cspv logo
cspv szám: 51 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím A kulisszák mögött cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 08 00306
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-05-27

Mátrix Újratöltve

Matrix 2. 2003.

További infók a Mátrix 2.-ről ..
Eredetileg úgy tervezték, hogy vagy simán Mátrix 2-nek fogják hívni a filmet, vagy egy olyan címet adnak neki, amiben benne van Neo, esetleg Zion neve. Később persze a Mátrix: Újratöltve cím bizonyult a legjobbnak.
 • A Warner Bros. úgy gondolta, hogy 2003. Május 15-én a Cannes-i Filmfesztiválon legyen a film premierje (versenyen kívül), egy időben az USA-beli megjelenéssel. Természetesen a franciáknak volt néhány óra előnyük az USA-val szemben, úgyhogy a 14-i éjféli előadás számítható igazi premiernek.
 • Az USA-ban 8517 kópiát vetítettek május 15-én, 3603 moziban. Néhány moziban május 14-én, este 10-től is tartottak előadást a filmről.
 • Jet Li-vel komoly tárgyalások folytak még a forgatókönyv megírása előtt a filmbeli szerepléséről, de később gázsiproblémák miatt kudarcba fulladt a megegyezés. Jet Li 13 millió dollár kért mindkét filmért, az alkotók viszont csak 3 milliót ajánlottak neki. Később Jet Li-t Michelle Yeoh-ra akarták helyettesíteni Seraph szerepére, de egyeztetési problémák miatt a színésznő helyett végül Collin Chou játszotta el.
 • A 2-ik és 3-ik rész forgatása 2001 márciusában kezdődött egy 12 hetes Oakland-i forgatással. A két filmet mintegy 250 napig vették fel. A stáb Ausztráliában is forgatott, a munkát 2002 augusztus 21-én fejezték be, pont aznap, amikor Carrie-Ann Mossnak volt a születésnapja, és amikor éppen az ötödik évfordulója volt annak, hogy Moss megtudta, megkapta Trinity szerepét a Mátrixban.
 • Joel Silver producer azt mondta az Empire magazinnak, hogy a folytatások nem jelentenek 2 különböző filmet, hanem egy nagyon hosszú film van kettévágva, ami 24 óra eseményeit öleli fel. Hozzátette, hogy Monica Bellucci fogja játszani a gonosz csábító nőt. Az "első fél film" főként a Mátrixban játszódik, és Neo tanulásáról szól, aki egyre többet tud meg a saját szuperheroikus képességeiről, illetve az emberekről, dolgokról, akik és amik körülveszik őt.
 • Két tragikus haláleset is kötődik a filmhez: a Zee szerepére kiszemelt, és már beforgatott Aaliyah 2001-ben egy repülőgép-szerencsétlenségben veszítette el életét, az Orákulumot játszó Gloria Foster pedig cukorbetegségben hunyt el. A második részbeli szerepének nagy részét le tudták forgatni a halála előtt, a harmadikat sajnos el sem tudták kezdeni vele.
 • A filmben Monica Bellucci által játszott Perszephoné a görög mitológiából származik, a szép fiatal istennő Démétérnek a lánya, akit Hádész, az alvilág istene elrabolt, és kényszerítette, hogy feleségül menjen hozzá.
 • Azt a francia karaktert, akit végül Lambert Wilson játszott el Merovingiként, eredetileg egy '40-es éveiben járó francia színészre szabták, úgyhogy Jean Reno és Jean Claude Van Damme neve is említésre került.
 • A film a megjelenését követő 4 nap alatt 135.8 millió dollár jegybevételt produkált, többet, mint bármelyik más film ennyi idő alatt.
 • Jada Pinkett, Will Smith felesége, a filmben Niobé panaszkodott a Cinecon nevű magazinnak a megerőltető forgatásról. Megemlítette, hogy már csak azért is volt különösen fárasztó a forgatás számára, mert a 2-ik és 3-ik részen kívül még speciális jeleneteket is felvettek a videojáték számára.
 • Az Ikreket játsszó Neil és Adrian Rayment valójában is ikrek, ráadásul feketeöves karatebajnokok.
 • Jada Pinkett annak idején jelentkezett a Mátrixban Trinity szerepére, de mint tudjuk, sikertelenül.
 • A forgatás alatt több kisebb baleset is történt: Laurence Fishburne többször megrándította a csuklóját, Carrie-Ann Moss eltörte a lábát, Hugo Weavingnek meg a nyaka sérült meg egy "köteles" jelenet felvétel közben.
 • Monica Bellucci szerint a filmbeli karaktere, Perszephoné "az érzelmek vámpírja". Perszephoné rögtön észreveszi, ha valaki nem teljesen őszinte vele, és jól tud bánni a fegyverekkel is.
-lid-
2003-05-27
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17