csapnivalóhome
  Bemutató a Tháliában
A postás mindig kétszer csenget
 
Több, mint valószínû, hogy honpolgáraink többsége már látta legalább egyszer a James Cain kisregényébôl készült A postás mindig kétszer csenget címû filmet. Emlékeznek, Jack Nicholson egy laza mozdulattal a konyha- asztalra fektette a vadul erotikus Jessica Lange-ot, hogy szexuális érintkezésbe lépjen vele. 

Kiss Csaba azzal az ötlettel állt tavaly a Thália Színház igazgatója, Megyeri László elé, hogy meg akarja rendezni a stúdiószínpadon (!) Az ember tragédiáját. Négy szereplôvel készült színre vinni a tragédiát, ám egyeztetési zavarok miatt terve meghiúsult. Ám Csaba, mint afféle igazi színházi ember, nem esett kétségbe a kudarc hallatán, mi több, erôre 
kapott. Régi, dédelgetett vágya volt, hogy megrendezze James Cain regényét, A postás mindig kétszer csenget címût. S lôn. 
Kedden este volt a bemutató. 
 
Cora Papadakis
Frank Chamblers 
Nick Papadakis 
John J. Sackett 
súgó 
dramaturg-asszisztens
a rendezô munkatársa
díszlet-jelmez
szcenikai munkatárs
rendezte
Györgyi Anna
Horváth Lajos Ottó
Szegedi Dezsô
Blaskó Péter
Sütô Anikó
Ruttkay Zsófia f.h.
Kálmán János
Zeke Edit
Csanádi Judit
Kiss Csaba

RÖVID TARTALOMISMERTETÉS
James Cain kisregénye egyike a legnépszerûbb történeteknek. Címe szállóigévé vált, napjainkra öt különbözô filmes változata készült el. Eddig még sosem mutatták be színpadon.Noha a gyilkosság és a testi szerelem fontos szerepet kap Kiss Csaba rendezésében, a darab mégsem krimi, vagy erotikus thriller. A vágy áll a középpontban, ami két embert odáig hajszol, hogy boldogságukat csak a köztük álló harmadik megölése árán tudják elképzelni. Itt akár véget is érhetne a mese, a két szerelmes élhetne még nagyon sokáig boldogan. DE tettükkel el kell számolniuk, fôleg egymás elôtt. Boldogságukat megmérgezi a bizalmatlanság, a vágy helyébe szorongás lép, a szerelem helyébe pedig a bûn összetartó ereje, az alkohol bódulata és az egyre vergôdôbb ölelkezés. 
Végül mindketten ráeszmélnek arra, hogy nincs más kiút számukra, mint megszabadulni tettük egyetlen bizonyítékától, 
a másiktól. Bármi áron. 


 
Interjú Szegedi Dezsõvel

* Hogy létezik az, hogy eddig még nem hallhatott Önrôl a pesti közönség?
Szegedi Dezsô: A miskolci színház tagja vagyok, bizonyára ezért. Nagyon ritka, ha valaki veszi a fáradtságot, és lemegy vidékre, pláne elôadást nézni. Persze már játszottam egyszer-kétszer Pesten, amikor meghívták egy-egy elôadásunkat. 
*Hol találkozott elôször Kiss Csabával?
Szegedi Dezsô: Miskolcon, természetesen. Csaba rendezett egy darabot, és tanácsot kért tôlem. Az egyik lány szerepe szerint cigány volt, és Csaba tudni akarta, hogy mik a magyar cigányság szokásai, hagyományai. Én ugyanis roma vagyok, beszélem a nyelvet is, és ismerem a tradíciókat. 
* Akkor meglehetôsen testhezálló a szerep. Nick Papadakis is kisebbséghez tartozik.
Szegedi Dezsô: Nick Papadakis nem tartozik sehová, mint ahogy én sem. Nikosz egy ember, aki szereti az életet, és ki 
akarja élvezni minden pillanatát. Most játszottam a Hegedûs a háztetôn-ben Reb Tevjét. Úgy látszik, ennyire predesztinál 
a külsôm...
* Hogy teltek a próbák? Milyen volt Annáékkal dolgozni?
Szegedi Dezsô: Sokat nevettünk, fôleg a gatyámon. Csíkos klottgatyában rohangálok szinte végig, az egész elôadás alatt. Fel akartam húzni a nadrágot egészen a hónaljamig, de Csabi rámszólt, hogy ez már talán túl sok. Pedig én aztán tudok spilázni.
*Hol lakott a próbák alatt?
Szegedi Dezsô: A családom lent van Miskolcon, így én pont most tartok az Egyenlítônél. Éppen annyit utaztam – minden nap négyszáz kilométert vonatoztam –, mintha körbeutaztam volna a Földet. A fôpróbahéten fent laktam persze Pesten, de 
a premier elôtti napon hazautaztam, mert a feleségemet mûtötték. Szerencsére nincsen semmi komoly baja, de azért nagyon aggódtam érte. Tudja, hogy van ez. 

Székhelyi Fruzsina

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12