cspv logo
cspv szám: 69 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím Latinovits Zoltán emléke cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 08 00658
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2004-11-04

Rózsadomb

Rosehill 2004.

Szép és igaz - Kornis Mihály cikke
Egy gramm hazugság nincs benne. Ritka ez ma bármifajta termékben, nemhogy egy filmben. Szép a zenéje, nagyon jók a gyerekszereplők, Jeles András filmjei óta nem lehetett ekkora gyermektehetségeket látni filmvásznon, és a legjobb formában lévő magyar filmszínészek játszanak (Marozsán Erika, Andorai Péter, Lázár Kati, egy pillanatra még a zseniális Monori Lilit is látni lehet) ebben az 1956 előtt és alatt játszódó, költői hangulatú, kicsit talán cselekménytelen, de nagyon mély és igaz történetben.

Cantu Mari, a filmrendezőnő a saját gyermekkorát, vezető rákosista funkcionárius apjának - sorsa meghatározó élményének - a tragédiáját meséli el. Ahogy ők látták. Történetesen ismerem a családot, pontosabban Horváth Márton gyermekeit, kitűnő emberek egytől egyig. Apjuk is az volt, a háború ellenállás legendás bátorságú hőse, aki azonban rossz ügyre tette fel az életét, a sztálinista kommunizmus hivatásos funkcionáriusa lett, az idők folyamán mind nagyobb bűnöket követett el, ezt maga is tudta, mind kevésbé hasonlított egykori önmagára, és gyenge volt megölni magát, hatékonyan és idejében. A kommunisták sorsa a XX. században egy köpedelem volt. Legalább annyira megvetem, mint amennyire szánom őket. Semmire se vitték. Őket vitték, eszméjük trombitaszavára, a pokolba az ördögök.

De még itt, a földön. (Ők meg Kelet-Európát és a harmadik világot)

Cantu Mari még nem is élt, amikor mindez megesett, ő már csak szenvedett miatta, lényegében teljesen ártatlanul. Disszidálnia kellett, hogy kiszabaduljon apja árnyékából, hogy filmrendező lehessen, emelt fővel. Nagyon tehetséges filmes, és tiszta szívű ember, ez abból is kiderül, ahogy az életét intézi. A Rózsadomb élete első igazi nagy, egész estét betöltő játékfilmje. Tehetsége alapján elkészítésére már tizenöt évvel ezelőtt meg kellett volna kapnia a lehetőséget. Reméljük, hogy azért sok filmet csinál még, mert óriási színészvezetési készsége van, és jól épít forgatókönyvet, csak nem elég tapasztaltan és hatékonyan. Tisztaság sugárzik művéből. Nagyszerű az operatőre, Máthé Tibor munkája is. Így szabad, így érdemes a történelemről beszélni, ahogyan ők teszik, közhelyek, és ünnepélyes féligazságok nélkül, nem illusztrációként állami ünnepekhez és történelem órákhoz.

Azokon, mióta világ a világ, nem hangozhat el a teljes igazság.

A teljes igazság halk szavú, és nagyon kell figyelni, hogy az ember megértse a suttogását. Aki ezt a filmet megnézi, megérti, miért nem szabad, miért aggályos erkölcsileg a politikai cselekvés, kivéve azt az egyetlen esetet, amikor a zsarnokság eltörléséért adjuk életünket.

-Kornis Mihály-
2004-11-04
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15