cspv logo
cspv szám: 25 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók Számkivetett Jég és Föld Között Táncos a Sötétben Tigris és Sárkány Sade Márki Játékai Dr. T. és a Nők Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Rekviem Egy Álomért A Vörös Bolygó Hullahegyek, fenegyerek Billy Elliot A Jövő Kezdete Apádra Ütök! Gyilkosok Anyegin Szívörvény A Harc Mestere Sátáni Játszma Blöff Egyszer Élünk Ősz New York-ban Reklámok Filmszemle 2001 Moszkva tér Werckmeister Harmóniák Egérút Utolsó Vacsora az Arabs Szürkénél Torzók Macerás Ügyek Vakvagányok Paszport Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Üvegtigris Feri és az Édes Élet Seychelles puzzle Öcsögök Rendőrsztori

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 38 00535
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Seychelles puzzle

Seychelles puzzle 2000

A Seychelles puzzle c. Fehér Péter-film egy sor meglepetést okoz a nézőinek. Kezdődik ott, hogy bár egy magyar filmről van szó, amit Budapesten forgattak, mégis minden szereplő angolul beszél benne. Ezt persze magyarázhat az, hogy a főszereplők angol anyanyelvűek, de ettől függetlenül kicsit furcsa, ahogy például a Keletiben dolgozó strici-karakter a filmben kifinomult brit akcentussal beszél. Emellett nehezen követhető a sztori is, lassan és kuszán halad előre a cselekmény, és a videóra forgatott filmből szinte teljesen hiányoznak a színek.

Egy Gary nevű amerikai fiatalember a főszereplő, aki Budapesten találja magát véletlenül, és itt megismerkedik egy fiatal prostituálttal. A fiú mintha nem ezen a földön élne, úgy közlekedik a városban, üzleti kapcsolatba lép a lány stricijével, beindít egy "szellemlift" elnevezésű vállalkozást, és amúgy leginkább a tengerimalacával törődik.


A "szellemlift" egy egyszerű lift, amit a szellemvasút mintájára Gary ijesztő hangokkal és effektekkel látott el , és ennek a bérbeadásából remél annyi bevételt, hogy eljusson a Seychelles-szigetekre, apja örökségét felkutatni. A prostituált lány kizárólag úttörő-egyenruhában mutatkozik a filmben, mivel a kitartója 14 évesként igyekszik eladni őt idősebb férfiaknak. Gary barátunk nem sejt semmit a lány munkájáról, szerelmes belé, és lépésről lépésre azt csinálja, amit a lány diktál neki. Így kerül abba a helyzetbe, hogy a Keleti pályaudvaron munkálkodó strici lesz az üzlettársa a szellemlift-vállalkozásban, amiből persze nem sül ki semmi jó. A film igazi főszereplője tulajdonképpen ez a strici-figura, ezt abból is gondolhatjuk, hogy egyrészt őt látjuk a legtöbbször a vásznon, másrészt hosszú jelenetek szólnak annak bemutatásáról, hogy mennyire gátlástalan figura is ő.

A film közepe felé belép még egy mellékszereplő, aki a Seychelles-motívumot erőlteti, ő amúgy egy liftszerelő, aki a szigeteken vásárolt egy fiktív telket magának, egy "átverés"-nevű honlapon keresztül. Szóval a cselekmény nem köti le teljes mértékben a nézői figyelmet, és egy idő után már az is kezd túl sok lenni, ahogy a strici végtelen gonoszságát és erőszakosságát próbálja bemutatni a film.

A filmnek olyan hangulata van, mint egy nyelvi oktató videofilmnek, amiben kevéssé számít, hogy mit csinálnak a szereplők, viszont azt angol beszéddel körítve teszik majdnem két órán keresztül.

Fehér Péternek ez a második filmje, és magát a rendezőt is láthatjuk a filmben, ő Mr. Fehér, aki a szélhámos vállalkozást intézi a Seychelles-szigeteken, és közben népszerűsítő filmeket is rendez az ottlakók életéről.

A Seychelles puzzle-nek az a legnagyobb hibája, hogy sokat akar egyszerre: egyrészt - a filmidejét figyelembe véve- egy valódi, "egész estés" film akar lenni, lehetőleg több vonalon futó cselekménnyel, másrészt élvezni akarja a videó-forma előnyeit is. A videofilmek könnyedebben készülnek el, mint film-társaik, kisebb kapacitást igényelnek, és mellesleg sokkal olcsóbbak is. Információnk szerint (HVG) Fehér Péter filmje nem részesült szponzori-vagy állami pénztámogatásban, úgyhogy nagy valószínűséggel a rendező szinte a saját költségén készítette el a filmet, amitől még lehetne a "termék" nagyon versenyképes, ha a videó-forma nem járna együtt a cselekmény és a fő-karakter szétszórtságával.

Mindezeken túl jó lenne, ha a hazai filmrendezők figyelembe vennék a mozinézők befogadó-és teherbíró képességét is, tehát általában az emberek szívesen megnéznek egy másfél órás filmet (akár film, akár video változatban), viszont a két óra hosszúságot már indokolnia kell a cselekménynek, vagy bárminek, amit esetünkben nem támaszt alá semmi.

A Seychelles puzzle-nek annyi felesleges eleme van, hogy nem tud összeállni egy egységes képpé a nézők fejében.

-lido-
cspv.hu