cspv logo
cspv szám: 40 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Interjú Oroszlán Szonjával cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00150
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-06-26

Penge 2.

Blade 2. 2002.

Totál Vámpírgáz
Az emberi agy, ha jól működik, csodákra képes, ám néhanapján mély levegőt vesz, és alászáll egyet vegetálni, ilyenkor jöhet jól (egyéb híján) egy vámpíros akciófilm, legalábbis ezt gondolná az ember.

A Penge 1. is már végtelenül egyszerű volt (egyszerű volt, és nem volt vége, hiszen ha vége lett volna, akkor most nem folytatnák), de ez a folytatás most minden képzeletet alulmúl. Egyszerűbb persze már nem tud lenni az elődjénél, hiszen ugyan mi lehetne egyszerűbb egy olyan "történetnél", hogy "a fél-vámpír csávó vámpírokra vadászik, ész nélkül". Egyszerűség terén már nem, de horror és undorítás terén a Penge 2. tudott még mit fokozni, aki megnézi, meglátja. Negatív kedvencünk az a rész, amikor felboncolnak egy zombi-vámpírt, és szépen, részletesen elmagyarázzák, hogy mi hol van benne. Ne teljen el este ilyen élmény nélkül, bár ezt a film alkotóinak kívánjuk, és nem magunknak, és még kevésbé sem az ártatlan mozinézőknek.

A történet egyébként példa értékű, nagy gáz van a vámpírok háza-táján, hiszen megjelentek a zombi-vámpírok, akik vámpírokkal táplálkoznak. Kezdetben volt, ugye a vámpírok serege, akik emberekből lettek vámpírrá, vámpírharapás nyomán. Most ugyanez történik, mert van, ami a vámpírokat is megharaphatja: a zombi-vámpír, és a harapás nyomán a szegény normál-vámpírból zombi-vámpír lesz. Ezért van, hogy a vámpírok és Penge (a vámpírok ellensége) most össze kell, hogy fogjanak a közös veszély ellen. Gondolhatná persze azt is, hogy hadd zabálják meg az összes vámpírt, ha már egy egész első rész során végig sikertelenül írtotta őket, de Penge mégis úgy dönt, szövetkezik ősi ellenségeivel. Kábé ennyi, de ez a történet tényleg példaértékű, mégpedig arra nézve, hogy amíg egy baromságban pénz van, addig az a baromság fokozható.

Ez a film kimeríti az indokolatlan erőszak fogalmát. Itt egyszerűen sportot űznek a gyilkolásból, mint a videó-játékok, vagy az agyaggalamb-lövészet esetében. Ettől a nézőben furcsa pszichés állapot jön létre, úgy érezheti, hogy ő is egy ilyen "harcos", ő is "része az elit csapatnak", és ő is "képes a túlélésre". Ez az urbánus dzsungelharc-mítosz, illetve pszichózis arról szól, hogy van egy csapat, akikben felgyülemlett az energia, és így bármire képesek. Lemennek pl. a helyi szórakozóhelyre, és ahogy elsétálnak a versenytársaik mellett, érzik, nem volt hiábavaló az egész napos munka, a testépítés, meg a gályázás a melóhelyen, mert így estére mind anyagilag, mind fizikailag az abszolút toppon vannak. Minden számukra lényeges pozitív tulajdonságnak a birtokában vannak, ráadásul jobban, mint versenytársaik, tehát erősebbek, szebbek, keményebbek, gazdagabbak mindenkinél, így csak igazán jó érzés bulizni, illetve bandázni. Ezt a fajta urbánus életérzést kicsit sem támogatjuk. Nem azért, mert primitív, nem is azért, mert nem vezet sehova, hanem azért, mert direkt rossz helyre vezet, egyszerűen hülyét csinál az emberből. Aki így látja a világot, aki belecsöppen ebbe, az annyira le van butítva, hogy soha semmilyen formában nem tud a saját lábára állni, saját kezdeményezéssel előállni, saját magát megvalósítani. Röviden: ez egy rossz trip, nagyon rossz.

A film tényleg borzasztóan erőszakos, nagyon-nagyon horror, azaz 18 éven aluliaknak abszolúte nem ajánlatos megnézni, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a 18 éveseknek ajánlott, mi, a magunk részéről például senkinek sem ajánljuk. Ez a tömény erőszak valószínűleg csak arra szolgál, hogy elfedje a puszta tényt, hogy ez a film bizony rém unalmas, a nagydarab semmi történik csak benne. Ellenpéldaként ott van a televízióban néha felbukkanó Mortal Kombat, tömény (pankrációs?) küzdelem techno-zenével, ami mégis meglehetősen vicces, üdítő. A Mortal Kombat nem szól semmiről, totál alacsony színtű, vegetatív néznivaló, ám a techno-zenék jók benne, és így, amikor felgördülnek a feliratok, egy kellemes ürességet érzel, szemben a Penge 2.-vel, amely után valami kellemetlen, tompa, trutyis anyag lepi el az agyad, amitől nem lesz könnyű szabadulni. Az ember agya, pszichéje egy eléggé komoly dolog, egy borzasztóan finom szövetű valami, amibe nagyon könnyű belerondítani, és egy ilyen film pontosan ezt teszi. Egy olyan dózist kaphatsz itt öncélú erőszakból, sötét undorból, amit előbb, vagy utóbb úgyis kivet magából a szervezeted, például egy ronda veszekedés, egy agresszív megnyilvánulás formájában, hogy csak a legenyhébb eshetőségeket említsük.

Ez a film nem utolsósorban teljesen rasszista, hiszen az egyik faj gyilkolja a másik fajt, amelynek tagjai lényegében ugyanúgy néznek ki. Egyszóval nagyban folyik a "fajok versenye", a "race-race", ami ezt a borzasztó filmet végképp a Men In Black (a fő tolerancia-film) ellenpontjává teszi, de tegyük hozzá, a Penge 2. gyakorlatilag az összes jó filmnek az ellenpontja, hiszen nagyon rossz.

-zé-
2002-06-26
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14