cspv logo
cspv szám: 62 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Fülke-reklámok, reklámfülkék cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 03 00579
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2004-04-02

A Szenvedélyek Labirintusa

Laberinto de Pasiones 1982.

Almodovar '82
Almodovar egy igazán kultikus rendező, filmjeit évtizedek óta kitüntetett figyelemmel fogyasztják mind a filmes szakírók, mind a művészfilm-rajongó közönség. A budapesti mozinézők most abban a kitüntetett helyzetben vannak, hogy egy több, mint 20 éves filmjét is megtekinthetik moziban, ami egyrészt remek időutazás, másrészt igazán jó képet adhat arról, hogy honnan jön ez a nagy rendező.

Almodovar egy meleg rendező, ami nemcsak azt jelenti, hogy magánéletében meleg, de a filmek is, amiket készít, abszolút a melegségen alapulnak, és megcélzott közönség tekintetében is a melegeket részesíti előnyben. Több Almodovar-filmet is láttunk már, és az az igazság, hogy nem nagyon tetszettek, de persze nem a meleg motívum, hanem a nyílt hatásvadászat miatt, mint amilyen a Mindent Anyámról c. alkotásában például megnyilvánul. A meleg- és transzvesztita motívumaival sokkal inkább az volt a problémánk, hogy (SZVSZ) egzotikus fűszerként alkalmazta őket. Elmehettünk egy művészmoziba, hogy elmerengjünk, milyen drámai, ha valaki AIDS-es, vagy elüti a gyerekét egy autó, és arra juthattunk, hogy sok furcsaság van a földön, ami egy eléggé felületes álláspont.

De hagyjuk a múltat, és térjünk rá a jelenre, azaz a régmúltra, 1982-re, mert ez a film "végre" nem okoz csalódást, ez a film egy valóban eredeti stílusú darab, ami ráadásul még meglehetősen humoros is. A meleg-filmek zöme ott szúrja el, hogy a hetero-filmeket egyszerűen átkódolják melegre, azaz minden ugyanaz, csak a nő helyére becsempésznek egy férfit. A Szenvedély Labirintusa hálistennek nem ilyen kódolással jön létre, itt az egész közeg "más", itt nem egy meleg szemüvegen keresztül nézzük ugyanazt a világot, hanem ugyanazt a világot látjuk, csak még plusz melegek is vannak benne. Emiatt nemcsak melegek tudják élvezni, hanem gyakorlatilag bárki, nemi affinitásra való tekintet nélkül.

A film nagyon autentikus, egy igazi '80-as évekbeli szórakoztató film, olyasmi, mint az Óvakodj A Törpétől, vagy mint a Kétségbeesve Keresem Susanne-t, azzal az apró különbséggel, hogy ez a film nem csupán film, nemcsak vígjáték, hanem kicsit még paródia-film is. Amikor például a kis csapat menekülésre szánja el magát, és a főhős megkérdi, hogy van-e a többieknél útlevél, azok majdnem nevetve kapják elő, és hozzáteszik, "jé, micsoda véletlen, épp nálunk van".

A történet igazi kavalkádszerű vígjátékra jellemzően sok karakterrel, vicces és egzotikus motívumokkal, remek és meglepő fordulatokkal, és ennek megfelelően nagyon vicces jelenetekkel dolgozik. Adva van egy dél-amerikai herceg, aki inkognitóban mászkál Madridban, miközben arab terroristák üldözik, mert el akarják kapni. Fő harci eszközük a Banderas által megformált karakter, aki kivételes szaglóképességgel rendelkezik, és utána szimatol a városban, remélve, hogy majd egyszercsak rátalál a hercegre. A Banderas-karakter természetesen meleg, sőt, össze is jön a herceggel, és még szerelmes is lesz belé - ami miatt el fogja veszíteni a szimatát.

Igazán élénk, színes és fantáziadús történet, most már megérjük, hogy miért szeretik olyan sokan Almodovart, bár a filmek, amiket eddig szerencsénk volt látni, nem váltottak ki belőlünk semmi pozitív reakciót, ez most más. Ez a film annyiban más, hogy nem erőltetett, nem kiagyalt, nem hatásvadász, hanem éppen ellenkezőleg, könnyed, laza és természetes, mindennek a tetejébe pedig (bár ez már nem alapkövetelmény) még meglehetősen vicces is.

Ahogy így néztük ezt a filmet, az lett az érzésünk, hogy nemcsak Almodovar nőtt ki ebből a "tojásból", de még sok-sok más film és rendezője is. A Szenvedély Labirintusa pedig kellemes szórakozás, és konkrét filmtörténelem, majdnem mindenkinek ajánljuk.

-zé-
2004-04-02
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18