cspv logo
cspv szám: 28 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók I Love Budapest Szívem Érted Rapes Rossz Álmok Tizenhárom Nap Patkánymese reklámok Szelek Szárnyán Lábad Között Az Élet Csodái Talpig Majom Szeretném, Ha Szeretnél Beépített Szépség Ellenség a Kapuknál Sacra Corona Hé, Haver, Hol a Kocsim?! INTERJÚ Christopher Gans-val Anna Mouglalis Interjú Lionel Deplanque-vel, a Mélyen Az Erdőben rendezőjével, és Alexia Stresivel, a film egyik színésznőjével Lulu A Hídon Rémségek Könyve 2. Urban Legends - The Final Cut 2001 A Sziget Foglya Ízlés Dolga Bíbor Folyók Mélyen az Erdőben Köszi a Csokit ! Farkasok Szövetsége Harry Csak Jót Akar

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 15 00463
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Beépített Szépség

Beépített Szépség Miss Congeniality 2001

Ezév januárja eléggé izgalmas hónap lehetett Sandra Bullock számára, ez a pár hét volt ugyanis annak az ideje, hogy az eléggé drága (45 milliós) film behozza az árát. És a film be is hozta, és Sandra, mint a producer el lehetett villanyozva, mert filmje több, mint 100 milliót csinált, szóval elképesztő. Sandra egyébként egészen ügyes producer, Fortis nevű cége 98-ban kezdte, első filmje a Majd Elválik volt, 30 millióból készült, és több, mint 60-at csinált. Hoppá. Az, hogy ő már producer is, nem jelenti azt, hogy minden filmben, amiben szerepel, producer is lesz, mert például az általunk eléggé favorizált 28 Nap-ban nem volt producer, de a film nem is hozta be az árát az USA mozijaiban. Tudja, hogy hova tegye a pénzét? Egyébként, ha már 98-nál tartunk, Sandra ekkor írt és rendezett is egy 30 perces rövidfilmet, "Szendvics Kajázás"(Eating Sandwiches) címmel. De térjünk a lényegre.

Az alapötlet egész jó, kutyából szalonna, szóval kiképzés történet, Sandra FBI-os csaj, sört iszik, pizzát zabál, és homokzsákokat püföl, ja, és nagyon rondán néz ki. Belőle kell egyszeriben szépségkirálynő jelöltet készíteni. Az viszont, ahogyan mindez megvalósul, már korántsem annyira elmés, mint várnánk. Tulajdonképpen semmi különös, jókora közhelyek, elsősorban azt tapasztaljuk, hogy tilos pizzát enni, egy magára valamit is adó nőnek, mert hizlal. Amikor Sandra Michael Caine kezei közé kerül, először még folyton nassol, minden pillanatban tele van a szája, de aztán később kialakul. Tök jó. Ha valaki ma délután leszokik a nassolásról, akkor estére már tök jó alakja lesz neki, mert ugye elsősorban e számít egy ilyen nőcis nőnél. Szóval, sokkal jobb tudott volna lenni ez a film, ha egy hosszabb idő áll rendelkezésre Sandra kiképzésére. Akkor láthattuk volna, hogy milyen egy edzés, milyen egy diéta, meg minden, szépen, sorban. És amikor, pl. egy hónap múlva Sandra gyökeresen megváltozik, akkor azt igazi eredményként értékelhettük volna, és nem kellett volna ennyire jelképesre venni a figurát, hogy tényleg, összesen annyit csinál, hogy két-három napra beszünteti a nassolást.

Michael Caine egy homoszexuális divatcica-kiképzőt alakít, ami valószínűleg sokat dobott a film bevételtermelő képességén, mármint az, hogy homoszexuális, mert ez újdonság a témában. Érdeklődve vártuk, hogy mi mindent fog ez a Michael Caine karakter bedobni, mármint nüanszokat, trükköket, módszereket, gondolatokat egy nőcis nő kiképzésével kapcsolatban, de hiába vártuk. A kezdeti borotválás, szemöldöktépés, arcpakolás, hajbelövés, bikinivonal gyantázás művelet-együttesét egy hangárban adták elő, nem volt annyira jó, mint Jim Carrey-ék kikészítése a Dumb és Dumber-ben, de legalább figyelembe vették, hogy ezredszer látunk ilyet. Aztán eljött a nagy pillanat is, és Michael Caine bedobott valami újat, (amire már nyilván a film elejétől készült), és egy hajlakk-spray-vel befújt Sandra miniszoknyája alá. Hogy miért? Azért, hogy ne vágjon be a fürdőrucija. Pompás, ismét tanultunk valamit a jegy áráért, ha legközelebb ilyen helyzetbe kerül valamelyikünk, remélem, eszébe jut majd ez a kis trükk.

A filmben az a viszonylagos újítás, hogy egy civilizálatlan, erős nőt helyettesít be a hagyományos okos-szép ellentétpárosba. Persze Sandra FBI ügynök, így elvileg okos is, de ebben a filmben egyetlenegy mondaton kívül semmi plusz jelét nem mutatja, hogy egyáltalán isibe is járt valaha. Nekünk viszont meg kell elégednünk az eléggé lights-os szituval, hogy az okos és erős nő, aki kívül esik a cicababák világán, most bekerül, és végül élvezni fogja a versengést a legjobb díjáért, és megszereti ezeket a nőcis lányokat, mint valami frontbarátkozás keretén belül. Kölcsönösen megkedvelik egymást, Sandra a nőciket, a nőcik pedig Sandrát, és így kapja a Miss Congeniality díjat, amit úgy lehet fordítani, hogy Miss Rokonlélek, amiben a legszebb az, hogy egy ilyen választékos kifejezést találtak ki neki ezek a nőcis nők, akik elvileg nem is ismernek a yes-nél nehezebb szavakat. A nagy frontbarátkozás egyáltalán nincs kidolgozva, vagy valami, de ez már csak egy ilyen film. A poén viszont az, hogy ez a lights-os film mégis működik, lehet rajta nevetni, könnyű, egyszerű, és mindenképp emlékeztet minket a szórakozásra.

Ha a Sandra Bullock-os filmek között kellene elhelyezni, nem kerülne a topra, de tényleg nem, viszont ha az összes Sandra Bullock-os karaktert vesszük sorra, ez nem a legrosszabb, sőt, valójában egészen jól sikerült, és mi más lehetne a titka a filmnek, ha nem ez. Ja, egyszerűen, jól áll neki ez a karakter ez minden, a többi meg csak körítés és rab a portán.

-vrae-

Intercom

cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30