cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00082
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-16

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

The Lord Of The Rings: Fellowship Of The Rings 2001.

Peter Jackson - a rendező
Peter Jackson, a "hobbit-rendező" az elképzelhető legjobb formában dolgozta fel Tolkien regényét. Az alábbiakban az ő filmmel kapcsolatos elképzeléseiről olvashattok. Bár a szöveg, ami itt következik, kivételesen nem saját (Cspv)-készítésű írás, annyira jól írja le az alkotók hozzáállását a filmkészítéshez, hogy nem tudtunk neki ellenállni, és szinte egy az egyben közöljük.

A tolkieni legenda most mozifilmen is megelevenedik, hála egy olyan nagyszabású vállalkozásnak, melyre nem akad példa a mozgókép történetében: Peter Jackson rendező egyidejűleg három filmet forgatott a trilógia három része alapján. Az író által oly gazdagon ábrázolt és aprólékosan kidolgozott világ a maga rendkívüli tájaival és lényeivel óriási kihívást jelentett a filmesek számára, és a technika több mint négy évtizedes fejlődése volt szükséges ahhoz, hogy méltóképpen jelenhessen meg a rajongók előtt.

Jackson és lelkes stábja számára az elmúlt néhány év A gyűrűk ura jegyében telt, többek között azzal, hogy látványos helyszíneket kerestek és filmeztek Új-Zélandon. Ennek kivitelezése méreteiben és szervezettségében leginkább egy katonai akció logisztikai műveleteihez hasonlított. Művészek és mesteremberek hada, valamint nemzetközi hírű színészek és több ezer statiszta csatlakozott a munkához, hogy életre keltsenek egy álmot.

Peter Jackson egyike volt azoknak, akikre fogékony fiatal éveikben nagy hatást gyakorolt a könyv. Régóta érezte, hogy A gyűrűk ura megérett a megfilmesítésre, de tudta azt is, hogy egy, a regényhez igazán hű adaptáció alighanem a filmtörténet legambiciózusabb produkciója lesz. Úgy gondolta, a vizuális effektusok technikája eljutott már a megfelelő szintre, hogy megbirkózzon a tolkieni világ tájaival és legendáival, de valaki mástól várta, hogy felvállalja az óriási feladatot. Ám amikor látta, hogy senki sem mer belevágni, elhatározta, hogy a maga szenvedélyes rajongását állítja az ügy szolgálatába. "Egyetlen célom volt: elvinni a nézőket Középfölde fantasztikus világába úgy, hogy az hiteles és felkavaró legyen - mondja. - Azt akartam, hogy a könyv összes jelentős mozzanata helyet kapjon a filmben és a modern technika révén olyan élménnyel ajándékozzuk meg a nézőket, melyben eddig nem lehetett részük. Az életemből eddig hét évet töltöttem ezzel a filmmel, teljes szívemet beleadtam minden egyes kockájába - mondja. - De azt hiszem, ez a legkevesebb, amivel Tolkiennek és számtalan rajongójának tartozunk. Megérdemlik, hogy a legjobbat nyújtsuk."

A forgatókönyv megírásában Fran Walsh és Philippa Boyens működött közre, ez a folyamat önmagában három évet vett igénybe. Az első részben különösen nagy figyelmet fordítottak a szereplőket és a helyszíneket bemutató, plasztikus leírásokra. "Nem átlagos fantasy filmet akartam forgatni - mondja Jackson -, hanem valami sokkal reálisabbat. Tolkien rendkívül érzékletes stílusa nyomán szinte megelevenednek a szavak, és ennek az életre kelt ősi világnak az érzetét akartuk megvalósítani a filmen is. Végig a könyvhöz ragaszkodtunk a forgatókönyv írása, sőt még a forgatás során is. Ahányszor csak felvettünk egy jelenetet, előtte újraolvastam a könyv megfelelő fejezeteit, és így tettek a színészek is. Ez mindig hasznunkra vált és sok inspirációt adott.

Fontosnak tartottuk, hogy a film azokat is elbűvölje és szórakoztassa, akik soha sem olvasták a könyvet, és mit sem tudnak hobbitokról, törpökről és tündékről. Tolkien világa mindenkit magával ragad, aki nyitott egy igazán rendkívüli élményre."

Jackson tudta, hogy képtelenség a több mint ezer oldalas regény minden sorát képpé formálni, és hogy bizonyos változtatások feltétlenül szükségesek, de amellett szilárdan kitartott, hogy ami megmarad, ahhoz olyan hű marad, amennyire egy lelkes olvasó csak lehet. "Ha felmerült a hogyan tovább? kérdése, csak le kellett hunynom a szemem és elképzelni a szereplőket, ahogy bármelyik olvasó pergeti csukott szemei mögött a maga saját filmjét. Amikor így tettem, éreztem, hogy ismerem a szereplőt és a jelenetet."

Jackson a központi témákat akarta kiemelni, így a jó és rossz, a természet és a gépezetek, a barátság és romlás erőinek ellentétét. "A fő témák mindegyike előkerül az első kötetben, ezek lettek a film szerkezetének alapelemei - mondja. - A legszembeszökőbb a jó és a rossz harca, de a történet arról is szól, hogyan tart ki és győz a barátság még a rettenetes felfordulás és változás világában is."

Boyens számára az jelentette a kulcsot a regény adaptációjához, hogy elképzelte a szereplőket, mintha 7000 évvel ezelőtt valóban éltek volna, a beszélő fák, a tündék és a kihunyó varázslat világában. "Minden szereplőnek megvan a saját, önmagában is bámulatra méltó útja - mondja. - Egyenként is megvizsgáltuk őket, és próbáltuk a személyes fejlődésüket megmutatni."

Jackson még egy fontos döntést hozott a munka kezdetekor: a trilógia mindhárom részét egyidejűleg forgatja le, ami példa nélkül áll a film eddigi történetében. "Úgy kellett forgatnunk, mintha egyetlen nagy történet lenne, minthogy az is. Három film készül, mindhárom egyedülálló élményt nyújt, de egyetlen történetté adódik össze. Alig várom a napot, amikor a közönség egy huzamban nézheti majd őket, végtére is ez egyetlen nagy kaland."

E döntés azzal járt, hogy különleges menetrendet, rekordokat döntögető forrásokat és munkaerőt kellett szervezni a monstre forgatásra. A logisztikai teendők nagyságrendje sokak számára megdöbbentő volt, de a rendező izgalmasnak találta a kihívást.

Sokak szerint Peter Jackson közelebb került a projekthez, mint az "emberileg" lehetséges. "A stáb gyakran úgy emlegetett engem, mint hobbitot - ismeri be Jackson. - Ez persze csak vicc, de az igazat megvallva, a hobbit életstílus - a jó ennivalók és a kényelmes karosszék a lobogó tűz előtt - egész jól hangzik! Különösen három, egyszerre leforgatott film után.

-lido-

-lid-
2002-01-16
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14