cspv logo
cspv szám: 50 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00297
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-05-07

Telitalálat

Winning Ticket 2003.

Béla és a keserű élet
A mai magyar filmek még most sem szívesen mondanak le a "történelmi témákról", úgy tűnik, a közelmúlt néhány évtizede, a szocializmus itthoni hétköznapjai és eseményei kiapadhatatlan forrást jelentenek a hazai filmgyártásnak. Bacsó Péter szatírái és Koltai szocialista vígjátékai vonalába illeszkedik Szabó Illés és Kardos Sándor filmje, ami egy 1956. október 23-i lottónyertes viszontagságát meséli el.

A főszereplő valamilyen egyértelmű módon ismét Gáspár Sándor, nem tudjuk, miért, de szemünk sem rebben, amikor meglátjuk őt Hackspacher Béla-ként, ahogy lesimított hajjal, munkástáskájával a kezében igyekszik reggel a gyárba. Amellett, hogy Gáspár Sándor vitathatatlanul jó színész, kicsit rutinszerűen bukkan fel az ilyen történelmi darabokban (Csocsó, Előre), bár az is igaz, hogy ezúttal is nagyon jól játszott.

A film egy totó-telitalálat története, amit a nyertes a rendkívüli történelmi körülmények között, egészen pontosan 1956. október 23-án kényszerül átvenni, és így a pénz sorsa sem lesz mindennapi. A forgatókönyvet a rendezőpáros írta, egy megtörtént esetet feldolgozva. A történet már alapjáratban is eléggé fordulatos, a történelmi események pedig jól átszűrve keverednek a cselekménybe, úgyhogy végeredményképp egy jófajta filmszatírát kapunk a pénzünkért cserébe.

Hackspacher egy gyárban targoncavezető, amúgy pedig egy szimpatikus kisember, aki rajong a fociért (mint ahogy a film is rajong Puskás Öcsiért), és a maga nyugodt, kiegyensúlyozott módján próbál igazodni a hétköznapi politikai kihívásokhoz. A telitalálat felvétele után begyorsulnak az események, mi pedig hamar belemegyünk abba a játékba, miszerint a pénz sorsa miatt kell folyamatosan aggódnunk.

Ami egy átlagos hétköznapon a legnagyobb öröm lenne, az egy forradalom kezdetén csak a bajok forrása, hősünk szinte vért izzad, hogy pénzét megtarthassa. A nyeremény átvételekor ávós tisztek kísérik el az OTP-be Hackspachert, ami egy ilyen napon egyáltalán nem veszi ki jól magát. Miközben a forradalmi tömeg ki akarja szabadítani hősünket az ávósok autójából, mi már az első ilyen jelenet alatt átérezhetjük, milyen érzés lehet, amikor egy hétköznapi embert elsodornak a hívatlanul jött történelmi események. Aztán ez a menet folytatódik tovább, Hackspacher szorítja magához a pénzzel teli táskáját (benne 100 évnyi keresete, mint ahogy azt a kislánya kiszámította), a dolgok pedig néha a kezére, de legtöbbször ellene játszanak, mi pedig egyre jobban szeretnénk, ha végre biztonságban tudhatnánk a pénzt, hősünket, vagyis mindent.

A fő hangsúly az októberi forradalmi eseményeken van, ennek a néhány különleges napnak a hangulata elég pontos kifejtést kap a filmben, és ezt színezi át Hackspacher személyes története, amibe belefér még egy váratlan szerelmi szál is. A film többnyire rendes ritmusban halad a maga útján, csak ritkán érezzük úgy, mintha percekre leülne a cselekmény, de alapjában véve egy jól megírt forgatókönyv került megfilmesítésre. A színészek szinte kivétel nélkül jól játszanak, bár például Törőcsik Mari bibliai beszólásainak nem láttuk sok értelmét, Kaszás Géza pedig kicsivel több árnyalatát is megmutathatta volna annak a félbűnöző fiatalembernek, akit nem érint meg a forradalom szele. Szalay Mariann finom személyisége jól érvényesült Rózsika szerepében, Szirtes Ági pedig nagyon erős és hiteles feleség-karaktert hozott létre Hackspacherné személyében.

A Telitalálat egy nagyon rendes képviselője az általunk "történelmi filmeknek" titulált, a hazai szocializmus korszakáról szóló filmek körének, ami egy érthető és többnyire átérezhető történettel rendelkezik, és összességében is egy jó film benyomását kelti. Kár lenne kihagyni.

-lidoc-
2003-05-07
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19