, és vissza akar menni a földre a majmával egyetemben, de Monkeybone kicselezi, és végül a képregény-majom fog visszatérni Stu testében a Földre, hogy otrombaságokat csináljon mindenhol, amerre csak jár.Micsoda ötletes forgatókönyv, milyen sok humorforrással! Eddig a pontig a nézőközönség még egy halvány jelét sem adja annak, hogy egy vígjáték-mesefilmet lát, mindenki rezzenéstelen arccal figyeli, mi derülhet még ki ebből a sztoriból. Monkeybone Brendan Frazer testében idétlenkedik, mígnem Stu odalent újabb mesterkedésbe nem fog, hogy végül egy hulla képében ő is megjelenjen a szerettei között. A hulla megszólalásig hasonlít a Man-In-Black (Sötét Zsaruk) c. film Edgár nevű zombijára, ennek a hullának is problémái vannak a nyakával, és szintén folyamatosan szét akar esni a film alatt. Itt már nagyon a film végén tartunk, úgyhogy reménykedhetünk, hogy talán maradandó szellemi sérülés nélkül megússzuk ezt a filmalkotást.

Egy talány, hogy vajon Bridget Fondát mi vette rá, hogy a Jackie Brown (vagy a Szörny) után egy ilyen filmben vállaljon főszerepet, mi egyszerűen azt gondoljuk, hogy a 75 millió dolláros költségvetésből bizonyára neki is jutott némi zsebpénz, másrészt pedig a színészi sokoldalúságát is bizonyíthatja ezzel, hogy egy ennyire semleges női figurát is el tud játszani, ha kell. Mindenesetre Bérgyilkosnőként jobb volt, nem kérdés.

A költségvetés nagy része valószínűleg az animációs betétekre ment el, amiről tudvalevő, hogy drága mulatság, viszont néhány filmben kifejezetten hatásos, szemben a Talpig Majommal. Itt a számítógépes animáció ahhoz kellett, hogy az Álombirodalomban egy félig kecske-félig ember figurát láthassunk, vagy, hogy Monkeybone szabadon ugrálhasson Brendan Frazeren. A film rendezését Henry Selicknek köszönhetjük, akinek a nevéhez a Karácsonyi Lidércnyomás c. horror-vígjáték-fanatasztikus film, illetve a James és az Óriásbarack c. Walt Disney-produkció fűződik. Egyik sem volt említésreméltó alkotás, és amit elkezdett a Karácsonyi Lidércnyomás, azt a Talpig Majom be is végezte, már ami a gyereklelkek nyomasztó dolgokkal való bombázását illeti.A Talpig Majom azért cseles, mert első látásra családi filmnek adja ki magát, viszont később kiderül róla, hogy sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem való (a gyerekeket rémiszti, a felnőtteket untatja), de mire ez kiderül, addigra valószínűen már sok többgyermekes család megnézte, ami nem elhanyagolható bevételt jelenthet a filmnek. A film az USA-ban meglehetősen gyengén teljesített, a jegybevételek messze alulmúlták a várakozásokat, ráadásul hétről hétre látványosan csappant a Monkeybone-ra jegyet váltó mozinézők száma, ami azt jelentheti, hogy az amerikaiak sem kedvelik a horrorisztikus, mesefilmnek álcázott anti-vígjátékokat.

-itaka- Intercom
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30