cspv logo
cspv szám: 90 / 06 tartalom
keresés

Thank You For Smoking Radiohead - a vízválasztó Ház a Tónál Vadászpilóták Moziünnep 2006. Hair A Sziget titka Tigris a Hóban

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 06 00894
PREVIOUS articleNEXT article
2006-08-23

Moziünnep 2006.


Éljenek a filmek, sok boldogságot a moziknak!
Jövő csütörtökön kezdődik a harmadik Moziünnep, ami hagyományosan egy hosszú hétvége, amellyel a mozizás élményét és a filmeket ünnepeljük, országszerte. Idén több, mint 200 filmet nézhetünk meg augusztus 31 és szeptember 3-a között, max. 350 ft-os jegyáron.


Három évvel ezelőtt indult el az Upperstúdió szervezésében a Moziünnep, amit eredetileg a francia mozisok, filmesek találtak ki, de ami azóta már több európai városban is sikert aratott. Nálunk is ez történt, tavalyelőtt, az első Moziünnepen 3-szor többen mentek el moziba, mint 2003 azonos időszakában. Az ünnepi mozizás lényege az volt eddig, hogy ha valaki a Moziünnep előtti napokban egy teljesárú mozijegyet vásárolt, kapott egy kuponfüzetet, amit a Moziünnepen kedvezményes árú jegyvásárlásra tudott felhasználni, először 20, majd tavaly 10 alkalommal. (Ez a kedvezményes ár 2004-ben 290 ft, tavaly 320 ft volt). Idén ez megváltozik, már nem kell előzetesen teljesárú jegyet vennünk ahhoz, hogy részesüljünk a Moziünnep kedvezményében, mind a 4 napon max. 350 ft-ért vehetünk mozijegyet a Moziünnepben részt vevő mozikban, több, mint 200 filmre. Lesz viszont idén is füzet, mellyel értékes nyereményakción vehet részt annak tulajdonosa. Minden augusztus 24. és szeptember 3. között megvásárolt mozijegyhez jár egy, melyet a közönség a jeggyel együtt a jegypénztárostól vehet át.

A jövő heti programból csak 2 film nem került be a Moziünnep-szórásba, a Távkapcs és a Miami Vice c. filmek, ezeket a szokásos árakon nézhetjük meg a Moziünnep alatt is.

Ebben az évben 44 város veszt rész a Moziünnep-ben, 74 mozival (tavaly ez a szám 42 város volt, és 76 mozi).A Moziünnep nemcsak a filmeket ünnepli, hanem kifejezetten a mozizás élményét is, azt a semmi mással nem összehasonlítható szórakozást, ami a film kiválasztásával, a jegyvásárlással, a frissítők beszerzésével, a mozi előcsarnokában való álldogálás-várakozással együtt egy különleges hangulatot jelent, és amit nem képes pótolni egy otthoni filmnézés. A mozibajárás nemcsak a szélesvásznú, térhatású kép-és hanghatások miatt jó mulatság, hanem amiatt is, hogy (bár a film alatt nem szokás beszélgetni), előtte és utána remek szociális érintkezést jelent a filmről való beszélgetés, barátok közös mozizása, hogy a csajozás/pasizás vonalról ne is beszéljünk ("mozi, pizza?"). Nagyon kevesen szeretnek egyedül moziba menni, talán nem is véletlenül, hiszen akkor van értelme a filmélménynek, ha van kivel megosztani. (Az elmúlt 2 év felmerései szerint a Moziünnep látogatóinak fele barátokkal, negyede a kedvesével, és kb. 12 %-a a családjával együtt néz filmeket a Moziünnep alatt.)Az idei 350 ft-os jegyár (ami egy átlag budapesti mozi átlag jegyárának kb. a harmada) több film megtekintését is lehetővé teszi azoknak, akik a drága mozijegyek miatt nem járnak annyira gyakran moziba.

A mostani Moziünnepen 6 film nyit, a Vadászpilóták, a Mrs. Henderson Bemutatja, a Románc és Cigaretta, a Trisztán + Izolda, az Egyetleneim és az Aaltra. Ezeken a premier-filmeken kívül természetesen a régebben megjelent filmek is szerepelnek a Moziünnep programjában, így pl. megnézhetjük a Facér Jimmy-t, a Velencei Kalmár-t, a kultfilmmé vált Donnie Darko-t, az Anthony Zimmer-t, és egyéb jó filmeket, amiket esetleg kihagytunk a megjelenésük idejében.

Két premier előtti filmet is vetítenek a Moziünnepen, Almodovar Volver c. filmjét, illetve a Kellemetlen Igazság c. dokumentumfilmet.
-lido-
2006-08-23
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9