cspv logo
cspv szám: 48 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím Milyen 1 jó szemle cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 08 00251
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-02-14

Charlotte Gray

Charlotte Gray 2001.

Cate, a skótok kémnője
Cate Blanchett szinte már bármit csinálhat, mindenre vevők vagyunk, ez a csodás ausztrál színésznő eddig minden filmjében annyira jó volt, hogy akár behunyt szemmel is elmennénk bármire, amiben feltűnik.

Most éppen ebben az 2001-ben készült háborús drámában láthatjuk, ami akár lehetne egy lányregény filmverziója is, ha nem pont egy háborúban játszódna, és emiatt ne lenne nagyon tragikus. A történet Sebastian Faulks népszerű regényén alapul, ami egy fiatal skót lány II.világháborús ellenállását mutatja be a náci elnyomás alatti Franciaországban. Charlotte (Cate Blanchett) a film elején megismerkedik egy fiatal pilótával, egymásba szeretnek, aztán a srácnak bevetésre kell mennie. Charlotte, aki tökéletesen beszél franciául, jelentkezik kémnek az ellenséges vonalak mögé, kiképzést kap, és elindul a náci Franciaországba.

A lányregény-vonal nem véletlenül jut eszünkbe, mert mint később kiderül, a rendezőnő nevéhez (Gillian Armstrong) olyan filmek fűződnek, mint a Kisasszonyok, vagy az Oscar és Lucinda. A Charlotte is egy női fejlődés-történet, ami a hősnő magára találását mutatja be, a felhőtlen szerelmes lánytól elindulva, egészen a mindenre elszánt kémharcosnőig. Erre a szerepre (is) ideális választás volt Cate Blanchett, aki egyébként már előtte is dolgozott a rendezőnővel, az Oscar és Lucindában, ráadásul mindketten ausztrálok, úgyhogy nem véletlenül juthatott éppen ő Armstrong eszébe.

Blanchett ezúttal is elmélyülten és finoman játszott, a történet elején bemutatott szépsége később, a megpróbáltatások során háttérbe szorult, és a női vonzerejét felváltotta a bátorsággal. Tényleg nagyon bátran és ügyesen mozgott a megszállt Franciaországban, de ez aztán nem volt elég, sem a normális happyendhez, sem ahhoz, hogy úgy érezzük, egy igazán jó filmet láttunk.

Pontosan nem is tudjuk, mi vele a bajunk, hiszen a történet izgalmasan van tálalva, az őszi francia vidék csodaszép képeket produkál, a színészek is felkészültek (körükben Billy Crudup, alias Julien Levade), a film végén mégsem az elégedettség érzésével kelünk fel a székből/fotelből. Mi a forgatókönyv-rendezés gyengébb összmunkájára gyanakszunk, de az is lehet, hogy a nem-rendes happyend miatt fanyalgunk. Mert szomorú a történet, és meglehetősen szomorú a végkifejlete is. Charlotte idővel egyre jobban belebonyolódik a helyi ellenállás munkájába, megismerkedik a kommunista nézeteket valló Juliennel (Billy Crudup), majd két zsidó kisfiút rejteget a németek elől. Egy háborús-ellenállós filmben mindig lehet valamin izgulni, alapjáratban hőseink életéért, aztán a küldetések sikeréért, és itt idegeskedünk is rendesen, hiszen mindenki veszélyben van, de ez az izgalom túl egyszerűen jön, hiszen magából a háborús sztoriból adódik. Emellett viszont nem domborodik ki eléggé Charlotte és Julien kapcsolata, a lány küldetésének konkrét célja, úgyhogy a film utolsó kockáinál nem érezzük úgy, mintha bármi is megoldódott volna.

Úgy tűnik, a forgalmazók is kicsit mostohán bántak a filmmel, mind az Egyesült Királyságban, mind az USA-ban nagyon kevés moziban vetítették le, és így meglehetősen kevés bevételt is produkált, ráadásul Cate Blanchett az akkori (2001-es) terhessége, illetve más irányú elfoglaltságai (A Gyűrű Szövetsége, a Banditák, a Kikötői Hírek) miatt sem tudott a film mellett kampányolni.

Ahogy Cate Blanchett miatt ültünk be erre a filmre, úgy miatta is értékeljük a végeredményt, mert az kétségtelen, hogy az ausztrál szépség ismét a toppon volt. Az már más kérdés, hogy a film maga nem kínált számunkra (és Blanchett számára) oly nagyon sok játékteret, és azon kívül, hogy egy szomorú háborús történetet láthattuk egy tehetséges színészpáros (Blanchett-Crudup) közreműködésében, és nagyon szép őszi francia vidéki képek kíséretében, azonkívül nem sok minden marad meg bennünk a filmről.

-lidoc-
2003-02-14
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16