cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 03 00084
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-17

Csajok A Csúcson

Mädchen, Mädchen 2001.
A változatosság gyönyörködtet: az Amerikai Pite-sorozat után most egy német filmet láthatunk a tinik szexuális bolondozásairól: a Csajok a Csúcson a fiúkról a lányokra helyezi a hangsúlyt, és ők már egy lépéssel előbbre is járnak: a szüzesség elvesztése helyett az első orgazmus elérése a cél.

Három virgonc tinilány a főszereplője Dennis Gansel 27 éves rendező filmjének, ami Németországban több, mint két és fél millió nézőt vonzott a mozikba, rövid időn belül. Már a film műfaja is jó alapot jelent a sikerre, mert amióta a tinik járnak a legnagyobb számban moziba (Európában kb. a '90-es évek elejétől), azóta jó üzleti fogást jelent egy kifejezetten nekik készített film, azonbelül is egy vígjáték.

A Csajok a Csúcson mindent tud, amit egy jobbfajta amerikai tinifilm tudni szokott (sőt, néha többet is): vicces, néhol érzelmes, néhol az egyszerű humorokat helyezi előtérbe, és egy pillanatra sem tágít az alapkérdéstől, vagyis a szerelem-szex csodapárostól. Egy ilyen "pite-típusú" filmnél alapkövetelmény, hogy ugyannak a jelenségnek több variációját is be tudja mutatni, vagyis szükségünk van macho fiúkra, pattanásos-gátlásosakra, művészi hajlamúakra, lányokból tanulósokra, félénkekre, beindultakra, és még annyifélére, ami belefér egy filmnyi időbe. A mi Csajaink is különbözőek, de egyben mindenképp megegyeznek: ideje lenne még az érettségi előtt (ismerős valahonnan?) átélniük minimum egy igazi orgazmust.


Inken, Lena és Victoria
egy röplabda csapatban játszanak, és amúgyis nagyon jó barátnők. Nemcsak a játék nem megy nekik jól, de még iskolai és szerelmi bajok is tarkítják a képet: lehet, hogy Victoriát meghúzzák matekból, és emiatt nem tud leérettségizni, ráadásul egyedül Inkennek van már pasija, de sajnos, ő is csapnivaló. A film indítása nem túl lehengerlő, elég időt hagy nekünk, hogy más dolgokon is elmerengjünk, bár az is lehet, hogy szokatlan nekünk egy német vígjáték. De aztán összerázódik a cselekmény, és mi is belerázódunk a történésekbe, többek közt kíváncsian várjuk, mi történik azon a házibulin, amire Inkenék is hivatalosak. Semmi különös, de mégis sok minden, már ahogy ez lenni szokott a tizenéveseknél. Lena szerelmes lesz egy fiúba, Inken maga is belátja, amit a barátnői régóta hajtogattak, hogy a pasija egy idióta, Victoriáról pedig kiderül, hogy bár szexuálisan eddig nagyon tapasztaltnak mutatta magát, ő sem járt még az orgazmus közelében sem.

A forgatókönyv egyre összefogottabbnak mutatja magát, a nézők egyre érdeklődőbbek, a film egyre jobb lesz. A sokféle igyekezet ellenére Inken "véletlenül" éli át élete első orgazmusát, ami után még jobban felpörögnek az események (és a biciklikerekek…)
. Az óvszerek kezdenek főszereplővé válni, miközben a lányok edzik magukat a nagy élménnyel való találkozásra. Mi pedig ezalatt egészen jól szórakozunk, nevetünk a csajok idétlenkedésein, meghatódunk Lena és Nick tartózkodó szerelmén, drukkolunk Inkennek és Flin barátjának (aki nem a pasija), és még a felnőttek is becsúsznak kicsit a képbe, persze ők is csak a szex és a félreértések mentén. Mert félreértések akadnak bőven, szinte teljes mértékben a humoros fajtából, és ahogy haladunk a film vége felé, ezek egyre sűrűsödnek.

Külön kell értékelnünk, hogy bár egy tinivígjátékban szinte bármilyen humor megengedett (lásd a Pitéket, amelyek néha súrolták a kedvelhetőség határát), a Csajok nagyon visszafogott a primitívebbeknek számító viccek, gegek terén, ami persze annak is köszönhető, hogy ezúttal lányok szemével látjuk a világot, ami mégiscsak más. A csaj-szempont felvétele nagyon jó ötlet volt a forgatókönyvíróktól, a 27 éves Maggie Peren-től és Christian Zübert nevű haverjától.

Már láttunk egy európai kísérletet a tinilányok szexualitásának filmes feldolgozására, mégpedig a francia Rózsatövis alakjában, de az túl művészi és túl direkt volt ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen. Ehhez képest a Csajok egy kifejezetten jól sikerült "pite-film", könnyed és jól követhető, megfelelő mértékben adagolja a "szexis" és a "szerelmes" dolgokat, és nagy mértékben humoros, ami elengedhetetlen egy vígjáték esetében. Sokat dob a filmen a három főszereplő lány, akik amellett, hogy bombázóan szépek, eléggé hétköznapi tinilányoknak tűnnek első látásra, tehát könnyű nekik elhinnünk, hogy valójában gimis csajok.
Inken-t a 26 éves Diana Amft, Lena-t a 17 éves Karoline Herfurth, Victoria-t pedig a 21 éves Felicitas Woll játssza. Mindhárman nagyon jók, és remekül illeszkednek a filmbeli karakterükhöz. A felnőtt színészek csak periférikus szerepeket játszanak, de azt ők is humorosan és jól.

A Csajok a Csúcson tehát első nekifutásra egy német, lány kiadású Amerikai Pite, de a film közepén ennél már többet is látunk benne, és azt gondoljuk, hogy nemcsak a konkrét tizenévesek fognak jókat szórakozni a filmen, hanem a kicsit idősebbek is bírni fogják. Sőt, bizonyára lesznek olyanok is, akik akár még a gimibe is visszamennének, csak még egyszer ugyanazt érezhessék, mint Lena és Nick a film egyik jelenetében, amikor egymásra téved a tekintetük…

 

-olasz-

2002-01-17
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14