cspv logo
cspv szám: 48 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím Milyen 1 jó szemle cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 09 00243
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-02-04

A Rózsa Énekei

Rose's Songs 2003.
"Ha azt akarod, hogy egy munka jól legyen elvégezve, hát csináld magad": Szilágyi Andor a jelek szerint megfogadta Az Ötödik Elem Zorg-jának tanácsát, és ő maga rendezte meg a saját könyvét, A Rózsa Énekei címmel.

Az író könnyedén ugrott át az irodalomból a filmek világába, mindezt azért, hogy a Holocaust-regénye megfelelően érzékeny feldolgozást kaphasson. 1944 őszén járunk, Budapesten. A Halász-család egy világhírű operaénekes, Rózsa Imre villájában igyekszik átvészelni a zsidóüldözés vészterhes napjait, és mialatt az énekes a betegsége miatt ki sem teszi a lábát a szobájából, lassan egyre több zsidó család keres nála menedéket. Halász Géza, a családfő (Franco Castellano) az egyetlen, aki tartja a kapcsolatot Rózsával, így ő lesz az is, aki befogadja a menekülőket.

Ahogy egyre veszélyesebbé válik a városban a zsidók helyzete, úgy kell Halásznak egyre erősebben védenie a Rózsa-villa lakóit, úgy kell egyre fondorlatosabban tartania a frontot az ellenséges külvilággal szemben. A történet másik kiemelt szereplője Halász fia, a 14 éves Tomi, aki értelmes és kedves kérdéseivel próbál választ kapni a körülötte zajló történésekre, arra a drámára, amire senki sem tudja a választ. Az apja nagyon méltóságteljesen viseli a megpróbáltatásokat, amiket neki (mint családfőnek és a ház tulajdonosával való egyedüli kapcsolattartónak) kell sorra megoldania, miközben a villalakóknak az nyújt vigaszt, hogy esténként az ételliften keresztül hallhatják Rózsa Imre énekét.

Megrázó történet, ami ráadásul megtörtént eseményeken alapul, pontos forgatókönyv, Ragályi Elemér-fényképezés: mégsem csupán ezek miatt érezzük erősnek a filmet. Eleve nem könnyű mozgóképben hiteles "háborús hangulatot" létrehozni, és az is ritka, hogy egy történet atmoszférája szinte az első percektől kezdve a hatása alá vonjon bennünket - itt most éppen ez történik, amit igazán nem várnánk el egy elsőfilmes író-rendezőtől. Nagyon egyszerű volna bedobni a szokásos megoldást, miszerint ha már szerepel egy okos kissrác a történetben, akkor nosza, lássunk rögvest mindent "az ő szemén keresztül", ez eddig még mindig bevált (gondoljunk csak Az Élet Szép c. Roberto Benigni-filmre, hogy ne menjünk messzire). De nem, Szilágyi nem választja a könnyebb utat, és így Tomi csupán megfigyelője és átélője lesz az eseményeknek, nem fő-főszereplője.

A színészek kiválasztása is szembetűnően jól sikerült, kezdve a Tomit játszó Zum Dáviddal (aki 13 éves nyírmeggyesi fiú, jelenleg egy kiemelt képességű gyerekekkel foglalkozó gimnázium tanulója), folytatva Bánsági Ildikóval (a Mama), az olasz Castellanoval (Halász), és végig a kisebb szereplőkkel. Minden együtt van tehát egy minőségi filmhez: remek stáb, finoman megírt drámai történet, világhírű operatőr, és egy érzékeny rendező, aki épp a saját könyvét dolgozza fel. Így nem is csoda, hogy szinte az első percektől izgatottan nézzük az események alakulását, borzasztóan izgulunk a főszereplőkért, némelyik jelenetnél pedig szinte a bőrünkön érezzük a veszélyt, a halálfélelmet, és azokat a megrázó érzéseket, amiken szereplőink átmennek.

Franco Castellano játékáról nem kell sok említést tennünk, mivel egy igazi profi színészről van szó, aki természetesen tud belehelyezkedni a karaktere bőrébe, és egy sokoldalú személyiséget képes árnyaltan bemutatni. (Nagyon szimpatikus Halásznak az a vonása, hogy senkitől nem vár el semmit, miközben ő maga igyekszik minden feltételnek megfelelni...). Inkább hívnánk fel a figyelmet Zum Dávidra, akinek ez a filmes debütálása, és az sem biztos, hogy pont színész lesz nagykorában, most viszont nagyon szépen játszott ebben a filmben.

Megrázó és jó film A Rózsa Énekei, emlékezetes mozi, és hangsúlyozottan nemcsak a témája miatt. Egy ilyen film sokat tud emelni egy Filmszemle színvonalán, és így is történt, nyugodtak lehetünk addig, amíg a jópofa fiatal filmesek produkciói mellett ilyen filmek is készülnek nálunk.

-lido-
2003-02-04
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16