cspv logo
cspv szám: 40 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Interjú Oroszlán Szonjával cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 09 00144
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-06-19

Tiszta Ügy

High Crimes 2002.
Ashley Juddnak nehéz ellenállni, ezt bizonyítja a Tiszta Ügy c. legújabb filmje is, ami vele együtt egy rendesen nézhető krimi lett, nélküle viszont ez biztosan nem jöhetett volna létre.

A női főszereplő ellenére egy katonai krimivel állunk szemben, ami jelen esetben nem jelent sokféle egyenruhát, tisztelgést, percenkénti "Igen, Uram"-ozást, becsületkódexet, és hasonlókat (amiket a Becsületbeli Ügy-től kezdve a Férfibecsületig sok hasonló filmben láthattunk már), hanem egy polgári ügyvédnő (Claire Kubik/Ashley Judd) számára teremtett "más világot", amelyben hamar fel kell találnia magát, ha nem akarja, hogy férjét életfogytiglan börtönbüntetésre ítéljék.

Tehát "egy gyenge nő a tapasztalt, hűvös férfiak között"- típusú konfliktust látunk, amit a történet egy eléggé elcsépelt motívummal old fel, vagyis behoz egy idős, kipróbált katonai jogászt (Morgan Freeman) a képbe, aki régen sztárügyvéd volt, de az idők során alkoholistává vált, és most fülbevalóval és motorral felszerelkezve tengeti a napjait, mindaddig, míg meg nem találja az ügyvédnő, illetve vele együtt a nagy kihívás. Az egész film hajlamos az ehhez hasonló bevált, sok más filmben látott megoldások alkalmazására, ami miatt gyakran van olyan érzésünk, mintha már legalább egy ilyen történetet láttunk volna ezelőtt. Ha egy-az-egyben nem is, de elemeiben bizony ismerős sztorival állunk szemben. Adva van egy boldog házaspár, akinek az élete egy pillanat alatt törik szét darabjaira (erre emlékeztetően említhetjük a Szökevényt, vagy legutóbb a Megszólít az Éjszaka című Richard Gere-filmet), a férfi múltjából sötét titkok tudódnak ki (minden harmadik B-kategóriás amerikai filmben ez történik), a hősnő pedig egyedül áll ki a férje ártatlansága mellett. Aztán előbukkan az alkoholista segítőtárs (Charlie Grimes/Morgan Freeman), aki az új partnere (Claire) kedvéért megpróbálja legyőzni a démonjait (Bruce Willis is mindig leszokófélben nyújtja a csúcsformáját), hogy a végén a jó megérzések és a relatív meglepő befejezések győzedelmeskedjenek.

Közben tanúi lehetünk a befutott ügyvédnő és a kicsapongó életet élő húga (Jackie/Amanda Peet) közt húzódó konfliktusoknak, olyanoknak, amelyek szintén ismerősek lehetnek a mozibajáróknak: ilyen például a húg féltékenysége a sikeres nővérre, a saját út keresése, lehetőleg extrém, eltérő módon, és ezekhez hasonlók. Mindez képileg úgy jelenik meg, hogy Amanda Peet mint extravagáns kishúg folyamatosan italokkal és cigarettával a kezében mászkál a filmben, az első katonai jogászfiúra rámozdul, mialatt a nézők biztosra veszik, hogy őt fogja a forgatókönyv beáldozni elsőként, mivel ő tűnik a legsebezhetőbb második vonalbeli karakternek a filmben. Az egyszerű történetet egyértelműen a sztárszínészeknek kell elvinniük a vállukon, és ez végeredményben sikerül is nekik. Ashley Juddnak eddig a Szemtől Szemben (Heat) volt a legjobb filmje, az amúgy barnahajú színésznőt abban a filmben babaarcú szőke lányként ismertük meg, és a néhány percnyi játékával is végleg megvett minket magának. Később főként thrillerekben láttuk (Kettős Kockázat, A Tanú Szeme, A Gyűjtő, Amerikai Rémálom), amelyekben szintén mindig jól teljesített, bár ezek közül a filmek közül egyik sem érte el a Heat színvonalát. Ugyanez mondható el A Csábítás Elmélete c. romantikus vígjátékról is, bár ezzel a főszerepével már a legszélesebb körben is népszerűvé vált Ms. Judd. Ashley Judd és Morgan Freeman már játszott együtt korábban, a Gyűjtőben, a kettejük közti jó kapcsolat a Tiszta Ügy forgatásán is folytatódott. "Tökéletesen megbízom Morganben. Játéka inspiráló hatással van rám. "-nyilatkozta Judd.

Claire férjét Jim Caviezel játssza, a szokásos módján, vagyis remekül. Caviezelt újabban szinte havonta láthatjuk egy-egy új film főszerepében (Angyali Szemek, Monte Cristo), ami nem baj, mivel tényleg jó színész (és nagyon jól is néz ki), bár ha ez így megy tovább, lehet, hogy nem minden soron következő filmjében tud majd eredetit nyújtani. Ez a veszély még nem áll fenn, Kubikként felváltva volt veszélyes, védtelen és rejtélyes férfi, szóval jól illeszkedett a szerepéhez.

A Tiszta Ügy egy átlagos megoldású krimi, katonai színezettel, mérsékelt izgalmi fokozattal és jó kiállású színészekkel. A film szinte végig képes lekötni a nézők érdeklődését (bár ezt sem viszi túlzásba), a film legjobb pontja, Ashley Judd pedig kellemes személyiségével el tudja velünk feledtetni a forgatókönyv és a történetvezetés hanyagságait, illetve erőteljes kiszámíthatóságát.

-lidoc-
2002-06-19
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14