cspv logo
cspv szám: 40 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Interjú Oroszlán Szonjával cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 13 00147
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-06-23

Na Végre, Itt A Nyár!

Ez a film több dolgot is ígér, hovatovább akár úgy is tekinthetünk rá, hogy egy "új Tímár Péter vígjáték", ám amit kapunk, az ennél lényegesen kevesebb.

Először is, hamar hozzá kell szoknunk pár dologhoz, amik a minőséggel kapcsolatban nem közömbösek. Hamar kiderül például, hogy a "nyári Tímár Péter vígjáték" valójában nem film, hanem videó, illetve tévé. Láttunk már filmeket, melyeket digitális nyersanyagra forgattak, és nem filmre, ilyen pl. az Idióták, vagy a Star Wars, hogy a legutóbbi kedvencünket, a Traffic-et ne is említsük. Ez a film azonban nemcsak "videóra" készült, de megjelenésében 100%-ig egy tévéfilm formáját ölti, a feliratok méretétől és kinézetétől, a zenén és a kamera-kezelésen keresztül egészen a rendezésig és a színészi játékig. Egyszóval nem film, hanem tévéfilm, és tegyük hozzá, egy mozijegy áráért.

Másodszor hozzá kell szoknunk, hogy ez a nyári vígjáték nem felnőtteket céloz meg, hanem gyakorlatilag egy gyerekfilm. Ezen belül is eléggé enyhe minőséget képvisel, hiszen ha egy gyerek már több, mint egy gyerekfilmet látott életében, akkor ennek a filmnek az elemei mind agyoncsépelt klisék benyomását fogják kelteni számára. Kezdve ott, hogy van valami régi világhírű cirkusz, amelynek régi bohócai a film főszereplő gyerekeinek nagyszülei. Ha valaki ennek az eredetijét szeretné látni, mostanában adják a mozikban is, és az a címe, hogy Keménykalap És Krumpliorr, ráadásul az nem is akármennyire jó film, szemben a Na Végre-vel.

A film utolsó rossz elemei a zene és a vágás. A filmzene a tévés produkcióktól -hazánkban- megszokott "hakni-jellegű" minőséget mintáz meg. Ez roppant zavaró. Ennek a zavaró tényezőnek ikertesója a vágás, amiért maga Tímár Péter felelős. Az egykori trükkmester azt találta ki, hogy kicsikét feldobja az anyagot, mégpedig úgy, hogy egy-egy jelenetbe be-bevágta a következő jelenet villanásait. Ez nemcsak zavaró, de gyakran egyenesen megtévesztő is. A magunk részéről szívesebben láttunk volna itt bármilyen más anyagból bejátszást (pl. tévéreklámok), csak ne pont a következő jelentből, még akkor sem, ha enélkül az egész borzasztóan uncsivá válna.

Nos, kábé ennyit kellett lefaragni az "új nyári Tímár Péter vígjáték"- elképzelésünkből, hogy arra legyünk felvértezve, amit valóban látni fogunk. Innentől már süti az egész. A gonosz helyi vállalkozó, Reviczky Gábor jól rászedte nagypapát és nagymamát, hogy Rudolf Péternek kölcsönt vegyenek fel, hogy beindíthassa a magánrepülő vállalkozását. Rudolf Péter egyébként a gyerekek apja, és hosszú, copfos haja van, aminek persze semmi jelentőségét nem látjuk. Lényeg, hogy Reviczky Gábor jelzálogként megkapta a nagyszülők házát és telkét, amely az 5 egész millió kölcsönadott forintot fedezi. Innentől a film arról szól, hogy a gyerekeknek össze kell szedniük valahogy 5 millió forintot, különben ugrik a jövő nyári nyaralás (is). Nem merjük elárulni, hogy vajon sikerül-e nekik, és hogy ha igen,akkor hogyan, mi módon szerzik meg azt az 5 millió forintot.

A film abszolút a nyári hakni érzetét kelti, amikor egy faluba berendezkedik a stáb forgatni és nyaralni (2 in 1), és közben a végtermék minősége másodlagos. A gyerekekből azonban egészen jó kis jeleneteket hoztak ki a felnőtt filmesek. Van három nagyon kicsi szereplő, két fiú és egy kislány, ők sem rosszak, de ők szerepüknél fogva csak a Milky Way Crispy Rolls reklám klasszikus "az egyik a húgodé lehet, de nem most" báty-kishúg szitut tudják előadni. Az egy generációval érettebb fiatalok már négyen vannak, és több szerepet is írtak rájuk. Köztük már van valami össze-vissza (nem eldöntött, hogy ki-kivel van) love-sztori is kibontoakozik. A lány például hovatovább női bájait igyekszik bevetni Reviczky Gábor gyerekénél, amit nemcsak a flört metanyelvén, de szóban is kifejezésre juttat, hogy "tényleg ágyba kell bújnom veled, hogy eláruld a vacak kis titkodat?". Gáz, de nem nagy, csak arra utal, hogy az alkotók járatlanok a gyerekfilmek világában. Majd belejönnek. A lényeg csak az, hogy ez a két fiú - két lány ifjúsági csapat már határozottan humoros jeleneteket is tartalmaz, a fiúk cool stílusa révén.

A film egyébként (ha már megszoktuk, hogy gyakorlatilag tévéfilm, meg a többit) élvezhető, de hozzá kell tennünk, hogy csak egy kicsivel jobban, mint egy átlagos teleregény.

-zé-
2002-06-23
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14