cspv logo
cspv szám: 29 / 01 tartalom
keresés

hírek videók 1. videók 2. Gyorsbüfék, Gyors Nők Feri és az Édes Élet Citromfej - Avagy Vigyázz, Mert Úgy Maradsz! Múmia 2. The Mummy Returns 2001. Reszkess, Amerika Memento Sebhelyek Cecile B. Demented A Mexikói Vadkanok Hannibál Addig Jár a Korsó A Kútra ? Tabu 15 Perc Hírnév Ideglelés 2. - Blair Witch Project 2. Fejcserés Támadás

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 15 00444
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Hannibal

Hannibal 2001.
A Hannibál iszonyatos nagy kasszasiker volt az USA-ban, első hétvégén 58 millióval nyitott, és március 20-án, a hatodik héten már 160 milliót halmozott fel. Elképesztő. Ezzel együtt ne feledjük, egy film minősége egyszerűen független az általa megtermelt pénzmennyiségtől.


Oda-vissza jó sok példát lehetne hozni, jó- és rossz filmek, melyek anyagilag gyengék voltak, esetleg megbuktak, vagy jó- és rossz filmek, melyek iszonyat sokat hoztak, tényleg mindegy, az igazság odabent van, a vetítőteremben, úgyhogy nézzük is meg gyorsan, miféle szerzet ez a Hannibál?

Ugye milyen jó lett volna megnézni egy filmet Hannibálról, a nagy hadvezérről, a Gladiátor után szabadon? Felejtsd el, erre most nem fog sor kerülni. Ehelyett vajon milyen értelmes projektbe fektettek az egykori David Lynch filmekből ismert Dino De Laurentis bácsi és a lánya 87 milliót?

Az egész film alapját alkotó Hannibál név azért jött létre, hogy becézni lehessen: "Hannibál-kannibál". Isteni gondolat. Adva van egy fickó, akit az egész világon köröznek, Hannibálnak hívják, és kannibál. De nem csupán vacsira kajál embereket, hanem durván, bestiálisan meg is gyilkolja őket előtte, hogy legyen mit enni. Milyen ez a film, gusztustalan? Ó, igen, feltétlenül, de ez mégsem a legtalálóbb szó. Brutális? Hát, .., vannak benne nyomasztóan brutális jelenetek, de még mindig nem az igazi. Nyomorék! Ez az, ez a legtalálóbb szó ezzel a projekttel kapcsolatban, és megdöbbentő tanulságot kínál az emberek tömeges elhülyülésével kapcsolatban, hogy ennyien megnézték. Mindennek a tetejébe döglesztően unalmas, és gyakran, amikor egyébként meg kellene ijednünk, csak nevetgélünk, mert annyira béna, amit látunk, annyira ostobán mondvacsinált.

Közelebbről. A film első perceiben kiesik a popcornos tégely a kezünkből, mert egy lenyúzott arcú gnóm fejét kell bámulnunk meglehetősen sokáig. Ez az ember akar lenni a szörnyű Hannibál szörnyű tetteinek a bizonyítéka, mint egyetlen túlélő. Ez a nyúzott arcú áldozat azonban el meséli nekünk Hannibál szörnyű tettét. Mindketten homoszexuálisak voltak, illetve nyilván még most is azok, és akkor Hannibál felugrott randira a későbbi gnómhoz. Pár perce folyt még csak a kanbuli, amikor Hannibál összetört egy üveget, és azt mondta a gnómnak, aki akkor még rendelkezett arccal, hogy "itt van ez az üvegcserép, nyúzd le vele az arcod, és etesd meg a kutyáddal". A gnóm pedig, mint akit arra utasítottak, hogy például foglaljon helyet, habozás nélkül követte az utasítást, és lenyúzta a saját arcát, majd odadobta a kutyának. Végtelenül izgalmas gondolat. Ja, ha még nem említettük volna, ez a Bárányok Hallgatnak című első számú nyominger-film második része, az első rész Jodie Foster-e már visszadobta a szerepet, vajon a nézők mikor jutnak el idáig?

Lényeg, hogy a film nyíltan és 100%-osan homoszaxuális-ellenes, hiszen a világ két leggonoszabb és legundorítóbb és leggonoszabb embere homoszexuális, sőt, egyikük épp egy homoszexuális kaland bemelegítéseképpen nyúzta le saját arcát spontán. Mindegy, már elnézést, hogy ezt írom, de ez a legkevesebb, de tényleg. Ez a film egyszerűen megalázó, és a néző pont azt a dühöt érezheti végül, és egész idő alatt, mint ez a gnóm, mert magának csinálta, senki mást nem okolhat.

Mellesleg szólva egyáltalán nem vagyunk hívei az erőszak és az undor- és félelemkeltő dolgok fokozásának a filmiparban. Tény, hogy még a vígjátékoknál is az undorító dolgok képezik a visszautasíthatatlan közönség-vonzerőt, lásd az egér-evés a Cool Túrában, vagy amikor manökenek bélszélről csevegnek a Csajok és Pasik végén, a feliratok alatt. De még a magyar művészfilm-ipar is megpróbálja kiharapni maga kis szeletét, és a Nexxt c. film az undor és a brutalitás oly kegyetlen kettősét hozta létre, hogy a márciusi bemutatója a negatív sajtó hatására szeptemberre kitolódott, és a filmből mintegy 25 percet vágtak ki (!), amely 25 percet, nyugodjunk, meg egyszer még tálcán kínálják nekünk, hogy a vágatlan rendezői változat, meg minden, az igazi Nexxt rajongóknak.

Na mindegy, ez a(z anti-) homoszexuális művészhorror, noha igazán gyengén teljesít, azért mégis igyekszik maradandó nyomokat hagyni a nézők agyában. Mint egy ostoba, rossztanuló, aki a feleletére egyest kap, mert meg sem tud mukkanni, de a végén beleharap a tanár ujjába, hogy produkálja magát.

A film belevisz minket egy meglehetősen trutyis gondolatmenetbe, hogy "most akkor kinek van igaza", meg "ki az aki megérdemli", meg ilyenek. Védekezz, mert ez csapda, és csak az a lényeg, hogy a film bevonjon téged az unalmasan csordogáló cselekményébe, melyet félóránként valami iszonyattal próbál feldobni. Lényeg, hogy a gondolatmenet szerint Ray Liotta, Julian Moore FBI-os társa megérdemli, hogy kicsinálják. Ennek megfelelően láthatjuk, hogy felszolgálják neki a saját agyát, és egyébként is felnyitott, szétfűrészelt fejjel ücsörög pár percig a vásznon, (talán azért, hogy ismerőseinknek elmeséljük, és ezért ők is rohanjanak megnézni a veszettül fantáziadús művész-sikerfilmet?).

De akinek nem lenne elég, láthat kiéheztetett vaddisznókat, akikkel a gnóm (akit egyébként Gary Odman játszik, na nem mintha nem tudná bárki eljátszani, és nem mintha nem csak az számítana, hogy ki vállalja be ezt az undormány szerepet) Hannibált akarja megzabáltatni, ami elől Hannibál valahogy megmenekül, majd mintegy játékosan odaszól a gnómot kísérgető, illetve tologató segédnek, hogy "miért nem lököd le?". Hannibál, ahogy ezt már a film elején sejthettük, hipnotikus képességekkel bír, mert ugyan mi más is magyarázhatná, hogy a fickó, erre a laza kérdésre azt reagálja, hogy lelöki az emelvényről a kenyéradóját, a kiéheztetett vaddisznók közé, hogy a nézők saját nézőpontukból kifordulva azt gondolhassák, hogy "megérdemelte". Mindez azért kifordulás, mert eredetileg ő az áldozat, és Hannibál a szörny, a végén viszont annak örülünk, hogy a szépség megmenti a szörnyet, a szörny pedig odaszól a gnóm segédjének, hogy "miért nem lököd le?", és a gnómot ezáltal felzabálják a disznók. Gyönyörű mondat, az ember nem győzi elégszer leírni: "a gnómot felzabálják a disznók", körülbelül ez jellemzi a szórakozásunk, illetve filmnézésünk minőségét, ha ezt a filmet választjuk.

Nem csupán a nyár legrosszabb filmjéről van szó, de egyben a legtaszítóbb példányról is, ami egy darab nullával egyenértékű. Azt kívánjuk, hogy bárcsak az a sokmillió ember, aki megnézte rendelkezett volna azzal a lehetőséggel, hogy ha nem kapta meg a filmtől, amit várt, visszakapja a mozijegy árát, sőt, még a popcornét is. Azt kívánjuk, bárcsak ilyen pocsék filmek ne termelhetnének bevételt, na nem mintha sajnálnánk tőlük a pénzt, csak pedagógiából, mert ha most nem termelnek pénzt a gagyival, akkor legközelebb esetleg meggondolják, hogy mivel próbálják kiszúrni a nézők szemét. Vagy legalább, bárcsak az a sok millió ember, aki megnézte a filmet megírhatta volna a véleményét, és felrakhatta volna az internetre mint mi.

-jepe-

Intercom

cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20