cspv logo
cspv szám: 38 / 02 tartalom
keresés

Szembesítés Showtime - Végtelen & Képtelen A Hídember Megszólít az Éjszaka Mulholland Drive -A Sötétség Útja A Skorpiókirály Fújd Szárazra, Édes! Hart Háborúja Az Ígéret Megszállottja Helyzetek és Gyakorlatok A Vér Kötelez Kutyabajnok

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 03 00124
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-04-20

Showtime - Végtelen & Képtelen

Showtime 2001.
Amikor leperegnek a reklámok, és elkezdődik a film, az emberen átfut valami bizsegés, ami végül egy világos gondolattá formálódik. "de ember, ez egy Robert De Niro-s Eddie Murphie-s film!". A néző ebben a pillanatban úgy van vele, hogy biztosan nem fordulhat semmi sem rosszra, noha persze láttunk már olyat.

Ha már a korábbi csalódásokról beszélünk, itt van mindjárt a szégyenletes 15 Perc hírnév, amelyben Robert De Niro-t csúnyán elintézik, és emiatt az egész filmélmény a sokkolóan rossz kategóriába esik bele. A 15 Perc Hírnév nem véletlenül bukkan fel most összehasonlításként, hiszen De Niro abban is profi rendőr, sőt, abban is televíziós kamerák kísérik a munkáját! Ennek a filmnek körülbelül 40 másodpercet kell csak adnunk, hogy kiderüljön, hogyan aránylik a 15 Perc Hírnévhez, és onnantól kezdve, már a nézőtérről küldhetjük az SMS-eket, hogy "tök jó a film!".

Úgy kezdődik, hogy Robert De Niro előadást tart, mögötte egy iskolai tábla, feliratokkal, és azt meséli el, hogy 30 éve a bűt üldözi, és kemény volt de nem bánta meg, és úgy mindent elkövet, hogy ha bűnt követsz el, rács mögé dugjon. Mondja mindezt tegeződve a hallgatóságának, ekkor vált a kamera, és látjuk, hogy vagy nagycsoportos ovisok, vagy elsős kisiskolások ülnek vele szemben. Tekintettel a 15 Perc Hírnév sokkoló élményére, ahogy rádöbbenünk, hogy ez a film egy vicces film lesz, jókedvünk, mint pezsiben a bubik vidám emelkedésnek indul. Ez még persze, nem minden, az éremnek van ám másik oldala is, ez pedig Eddie Murphie. A következő jelenetben őt látjuk, amint a klasszikus "zsaru-film" jelenetet adja elő. A főnök ordítozik, hogy fel van függesztve, mintha az Utolsó Akcióhősben látnánk, Murphie pedig dühösen odaadja a jelvényét, meg a pisztolyát. Déja vu-nk van ismét, de annyira, hogy hamar rájövünk, itt biztosan filmforgatás zajlik. És lőn, rögtön bemondják, hogy "ennyi, köszönjük, kamera leáll". Ekkor azonban még a film hozzáad ahhoz, amit magunktól is kitaláltunk. Eddie Murphie ugyanis nem egy filmben szerepelt, hanem csak meghallgatáson volt. Ez jó, ez nagyon jó, de még mindig nem minden, ugyanis, amikor Eddi Murphie kisétál a stúdióból, kiderül, hogy ő bizony nem is önjelölt színész, hanem egy valódi rendőr, akinek mellesleg mindenvágya, hogy szerepeljen. Amikor igazi rendőrként igazi bevetésen van, akkor is úgy veszi, mintha szerepelne, és mielőtt előkapja a pisztolyát, azt mondja: "showtime". Tökéletes. Egyébként a "showtime" kifejezést ilyen összefüggésben az Ötödik Elem kutyafejű harcosainak, Mangalore-jainak szájából hallottuk először.

Mostanra, a kábé 10. percre már tökéletesen meg vagyunk győzve, sőt győződve arról, hogy jó filmre ültünk be, és az az igazság, hogy ha a film nem rontja le ezt a színvonalat, akkor bizony senki sem véd meg minket attól, hogy igazán jó kedvvel távozzunk a moziból.

A film erényei közé tartozik, hogy nagyon jó arányban alkalmaz, illetve mellőz kliséket. A klisék elengedhetetlen elemei a kommunikációnak, ám nem tudom, mit szólnánk, ha Robert De Niro elkezdene összejönni a tévés nővel Rene Russo-val, eddi Murphie pedig Russo asszisztensével, akit Drena De Niro, Robert De Niro fogadott lánya alakít? Nos, nem kell izgulni, ez a film ilyen formán felette áll a kliséknek, ami miatt nagyon hálásak lehetünk. Nemcsak erényei, de előnyei is vannak a filmnek, és az egyik ilyen előny mindjárt Eddie Murphie. Egyszerűen imádjuk őt, amióta a Fergeteges Forgatást láttuk, de ez, persze, nem jelenti, hogy minden filmjét egyformán élvezzük, sőt. Ebben a filmben azonban igazán jó formában van, a Fergeteges Forgatás idiotizmusával találjuk szemben magukat, és ez nagy szerencse. A másik ilyen komoly előny William Shatner, a T.J. Hooker egykori címszereplője, nagyon-nagyon vicces, ahogyan saját magát alakítja, az egykori T.J Hooker-t, aki most rendőrös tévéprodukciókat rendez (persze ez a valóságban nem így van).

Jó film, sebészi pontossággal elégíti ki az izgis vígjátékra vágyó nézőt, tényleg nincs benne semmi hiba, abszolút ajánlatos megnézni. Jó film, de nem tökéletes, viszont nem azért nem tökéletes, mert pl. el van rontva, vagy van benne hiba, hanem csak azért, mert könnyed, és viszonylag könnyen felejthető (nem úgy, mint a Fergeteges Forgatás). Lényeg, hogy ez a film pontosan az, aminek látszik, és remek színvonalon nyújtja azt, amit ígér, hogy nyújtani fog nézőinek.

-jepe-

2002-04-20
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13