cspv logo
cspv szám: 29 / 01 tartalom
keresés

hírek videók 1. videók 2. Gyorsbüfék, Gyors Nők Feri és az Édes Élet Citromfej - Avagy Vigyázz, Mert Úgy Maradsz! Múmia 2. The Mummy Returns 2001. Reszkess, Amerika Memento Sebhelyek Cecile B. Demented A Mexikói Vadkanok Hannibál Addig Jár a Korsó A Kútra ? Tabu 15 Perc Hírnév Ideglelés 2. - Blair Witch Project 2. Fejcserés Támadás

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 14 00443
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Vad Kanok

Tomcats 2001.
Nyár közepén jól jön egy kis hülyeség, még akkor is, ha a Balaton partjáról kesztyűben és sálban jelentkeznek a szórakoztatónak szánt tévéműsorok műsorvezetői, szóval még akkor is, amikor az ember konkrétan semmi különbséget nem lát nyár és nem nyár között. Ugyanakkor hülyeség azt hinni, hogy a hülyeségtől nem várjuk el a minőséget, és pontosan itt követte el a hibát a Vadkanok című produkció.
A film trailere mellesleg éppen azt akarja elhitetni velünk, hogy "ez a tini-vígjáték nem olyan mint a többi", így megérdemli, hogy először is ezt a kérdést vizsgáljuk meg. Azt mondja, ez a film azért nem olyan, mint a többi pályatársa, mert a történet nem a szokványos fordulatokat tartalmazza. Érdekes, mert a nézőtéren ülve valahogy pont nem így tűnik, sőt, éppenséggel arra gondol az ember, hogy műfaján belül egy határozottan másodosztályú darabot van szerencséje megtekinteni, és vegyük figyelembe, hogy az első osztályba itt még olyan filmek is beletartoznak, mint az Amerikai Pite, meg a Hé, Haver, Hol a Kocsim?

A Vadkanok arról szól, hogy egy srác és egy csaj kitervelik, hogy a csaj feleségül veteti magát a srác egyik haverjával, melynek eredményeképpen a srác megnyer egy fogadást (hogy ki nősül meg legkésőbb), és egy szép kis összeget is, melyen a csajszival együtt osztoznak majd. Miközben azon fáradoznak, hogy ez a madárka bekapja a horgot, mit ad isten, jól egymásba szeretnek, és a végén izgulhatunk, mint a hülyék, hogy ki viszi haza a nőt.

Egyébként nem kell annyira megijedni, a film nagyon taktikusan kezdődik, és ezért már semmi nem ér minket annyira kellemetlen meglepetésként. Ez a taktikus kezdés arról szól, hogy felkészítenek minket a legrosszabbra. Las Vegasban vagyunk, és a nem-szimpatikus Jerry O'Connel, a főszereplő srác, Michael szerepében elkezd kockázni, és mellészegődik egy helyi bombázó, és így kockázik, tovább, és elégé sokat veszít. A jelenet érdekessége, hogy Shannon Elizabeth-et eléggé rég láttuk, utoljára tavaly, a Scary Movie-ban, és most egy pillanatra azt lehetett hinni, hogy ő az a bombázó Vegasban, és az embernek kicsit kifordult a gyomra, és eközben arra gondolt, hogy "istenem, add, hogy ne egy ilyen Vegas-os, bombázós történetet kelljen végignéznem ..". Ez a kérésünk meghallgatásra talál, és hamarosan kiderül, hogy Shannon Elizabeth egy finom és decens csajt alakít a filmben. Ez az egész Vegas dolog pedig csak azért kellett, hogy Michael-nek felhalmozódjon egy adóssága, amit másképp nem tud majd kiegyenlíteni, csak ha megnyeri a lekésőbb megházasodásról szóló fogadást. És ha már itt tartunk ez a "vadkan" dolog, a nőkön végig-gyalogló, magát el nem kötelező férfi, aki soha nem akar megházasodni sem valami eredeti dolog. Na jó, lehet, hogy mégiscsak eredeti dolog, elvégre tinifilmben ritkán gyötri a Fantát szürcsölő szereplőket a házasodás dilemmája.

A film egyébként nem erről szól. Minden vígjátékban van valami, amitől más, mint a többi, és ez az alap-geg, amely kötelező érvénnyel gusztustalan. Ez az alap-geg nem a hab a tortán, hanem maga, az üzenet a palackban. Amikor egy új vígjátékról van szó, akár rögtön azzal is kezdhetnénk, hogy "és mi benne az alap-geg?". A Vadkanok esetében ez a híres here-evés. Gary Busey fia, Jake Busey egy eléggé suttyó srácot alakít, aki mellesleg Michael egyik legjobb barátja, szóval összeillenek. Lényeg, hogy Natalie-nak (Shannon Elizabeth) vele kell összejönnie a nyeremény érdekében. Erről a srácról aztán egyszeriben kiderül, hogy hererákja van, ami önmagában egy rekord, hiszen ilyenekkel vígjátékban poénkodni eddig nem volt szokás, miért nem leukémia, vagy agyrák? Úgy látszik, a másodosztályú forgatókönyvíró titánok komolyan veszik, hogy az emberek azon nevetnek, ha valakivel valami rossz történik, például Stan él Pann fenébe rúgja egymást, és úgy gondolják, hogy egy here-rák egy ugyanilyen rossz dolog. Az ifjú Busey-nak tehát eltávolítják ez egyik heréjét, és a kórházi ágyon megkéri Michael barátját, hogy szerezze vissza. Michael erre bemegy az emberi hulladék-tároló szobába, és megkeresi a címkével ellátott herés-üveget. Sajnos azonban kiesik a kezéből, és a ruganyos tárgy végigkorcsolyázza az egész kórházat, míg végül egy orvos tányérjában landol, és az orvos szépen kettéharapja. Ouch! Ez aztán a színvonal!

Hát ez egy igazán jól sikerült poén, pont olyan jól, mint maga az egész film...

-bob-

Intercom

cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20