cspv logo
cspv szám: 50 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 12 00284
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-04-10

Johnny English

Johnny English 2003.

Az angol
Mister Bean-ről megoszlanak a vélemények, aki szereti, nehezen tudja elképzelni, hogy amit a vásznon lát, más békés polgárokat esetleg kiakaszt, és fordítva. Most azonban újra itt van a vásznon, ezúttal kicsit új formában, jobban néz ki, kevésbé béna, legalább is atekintetben, hogy a rábízott feladatok hogyan hajtódnak végre.

Mr. Bean, akit korábban a gusztustalanság, tompaság, agyi életlenség és bénaság jellemeztek, most sokkal inkább hasonlít kedvencünkre, Owen Wilson-ra, az Én A Kém-ben. Még jól is néz ki, beszélni is tud, ki van az összes kereke, szóval a korábbi Bean-hez képest (mert ugye senki sem gondolja komolyan, hogy Rowan Atkinson-t átnevezzük Johhny-ra ..) szinte természetfölötti tulajdonságokkal rendelkezik. Most inkább csak kótyagos, szórakozott, esetlen, és emberien béna, tényleg pont, mint Owen Wilson az Én, A Kémben.

Ugyanakkor, félreértés ne essék, a Bean katasztrófafilmet, noha nem rohantunk megnézni a moziban, és csak évekkel később, videón volt szerencsénk megtekinteni, és akkor sem voltunk behalva tőle, egy vicces és kedves filmnek tartjuk. Szégyen talán bevallani, de a 97-es nyarat valahogy kellemessé tette a tulajdonképpen idióta Boyzone szám, a Picture of You. A film után azt is lehetett érezni, hogy a szám és a klip kedvesebb és barátságosabb, mint maga a film, de azóta már jó sok idő lefolyt a Dunán, és ez a Bean film megmaradt a kellemes élmények között.

A Johnny English-ben Bean sokkal kevésbé olyan, mint valami fura háziállat, aki a maga útját járja, itt inkább Drebin felügyelő irányába megy el, de az is csak jó érzéssel, nem az őrületig fokozva. Tulajdonképpen épp ez a legfurább ebben a filmben, hogy semmi nincs benne túlzásba víve. Egészen az 55. percig például azon csodálkozunk, hogy hol vannak a vígjátékokban (sajna) nemzetközi szinten bevett altáji humorok, gusztustalan poénok, meg minden. És ekkor nyomban jön egy kis latrina jelenet, de még ez is bőven a kedves filmek berkein belül engedi elhelyeznünk a Johnny English-t.

A történet: semmi különös. Ám, tegyük hozzá, eléggé impresszív fotográfiát élvezhetünk, pl. egy éjszakai ejtőernyőzés-jelenet jó sokat tud hozzáadni a látványvilághoz, és történetesen egy ilyen szerepel is a filmben.

A látványvilág legfontosabb eleme maga Natalie Imbruglia, akihez szintén 97-ből fűznek minket kellemes élmények. Akkoriban folyton a Torn száma ment az MTV-n, aminek még a klipje is nagyon jó volt. Imbruglia, mint ismeretes, eredetileg színésznő volt, szappanoperákban játszott, Ausztráliában. Ez a szerep kétségtelenül nagy kiugrás a számára, mi magunk is örülünk neki, meg a sikerének, de ha az a kérdés, hogy mekkorát alakított, hát nem valami nagyot. Kedves, aranyos lány, meg minden, biztosan képes komoly alakításokra is, de itt valahogy nem írtak neki nagy szerepet.

A színész-élményt ezúttal az egyszerűen zseniális John Malkovich hozza a partira. Ő a film legjobb eleme, egy francia királyi sarj, aki erőszakkal akarja megkoronáztatni magát. Ő egy jó motívum. Az angolok évszázados, történelmi "francia-utálatát", itt abszolút humoros, bizonyára a franciák által is annak tekinthető formában látjuk megelevenedni, és ez jó fűszer a filmhez. Malkovich, de még maga Bean-sem alakít különösebben nagyot, sőt, ha már itt tartunk, az egész film sem valami nagy dobás, ám kétségtelenül kellemes, és szerencsés módon azt is elkerüli, hogy Bond-paródiának kelljen nevezni (ami nem volna pozitívum). Az esztétika (egyetlen) feladata kitalálni, kimutatni, hogy ha valami tetszik, miért tetszik, hogyan éri el az adott hatást, szóval nem úszhatjuk meg e kérdést.

Összességében azt mondanánk, hogy nem más (ez most nagyon meglepő lesz), mint Rowan Atkinson személye, illetve a Bean karakter bájos működése az, ami megkapóvá teszi ezt a filmet is. Jó nézni ezt a szimpi fickót, ahogy kótyagosan tesz-vesz a vásznon, biztos lehetne fokozni, de amit kapunk, az így is egy jól működő, kedves vígjáték.

-jepe-
2003-04-10
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19