cspv logo
cspv szám: 62 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Fülke-reklámok, reklámfülkék cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 11 00581
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2004-04-06

Horrorra Akadva 3.

Scary Movie 3. 2003.

1,2,3 - jó, rossz, jó
A Horrorra Akadva 1. nagyon jó kis paródia-film volt, de a második rész minden várakozást alul múlt. Azóta a sorozat kitalálóit, kreátorait, korábbi szereplőit és rendezőit, a Wayans-fiúkat jól leváltották, és a siker nem maradt el, mert most ismét egy jól sikerült Horrorra Akadva-epizóddal találkozhatunk a vásznon.

Az első rész nagyon komoly filmtörténelmi dobás volt. Akkoriban úgy tűnt, a népszerű tini-horrorok hosszú évekre le fogják kötni a mozibajáró tinik érdeklődését, ami csak azért volt rossz hír, mert a tini-horrorok világa egyet jelentett az egyszer használatos, kis gázsijú színészlányok alkalmazásával, az egyszerű sztorikkal, olcsó költségvetéssel és hatalmas bevétellel, ami nem túl inspiratív környezet a tartalmas filmek készítéséhez. Ráadásul a kezdeti néhány jól sikerült darabot (Sikoly 1.2.3., a Még Mindig Tudom Mit Tettél, és az egyedülálló Blair Witch 01) egy csomó egy-, illetve középszerű tucat-példány követte.

A Scary Movie 1. (Horrorra Akadva 1) ezt az egész tini-horror vonulatot lezárta, és átvezette egy új korszakba, amelyben sokkal inkább a vicces, mint a horror jellegű elemeit értékeljük a filmeknek. A Scary Movie 1. egyfajta mérföldkő, amely után már másképp működnek a dolgok, mint annak előtte. Kár, hogy ez a Scary Movie 2-re is igaz lett, mert az első rész után (egyszerűen fogalmazva) elbizakodott alkotók egy igazán alacsony színvonalú filmet hoztak össze.

A Scary Movie 3. immár a Wayans-fivérek nélkül szökkent szárba, éspedig nem más, mint az Air Plane-rendező David Zucker rendezésében. Ez a film már ismét egy színvonalas paródia, illetve vígjáték, hiszen nemcsak azok tudják élvezni, akik feltétlenül látták a filmben szereplő, illetve feldolgozott filmek mindegyikét. E sorok írója például most kapott igazán képet arról, hogy mit hagyott ki, amikor megfogadva CSPV-s cikkíró társa tanácsát nem nézte meg a Kör-t, és ez roppant tanulságos volt. Ez a Horrorra Akadva azért is jó, mert a parodizált filmeknek nem akad le a felszínénél, hanem a filmek belső világát, működésük törvényeit is parodizálja. A Kör vízbefulladt lánylakját, amint mászik ki a tévéből, többször szájba vágják, leütik, ami nagyon felszabadító, tudván, hogy egy horrorfilmben pont ez az, amit a szereplőknek sehogy sem sikerül megtenniük. Ott védtelenek, ők is, és mi, a nézők is, de most, hogy paródiafilm van, ugyanezt megnézhetjük biztonságos formában is, ami nagyon jó dolog.Külön élmény volt újra látni Anna Farist, a sorozat női főszereplőjét, aki egy igazán csúcs sugárzású színészlány, legutóbb az Elveszett Jelentésben alakított buta tini-színésznőcskét, és az is nagyon jól állt neki. A Wayans-fiúk (mint rendezők, főszereplők, írók és producerek) leváltásával a film érdekes módon nem veszített feka, illetve hip-hop stílusából, a 8 Mérföldet parodizáló szekció is, csak úgy, mint az Eminem-et alakító srác nagyon hangsúlyosak. A parodizálás aspektusa is teljesen feka maradt, a film nem fehéredett el, bár kétségtelenül több fehér arcot látunk, még Leslie Nielsen is felbukkan a filmben.

A film humora remek, kár lekésni akár egyetlen percet is belőle (de tényleg), bár ami miatt ez a film igazán jó, az az, hogy mint film is abszolút nézhető. Számos olyan paródiafilmet láttunk már, egyebek közt a Horrorra Akadva 2-t, melyek nem is álltak össze filmmé. Egymás utáni jeleneteket láthattunk, de ebből sosem jött létre film. Ez a mostani Horrorra Akadva/Scary Movie ebben a tekintetben is nagyon jó, és így a film után a tartalmas szórakozás élményével tarsolyunkban áramolhatunk ki a moziból.

-jepe-
2004-04-06
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18