nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  A Sziget fesztivál - köztársasági színekben
A Sziget mindig is híres volt a kreatív ötleteiről és folytonos újító kedvéről, egy csomó olyan kommunikációs és más elemet köszönhetünk nekik, amik jó irányba formálták a kulturális életünket. Most azt találták ki, hogy mivel eddig is egy speciális 1 hétként élte meg mindenki a Sziget fesztivált, erre ráerősítve, magukat egy fiktív országként tételezik, ahova vízumot kell kérni, be kell vallani az ott tartózkodásunk valódi okát, és amire saját, jófej szabályok és "törvények" vonatkoznak.
2013 - 04 - 03

Cseh filmek szekciója a Titanic fesztiválon
Most lesz a 20.-ik Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 5 és 13.-a között, és a legjobb stílusú budapesti filmfesztivál idén egy külön cseh filmes szekcióval készül. Öt kortárs cseh filmet nézhetünk meg a "Staropramen cseh sörkorcsolyák" elnevezésű szekció keretében.
2013 - 03 - 19

Megnyílt az első 4D-s moziterem Magyarországon
A Cinema City International mozihálózat Budapesten nyitotta meg március 14-én az Únió első 4D-s mozitermét a Cinema City Westend-ben. A 4D-s mozizást elég könnyű megszokni, néhány perc után már természetesnek érezzük, ha egy rázós akciójelenet közben a székünk is ide-odamozog, a vihart mi is vízpermettel és kis szélfúvással éljük át (ami az előttünk levő moziszékből érkezik), és kisebb ütések, rázások emlékeztetnek minket arra, hogy egy dimenzióval feljebb léptünk a multiplexes mozizásban...
2013 - 03 - 16

Töretlen Akarattal - film készül a Hubay család történetéből
Indomitable Will - Töretlen Akarattal lesz a címe annak a magyar-portugál koprodukcióban készülő filmnek, ami a világhírű hegedűművész, Hubay Jenő menyének, Edle Astrup Hubay Cebrian önéletrajzi regényét viszi filmvászonra.
2013 - 03 - 15

Frankofón Fesztivál: a francia kultúra ünnepe
Március 1 és 28-a között a francia nyelvű kultúrát, oktatást, irodalmat, művészetet pásztázza a legújabb Frankofón fesztivál, ami Budapesten több helyszínen nyújt programot a frankofónia barátainak.
2013 - 03 - 08

Jan Palach története az HBO-n
Az HBO mint a minőségi televíziózás csatornája egy történelmi dráma-sorozatot készített a 68-as Prágai Tavaszról, illetve Jan Palach prágai egyetemista tragédiájáról. A Horici Ker c. sorozatot nálunk Olthatatlan címmel sugározza az HBO, a 3 epizódot március 3-án, 10-én és 17-én, vasárnap esténként 21.45-től tűzi műsorára a csatorna.
2013 - 03 - 03

Frankofón Filmnapok március 1-től
Március 1 és 9.-e között lesz Budapesten az Uránia Filmszínházban a 3. Frankofón Filmnapok, ahol idén is gondosan válogatott francia kötődésű filmeket láthatunk. A programban 10 frankofón ország 20 filmje és egy Olivier Assayas-retrospektív vetítéssorozat szerepel.
2013 - 02 - 24

River Phoenix utolsó filmje 20 éves késéssel jelenik meg
River Phoenix, aki a Phoenix színész-család legidősebb tagja volt, 23 évesen drog-túladagolásban halt meg, 93-ban. Már nem tudta befejezni a Dark Blood c. filmjét, aminek a nemzetközi premiere most volt csütörtökön a berlini filmfesztiválon.
2013 - 02 - 15

Latin-Amerikai Filmnapok február 21-től
A budapesti Cirkofilm forgalmazó február 21 és 24 között Országos Latin-Amerikai Filmnapokat (OLAF) szervez, Budapesten kívül még 12 vidéki városban. A vetítéseket más kulturális programok, közönségtalálkozók, gasztronómiai és zenés-táncos események is kísérik.
2013 - 02 - 12

7 évvel ezelőtt volt Halász Péter ön-ravatalozása
2006 egyik nagyon hideg februári estéjén, 6.-án biciklivel igyekeztünk Halász Péter ravatalozására a Műcsarnokba. Halász Péter ekkor már diagnosztizáltan halálos beteg volt, rákos, de még élt, és a művész barátaival együtt megszervezte saját felravatalozását a Műcsarnokban, mintegy művészeti happeningként.
2013 - 02 - 07

Idén elmarad a Filmszemle - a Filmművész Szövetség tiltakozik
Hagyományosan ilyenkor, február elején szokott lenni a soron következő Filmszemle, ami idén másképp lesz, mivel "elegendő számú új magyar film híján elmarad a Filmszemle". A Szemle helyett az Uránia Filmszínházban 3 napos filmnapokat szerveznek, február 1 és 3 között, ami alatt az elmúlt 100 év magyar filmjei közül 34-et vetítenek le, képletes, 50 ft-os belépőkkel.
2013 - 02 - 02

Leonardo DiCaprio hosszabb szabadságra megy
Leonardo DiCaprio, Hollywood egyik legtehetségesebb fiatal színésze azt nyilatkozta a napokban, hogy hosszabb időre visszavonul a filmezéstől, mert úgy érzi, "kimerült", miután két év alatt három filmet forgatott le.
2013 - 01 - 26

A monacói királyi család nem bírja az új Grace Kelly-filmet
Albert, monacói herceg és két húga elhatárolódik a most készülő Grace Kelly-filmtől, mondván, a film "tisztán fikció és értelmetlenül dicsőítő".
2013 - 01 - 22

FeLugossy kiállítás nyílik Sárospatakon
FeLugossy László képző-videó-, és performansz-művész legújabb kiállítása január 19-én nyílik meg Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrum kiállítótermében. A kiállításra, amelynek Próbalegelő a címe, a művész a legújabb képeiből válogatott ki kb. 20-25 alkotást.
2013 - 01 - 15

Rosario Dawson és Danny Boyle - egy boldog pár
Rosario Dawson a saját elmondása szerint "nagyon szerelmes" Danny Boyle rendezőbe, akivel még 2011-ben ismerkedett meg, amikor Boyle Dawson-t választotta ki a Trance c. következő filmjének a női főszerepére.
2013 - 01 - 12

Naomi Watts életveszélyes jelenete a Lehetetlenben
A színésznő elmesélte a Metro nevű magazinnak, milyen életveszélyes helyzetbe került a film forgatása alatt.
2013 - 01 - 02

Középiskolások - a forradalom új hulláma !!!
Napjainkban a tinédzsereket tényleg mindenki úgy kezeli, ahogyan az ipar: mint kritika és gondolatiság nélküli masszív vásárlóerőt, akik most tartoznak az idősebbeknek, a felnőttek társadalmának annyival, hogy legalább kezdetben elfogadják azt, ami van, kritika nélkül, és inkább a tanulmányokba temetkezve, ill. a tanulmányok terén brillíroznak, a nagyok dolgába, a valóságba pedig nem ütik bele az orrukat. Ehhez képest: "nem hiszunk a kormanypropagandanak, nincs garancia a koveteleseink betartasara" !!! - mondják :))
2012 - 12 - 19

Gérard Depardieu Belgiumba költözik a francia adók elől
Gérard Depardieu, a franciák színész híressége a guardian.co.uk szerint azért költözik át Belgiumba, mert a francia adórendszer nem kedvez a nagyon gazdagoknak.
2012 - 12 - 11

Fotópályázat a Samsara c. filmhez kapcsolódóan
December 20-án lesz a Samsara: A Lét Örök Körforgása c. film bemutatója, az Ads Service forgalmazásában. A narráció és szöveg nélküli film a Kizökkent Világ c. kultfilm alkotójának (író-operatőr-vágó), Ron Fricke-nek a második rendezése, előző filmje, a Világok Arca: Baraka 1992-ben jelent meg, majd 2004-ben a felújított változata került a mozikba. A filmhez kapcsolódóan a forgalmazó egy fotópályazatot hirdetett meg.
2012 - 11 - 30

Helen Hunt, a bátor
"Amikor A Kezelés (The Sessions, hazai bemutató: január 17.) című film kerül szóba, az amerikai kritikusok amellett, hogy kiemelik a film különleges, megrázó, mégis mulatságos hangulatát, vagy John Hawkes nagyszerű színészi játékát dicsérik, szinte egy emberként használják a női főszereplővel, Helen Hunt-tal kapcsolatban ezt a jelzőt: "bátor". Méghozzá azért, mert a színésznő ezúttal szexterapeutát alakít: vagyis gyakorlatban oktat szexet a pácienseinek."
2012 - 11 - 29

Belga Filmnapok november 21-től
Idén hatodszor kerül megrendezésre a soron következő francia nyelvű Belga Filmnapok a budapesti Művész moziban, a Vallónia-Brüsszel közösség szervezésében. Tavaly elmaradt a rendezvény, de idén ismét betekinthetünk a francia nyelvű belga filmgyártásba, 4 játékfilm és egy rövidfilmes blokk segítségével.
2012 - 11 - 19

Izraeli Filmnapok november 16-tól
Pénteken kezdődik és 21-én, szerdáig tart a 16-ik Izraeli Filmnapok a budapesti Puskin moziban. 10 játékfilm szerepel a filmhét programjában, az elmúlt évtized izraeli filmgyártásának a produktumai közül válogatva. Ezek közül két film lehet ismerős számunkra, amelyeket már korábban vetítettek nálunk, ilyen a Szíriai Menyasszony és a Házasságközvetítő c. filmek, ez utóbbit tavaly láthattuk az Izraeli Filmapokon.
2012 - 11 - 14

Operatőr mesterkurzus Budapesten
Koltai Lajos és Baranyai László világhírű operatőrök ingyenes operatőr mesterkurzust tartanak november 15-16-17-én Budapesten. A HSC Stábiskola szervezésében 3 napig merülhetnek el a jelentkezők az operatőri munka rejtelmeiben, az elméleti előadások mellett műteremben és külső helyszíneken, plusz éjszakai forgatáson is tanulhatnak a legprofibbaktól.
2012 - 11 - 10

Verzió - dokumentumfilm fesztivál november 6-tól
A Verziónak remek hagyománya van az őszi Budapesten, idén már kilencedik alkalommal lepik el novemberben a Verzió-helyszíneket, art mozikat a nemzetközi emberi jogokkal kapcsolatos dokumentumfilmek.
2012 - 11 - 05

MittelCinemaFest - olasz filmfesztivál november 5-től
Tizedik alkalommal rendezi meg az Olasz Kultúrintézet (az Istituto Luce Cinecittà és a Puskin Mozi közreműködésével) a soros MittelCinemaFest-et, vagyis a Közép-Európai Olasz Filmfesztivált.
2012 - 11 - 03

Hatalmas siker világszerte a Skyfall
A deadline.com híradása szerint hatalmas siker a legújabb James Bond-film, a Skyfall. A Sony Pictures és Metro-Goldwyn-Mayer által gyártott, 23-ik Bond-film az Egyesült Királyságban 20.1 millió fontos (77.7 millió $) bevétellel nyitott a premierhétvégén, amivel 2012 legjobb nyitó hétvégi filmje lett, illetve minden idők második legjobban teljesítő filmje a péntektől vasárnapig tartó időszakban, a legutóbbi Harry Potter-film után.
2012 - 10 - 30

Zsidó Filmfesztivál november végén
Idén először kerül Budapesten is megrendezésre a San Francisco-ban, Londonban, Denverben ésToronto-ban sikeres Zsidó Filmfesztivál. November 22 és 25-e között 8 játékfilmet és 10 dokumentumfilmet vetítenek le a fesztivál keretében a Kino és a Cirko-Gejzír mozikban, illetve a Bálint Házban.
2012 - 10 - 29

A november a környezetvédelem hónapja a Francia Intézetben
A budapesti Francia Intézet régóta komolyan foglalkozik azokkal a társadalmi és globális kérdésekkel, amik nemcsak a franciákat, hanem egész Európát foglalkoztatják, beleértve Magyarországot is. A Francia Intézet (a Francia Nagykövetséggel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal együtt) most egy 9 alkalmas konferencia-sorozatot szervez novemberben, a 10. Környezetvédelmi Hónap keretében.
2012 - 10 - 29

Bódy Gábor kiállítás megnyitó a Labor Galériában
Október 26-án, pénteken este 6 órától a C3 alapítvány szervezésében a Képek Állása - Bódy Gábor címmel nyílik meg egy kiállítás a budapesti Labor Galériában.
2012 - 10 - 26

Bódy Gábor életmű bemutató október 25-én az Uránia Filmszínházban
A C3 Alapítvány szervezésében egy október 16 és 2013 január 6-a közötti rendezvénysorozat keretében A Képek Állása (A médiaművészet úttörői - Zbigniew Rybczynski és Bódy Gábor) címmel rendeztek kiállítást a berlini Akademie der Künste és a karlsruhei ZKM kiállítótermeiben, illetve a most, október 26-án budapesti Labor Galériában (1053 Budapest, Képíró u. 6.). Ehhez kapcsolódva október 25-én, csütörtökön az Uránia Filmszínházban 15 órától bemutatják a Bódy Gábor videóműveit tartalmazó, most megjelent DVD-t, majd a művész teljes további életművét, a 3 nagy filmjét (Amerikai Anzix, Psyché és a Kutya Éji Dala), illetve a rövidfilmjeit.
2012 - 10 - 24

még korábbi hírek ..