cspv logo
cspv szám: 40 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Interjú Oroszlán Szonjával cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 11 00152
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-07-03

A Pokoli Torony Balekjai

Tour Montparnasse Infernale , La 2001.
Amilyen virgonc jókedvvel ültünk be a Pokoli Torony Balekjai c. paródia-filmre (hátha egy jó francia vígjátékot kapunk ki), olyan fancsali képpel távoztunk a film után, és nem értettük, mi is történt velünk pontosan ez alatt a 96 perc alatt.

Már a film műfajával sem vagyunk teljesen tisztában, mivel a "paródia" kategória még nem fedi le teljesen azt, amit Charles Nemes, a számunkra ismeretlen, magyar származású francia rendező filmje nyújt. A főszereplők a valóságos nevükön szerepelnek a filmben: az Eric és Ramzy nevű idétlen figurákat Eric Judor és Ramzy Bedia játssza, talán túlságosan is élethűen. (Mellesleg a két színész élőben is hasonlóképp "egyszerűen" viselkedik, mint ahogy azt a filmben láthatjuk). A történet szerint Eric és Ramzy ablakpucoló legények, akik egy felhőkarcolót tisztítanak, miközben válogatottan egyszerű beszólásokkal szórakoztatják egymást. Az általuk előadott humor az olyan alsó osztályú poénok közé sorolható, amelyeken még kényszerből sem szívesen nevet az ember. Tehát már a film indítása is nehézkes, és ekkor még nem tudjuk, hogy ennél már csak lejjebb fogunk csúszni, már ami a látnivalók színvonalát illeti. Eric-ék múlatják az időt, flörtölnek az irodaházban dolgozó egyik lánnyal, aki később emberrablók fogságába fog esni.

Ez az irodaházas terror-akció valószínűleg egy-az-egyben a Die Hard (Drágán Add Az Életed) paródiája akar lenni, de ez sem menti filmünket, hiszen a paródiák között is vannak jók és rosszak, és a Pokoli Torony (talán mondanunk sem kell) az utóbbiakhoz tartozik. Az akciók nem viccesek, a mozdulatok eltúlzottak és nem természetesek, a gegek pedig a némafilmek tortadobálásának szintjén mozognak. A két munkásfiú belebonyolódik az emberrablásba, próbálják megmenteni a túszokat, de mivel a történet szerint nem állnak az értelmi képességeik csúcsán, ezért csak azért nem sülnek el rosszul a dolgok, mert fizikailag elügyetlenkedik azt, amit csekély értelmükkel kitaláltak. A nézők pedig ez idő alatt minimum feszengenek a székeiken, esetleg ételbe és italba ölik bánatukat, hiszen ami a vásznon történik, az sajnos minden idők (vagy legalábbis az utóbbi idők) egyik legrosszabb filmje. Az sem segít, ha közben azzal győzködjük magunkat, hogy egy paródia-filmbe sok minden belefér, és biztos vannak rajtunk kívül más emberek, akik tudnak nevetni ezeken a poénokon, mikor közben mi magunk fancsali képpel, értetlenkedve bámuljuk a vásznat.Mint ahogy a Scary Movie (Horrorva Akadva) 2. c. amerikai tinihorror-paródiafilm is túlment egy határon, és így nézhetetlenné vált, ugyanígy a Pokoli Torony is túl idétlen volt ahhoz, hogy egy "sima" paródiaként élvezhessük.

A két főszereplőnek egyébként együtt indult el a karrierje, az M6 nevű francia csatornán, ahol "Eric és Ramzy" duóként szerepeltek. Az összeszokott páros dolgozott már együtt a film rendezőjével, Charles Nemes-sel is, egy tv-sorozatban, ami "H" néven futott, '98 és 2002 között. A Pokoli Toronyban sem az összeszokottsággal volt hiba, Eric és Ramzy egymást erősítve idétlenkedték végig a filmet, de az ő összhangjuk nem dobott fel minket, a rendezés pedig végképp nem volt jónak mondható.

A Pokoli Torony Balekjai eredetileg egy ismert film vicces paródiájának készült, de a végeredmény lehangoló lett. Inkább fárasztó, mintsem szórakoztató filmről van szó, ami után kevésbé feldobódottan távozunk a moziból.

-lido-
2002-07-03
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14