cspv logo
cspv szám: 48 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím Milyen 1 jó szemle cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 11 00253
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-02-19

A Gödör

The Hole 2001.

Nyögés a vége
Minden horrorfilmnél meghatározó az alapsztori, a szitu, ami miatt az amúgy normális hétköznapok tragédiába torkollanak, és ami egy egész filmen keresztül rettegésben tart bennünket. Nos, ez jelen esetben nem más, mint hogy 4 fiatal egy hétvégére bezáratja magát egy egyszobás földalatti beton-bunkerbe - egy gödörbe.

Kicsit talán furcsán hangzik ez a történet, de ez azért van, mert furcsa is, és meg merjük kockáztatni, hogy a film mindvégig adósunk marad a magyarázattal, hogy ugyan miért tenne ilyet valaki, hogy bezáratja magát egy eldugott lyukba? Visszatekintve igazán bájos és megmosolyogtató bepróbálkozásnak tűnik, amikor elmagyarázzák, hogy a gimi sztárja, a nagymenő amcsi csávó (amúgy az egész film angol, és elvileg Angliában játszódik) miért akar eltűnni pár napra a paparazzik, a szülők és az ex-barátnője elöl, akivel éppen most szakított.

El szeretne tűnni, de nincs hova. Itt jön kapóra a komputeres csávó ajánlata, egy garantáltan exkluzív megoldás, egy gödör, amiről senki sem tud, egy bomba-biztos földalatti bunker, fűtés és nappali fény nélkül. Ja, ha még nem mondtuk volna, ez a bunker, szemben a bunkerek eredeti funkciójával, hogy ti. a bentlakók addig vannak bent, ameddig akarnak, csak kívülről nyitható-zárható, legalábbis ezt adják be az iskola két legmenőbb alakjának. És a fejek szépen beköltöznek, egyikük még kaját sem visz magával, hát nem mondjuk, ez szép, igazán szép. Tipikusan ilyen filmeket, tini-horrorokat készítenek azok, akik megirigyelve és lenézve tengerentúli kollégáik sikerét, nagyvonalúan összedobják a maguk kis verzióját.

Szemben azzal, hogy napjainkban a fiatalok már a "Süss fel nap"-hoz hasonló (pincében kialakított) helyekre sem szívesen mennek le, gondolva arra, hogy ha tűz ütne ki, lehetetlen volna a menekülés, barátaink rendben beköltöznek a gödörbe, és még élvezik is. Kezdetben ott "buliznak", zenét bömböltetnek, és táncolnak a beton környezetben, ami tekintve, hogy összesen négyen vannak, két fiú, két lány, eléggé uncsi lehet, még valami normális helyen, például egy hétvégi házban bezárva is.

Aztán eljön a nap, amikor a komputeres csávó, az egyetlen, aki tudja, hogy hol vannak, és az egyetlen, aki ki tudja őket engedni, meg kéne, hogy jelenjen a kulccsal, de persze nem jelenik meg. Innentől indul a dráma, teljes kaja- és ivóvíz hiány, a higiénés körülményeket nem is említve, szakadt, koszos ruhák, no-zuhanyzás, hányás, satöbbi. Nem valami vidám látvány, ám különösebben nem is ráz meg minket, hiszen annyira hihetetlen, illetve hiteltelen az egész. Miért záratják be magukat, egyre csak ez jár a néző eszében, és persze a választ is egyből vágja rá. Azért, hogy egy igazán olcsó, lényegében kevés-helyszínes horrorfilmet láthassunk.

Egyébként nem is igazán horror, sokkal inkább dráma, amit látunk, például egy bulémiás csaj hány, majd végül éhen hal. Egyébként ez a lány nem más, mint aki miatt egyáltalán megnéztük a filmet, a szőke lány a Csavard Be, mint Beckham-ből, Keira Knightley.

A film persze nem csupán arról akar szólni, hogy ott dekkolnak a gödörben, hanem arról is, hogy a második lány nagyon meg akarja kapni ezt az amcsi srácot. Ő keresi meg a komputeres fickót, hogy találjon ki valamit, és teremtse meg a szükséges körülményeket a frigyhez. Vicces, hogy erre a srácnak egyedül az jut eszébe megoldásként, hogy "összezárva egy sötét bunkerben", a lány helyében ezt sértésnek tekintenénk. A második lányt egyébként, ahhoz képest, hogy elvileg angol, az amerikai Thora Birch alakítja (Kevin Spacey lánya az Amerikai szépségben). A film írói (két fiú és egy lány) rá építenek mindent, vele próbálják bonyolítani a végtelenül egyszerű történetet, például azzal, hogy neki is van kulcsa, tehát a bunker tényleg nyitható belülről is, de ez már egy veszett fejsze nyele.

Hiába próbál a film átlavírozni a szociopata lány esetére, a gödör megkerülhetetlen marad, akármit látunk, akármi is zajlik le odabent (ami egyébként nem valami sok), nem hisszük el, mert azt sem hisszük el, hogy valaki egyáltalán le ment volna oda.

Egyébként talán nem a is gödör a hibás, hiszen ha belegondolunk, még ilyen egyszerű a sztorival is jobb filmet képzelnénk el, mint amilyet végül a vásznon látunk. Nem-akarásnak nyögés a vége. Úgy látszik, nem érdemes olyan filmet megnézni, amiben a főszereplő lány csak úgy tud a kiszemelt pasi közelébe férkőzni, hogy bezáratja magát vele egy bunkerbe.

-jepe-
2003-02-19
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16