cspv logo
cspv szám: 31 / 01 tartalom
keresés

hírek mozi szituáció 2001 okt. Videók 1. Videók 2. Videók 3. Moszkva tér Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Jurassic Park III. Pad a Parkban A Szalmabábuk Lázadása Vademberek Liam Belphegor, a Louvre Fantomja Rózsatövis Majmok Bolygója Kémkölykök Bízd A Hackerre! Betépve

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 05 00029
PREVIOUS articleNEXT article
2001-10-27

Videók 2.

Kylie Minogue Can't Get You Out of My Head FeverAz utolsó csepp a pohárban angolul az utolsó szalmaszálnak felel meg (amitől az agyonterhelt teve végül összerogy), ez a Minogue-videó valahol ennek felel meg, hiszen sohasem kedveltük őt különösebben, de érezhető volt, ahogyan ostrom alatt tartott minket is, és most végül megszületett az áttörés, gratulálunk neki: ez a klip bejött.

Minogue-gal először egy Nick Cave-es klikpben találkoztunk, ahol ott heverészett egy vízben, és nagyon halálos volt az egész, ha értitek, mire gondolunk ilyenkor. Akkor azt lehetett tudni, hogy ő egy díva, hát legyen, aztán jött az On A Night Like This c. video-klip, melyben Rutger Hauer volt a co-sztár, és ami ezzel együtt, illetve ettől függetlenül eléggé jó volt. Azóta láttuk Kylie-t vadul táncolni (I'm Spinning Around) egy szál alsóban, és azt is megtudtuk, hogy a meleg közösségek körében kiemelkedően népszerű. Okés, gondoltuk, rendicsek, jól néz ki, meg olyan disco-érzés, sokaknak bejön, de attól még semmi különös.

A Can't Get You Out of My Head láttán is körülbelül ez volt az első reakció: jó sokat mutat magából, az alakjával reklámozza a zenéjét. De aztán egyszercsak "betelt a pohár", és ez a szám belemászott a fülünkbe (lévén, hogy az MTV-n nonstop nyomták), és akkor feltárult az egész klip. Kiderült, hogy kicsit Daft Punk-os a világa (Az Around The World-re emlékeztető kosztümjei miatt, na jó, és van benne egy adag Pet Shop Boys, hogy a megcélzott közönség is ugyanúgy célkeresztben legyen), jó ruhákból, és mesterien steril képekből áll össze.

Plusz abból, hogy majdnem kivillannak a mellei abból -a mostanra már bizonyára híressé vált- fehér kapucnis cuccból. Persze nem villannak ki, mert a ruha tutira oda van ragasztva a melléhez, de ez már a kérdés másik oldala. Drága, erotikus és emlékezetes klip, egy olyan számhoz, amiről bárki számára kiderülhet az is, hogy tök jó.

Eve featuring Gwen Stefani Let Me Blow Ya Mind Scorpion

Az eléggé egyszerű koncepciójú klip tökéletesen bejött Gwen Stefani-nak, és egyszersmind mint a nagy visszatérésére is tekinthet rá. Az eredetileg "punk" imázzsal operáló Gwen az utóbbi időkben már úgy tűnt, kifogyott az energiából, illetve vonzerőből, de ekkor jött Eve ezzel a számmal és Gwen számára a lehetőséggel, hogy részt vegyen benne. Minden rasszista felhang nélkül, pusztán tényként kezelhető a dolog, hogy feketének lenni egészen komoly divat. Ez úgy jön létre, hogy többség diktál. A filmek például azért olyanok, mint amilyenek, mert a világ legnagyobb közönségét (USA) ilyen filmekkel lehet megcélozni, értsd, a világ legnagyobb piacára ilyen filmekkel lehet betörni.

Ehhez vegyük hozzá, hogy ez a "világ legnagyobb piaca" (vezető piac) is változik, és az olyan filmek, amikben feltűnően nincsenek fekete szereplők, kicsit furán veszik ki magukat (langyosabb fogadtatásra számíthatnak). A legutóbbi legnagyobb filmes bukás pont egy Warren Beatty-film volt, aki maga jellemzően "fehér". Ugyanakkor Steven Seagal is egy fekete partnerrel lépett legutóbb színre, ahogy Charlie Sheen is eljátszotta már a fehér gyereket egy fifty-fifty filmben, detto mint Tim Robbins. Maga Jackie Chan is maga mellé ültet "egy" Chris Tucker-t, hogy biztosan jól menjen a bolt, és akkor még nem beszéltünk a Jóbarátokról, amelybe direkt felvettek egy fekete karakter-lányt.

Egyrészt megváltozott a vezető piac ízlése, másrészt ez a vezető piac ki is bővült a fekete fiatalokkal. Ha tehát egy film -mondjuk így- "nem fehér", akkor a vezető piac fekete szegmense aktív, vagyis a siker sokkal nagyobb.

Lényeg a lényeg, az eredmény az, hogy iszonyat jó dolog feketének lenni, és visszatekintve úgy tűnik, szegény Michael Jackson drasztikusan rossz lóra tett, amikor elkezdte magát kifehéríttetni. A szuper-fehér Gwen Stefaninak nagyon kapóra jött Eve, hogy az imidzsét átmentse a hip-hop-osabb sávba, ráadásul maga Dr. Dre is áldását adta azzal, hogy részt vett a klipben, és Dr. Dre a hip-hop királya, aki hogyha kedvel valakit (lásd Eminemnek is ő adott zöld utat), az konkrétan aranyat ér. Dr. Dre pénzt visz a randalírozás miatt őrizetbe vett "csajokért" cserébe, és csak úgy kiborítja a zsák pénzt a fehér rendőrök asztalára, hogy vegyétek, egyétek. A klipben lényegében az történik, hogy az eredetileg rosszfej fehérek mind átállnak a jó oldalra, és ellazultan részt vesznek a barátságos rendbontásban és bulizásban, és Eve, illetve a klip imidzs-politikája arra is kiterjed, hogy Udo Kier (akit mi Bódy Gábor Psyché-je miatt kedvelünk), aki nemcsak fehér, de reprezentatív formában meleg is, szintén főszerepet kapjon a klipben. Udo Kier is a rosszfejek közt kezdi, a végén pedig vadul táncol.

Egy szó mint száz: ez egy eléggé tudatosan elkészített klip, tulajdonképpen 100% faji felhanggal, de mindez valahogy senkit nem zavar, mert egyrészt közeledésről van szó, másrészt a tendencia valódi, és a filmben részt vevő fehér karakterek, élükön Gwennel is csak örülhetnek. A zene ugyanakkor remek, tényleg nagyon jól sikerült szám, és így, hogy a közönség is jól jár, mindenki jól járt.

2001-10-27
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19