csapnivalˇhome
 
Jukebox Diner 
Bem-rakpart 30.

Szeptember 12. -én nyitotta meg bejárati ajtaját a vadiúj Diner, fél percre a Batthyány -tértõl. 
A Diner eléggé új jelenség, pár éve az akkor óriási nézettségû Twin Peaks -sorozat, de méginkább a kultikus Ponyvaregény jelenetei révén tett szert komoly népszerûségre a hazai közönség körében.

Azonban az, hogy "személyeükben" újdon- ságot ünnepelhetünk , ne tévesszen meg senkit. A Dinerek egy nagyon határozott stílus képviselnek, és ez a sítlus még a "fast food" láncolatok megjelenése elõti idõkre mutat vissza, mint egy aranykorra. Most valójában reneszánszukat élik. A 60-as évekeben a fast-food "éttermek" gépesített kajakészítés- sel, és láncolatban nyomulva vették fel a "versenyt" a "jóöreg" Dinerekkel, az emberek pedig egy idõre be is dõltek, megszédítette õket a személytelenség.

A Dinereket a hatalmas párnázott ülõkéirõl lehet leginkább "felismerni". Õseiket a vasúti étkezõ kocsikban tisztelhetjük, a luncheon- wagen -ekben, melyek az egyesült államokban a nagy Nyugatra-áramlás idõszakában bukkantak fel.
Késõbb két tekintélyes cég is elkezdte ezeket a kocsikatgyártani kerék nélküli kivitelben , és az országutak mentén állították fel õket. Ezek "a kerék-nélküliek" az eredetiei a késõbbi és mai épület-verzióknak, amiket már Diner-ként ismerünk, és amik franciaországban a "Bistro"-nak felelnek meg egyenes-fordíásban.

A Jukebox Diner nevét a zenegépekrõl kapta, amely a Dinerek fast-food elõtti érájának egyik legjellegzetesebb tárgyi szimbóluma. A Jukebox nem egy hirtelen ötlet eredményeként jött létre, gondosan trevezték, nagyon sok idõt és energiát fektettek a megfelelõ helyszín felkutatásába.


  

Az ülések párnázottságát fokozni aligha lehetne, de ezen felül az ablakok kialakítása, és igaziból az egész belsõ tér (a tulajdonos tervei alapján)  az õsi (vasúti) Diner-jelleget önti hi-tec formába .

Természetesen tudsz igazi hamburgert enni, a falon, és az oszlopokon James Dean, Merilyn, és Huszti Péter (!) fotói figyelnek. De megtalálható a kényelmesen nyitott nemzetközi étel-menû is, vagyis, amiket általában szoktál enni, és azokból is csak a legjobbak.

Délután kakaózhatsz, kávézhatsz, este pedig a "sztárok nyomában" címû koktél- listáról válogathatsz kedved szerint. A 0.33-as alkmentes sör 190 huf. A kiszolgálás több, mint finom.

A Dinerekre (most már hazai viszonylatban is végre többes-számban beszélhetünk róluk, hiszen eddig "csak" a híres Sunny Dinert ismertük, lásd címlapfotó) általában jellemzõ az amerikaiság, mégpedig a legkellemesebb értelemben, az árak esetleg hajszállal fölötte vannak a többi helyhez képest, de az adagok ..!  Szóval bõven megkapod, ami neked kell, ezen felül pedig abszolút elegáns helynek számítanak, és ebben a kategóriában  Jukebox megintcsak tuti.. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12