cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 06 00081
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-16

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

The Lord Of The Rings: Fellowship Of The Rings 2001.

A főszereplők
Frodó egy hobbitfiú, aki 33 éves korában kapja meg nagybátyjától, Bilbo Bagginstól a Gyűrűt. Ezzel Gyűrűhordozóvá válik, és a sorsa összefonódik a Gyűrű sorsával. Az lesz a küldetése, hogy vigye el a Gyűrűt a Végzet Katlanhoz, és ott pusztítsa el. Annak ellenére, hogy a Gyűrű Szövetsége végig mellette áll, és segíti az útján, egyedül kell szembeszállnia a Gyűrű gonosz, kísértő erejével szemben.

Frodó:

Frodó szerepében Elijah Wood-ot látjuk, aki 20 éves kora ellenére már több filmből is ismerős lehet számunkra. Játszott többek közt a Flipperben, a Jófiúban, a Deep Impact-ben, és legutóbb pedig a Faculty, az Invázium-ban. Elijah szerint Frodó, mikor elindul a küldetésére, sokkal inkább emlékeztet egy hús-vér emberre, mint egy fantasy-hősre. "Számomra teljesen élővé vált - mondja. - A forgatás során minden annyira valóságos volt, hogy mindnyájan elhittük, Frodó és társai tényleg éltek egykor. Amikor először feltették a pótfüleimet és lábaimat, tudtam, milyen lehet hobbitnak lenni. Furcsán hangzik, de éppen olyan érzés volt eljátszani ezt a szerepet, mint bármelyik történelmi figurát - mintha a hobbitok valóban léteztek volna."

Gandalf:

Frodó varázsló barátja Szürke Gandalf, a Gyűrű Szövetségének egyik tagja. Gandalf-ot a neves angol színész, lord Ian McKellen alakítja.

"Le voltam nyűgözve a szereptől - mondja. - Gandalf az archetipikus varázsló alakja; Tolkien sokat merített a mesék és mondák világának varázslóiból, főleg Merlinnel rokonítható, talán Prospero is belejátszott alakjába, de azért ő nagyon is egyedi figura. Ahogy az utazás kezdetét veszi és nagy dolgok vannak készülőben, csatlakozik a Szövetséghez és harcosként is bizonyítja erejét."

Aragorn:

Aragornt más néven "Vándor"-ként is ismerjük, a Kószák vagy Dunadánok nemzetségéből. Aragorn a korábbi nagy királynak a leszármazottja.A filmben egy Arwen nevű tünde a szerelme, de rá a könyv olvasói egyöntetűen nem emlékeznek. Aragornt a 43 éves New York-I színész, Viggo Mortensen alakítja, akit régen nem láttunk már ennyire pozitív szerepben. Először a Kis Szemtanú c Peter Weir-filmben láttuk, ahol kedves amish fiú volt. Aztán volt még kiégett kiképző tiszt (G. I. Jane), szerető kétszer is (Tökéletes Gyilkosság, Séta a Holdon), alkoholista sportoló (28 nap), és még sok egyéb, de most már jó ideig leginkábbAragornként fogjuk a nevét jegyezni.

"Viggo annyira magáévá tette a szerepet, hogy már képzeletben is nehezen lehetne szétválasztani a kettőt" - mondta róla a rendező Peter Jackson.

Boromir:

A gondori király fia, aki azért csatlakozik a Gyűrű Szövetségéhez, mert Szauron első háborús célpontja pont Gondor. Bátor katona, szimpatikus szereplő, bár vannak gyenge pontjai. (Mivel ember.) Boromirt Sean Bean, 42 éves angol színészjátssza, akit leginkább a Roninból ismerhetünk: ő volt az a gengszter-jelölt, aki hamar elbukott Robert de Niro tesztjén.Boromir " nagyon bátor és tisztességes, ugyanakkor mindenről megvan a maga határozott véleménye - mondja a szerepéről Bean. - Kezdetben úgy látja, egyszerűen a Gyűrű a megoldás népe problémáira, de rá kell döbbennie, hogy mindez nem ilyen egyértelmű, kiváltképpen mikor megtapasztalja a Gyűrű sötét hatalmát."

Legolas:

Legolas egy tünde harcos, a Gyűrű Szövetségének tagja, aki rendkívül gyorsan tud nyílzáport zúdítani az ellenségre. Legolas szerepében a 24 éves, nyúlánk angol színészt, Orlando Bloom-ot láthatjuk. Az ősi törp-tünde ellentéttel szemben Legolasnak a törp Gimli (John Rhys-Davis) lesz az egyik legjobb barátja. "A tündék szerint a törpök sáros kis teremtmények, akik csak elvenni tudnak a földtől anélkül, hogy vissza is adnának belőle valamit - mondja Bloom. - Ám Legolas és Gimli megtanulják tisztelni a másik "furcsaságait", rábízni életüket a másikra a csatában - és együtt nevetni."

Elrond:

Elrond, a bölcs és nemes tünde szerepét az ausztrál Hugo Weaving játssza. "Elrond rendkívül bölcs és jó, s annyi igaz emberség van benne. Van azonban benne valami keserűség is az örökös háborúság miatt, mert pontosan tudja, milyen nehéz kikeveredni a gonosz szorításából."

Csavardi Samu:

Frodó kertésze, aki kihallgatta Frodó és Gandalf beszélgetését, ezért neki is el kell indulnia a küldetésre. Samu igazi lelkiismeretes barátként vigyáz Frodóra az út során. A 30 éves amerikai színészt, Sean Astin-t láthatjuk Samu szerepében. "Samu testesíti meg a "hobbitság" lényegét: egyszerű, nyílt, becsületes és hűséges - mondja Astin. - Mindenekelőtt Frodóhoz fűződő állhatatos barátságát kell kiemelni, melynek hatására bármilyen ismeretlen veszéllyel szembenézne, csak hogy segítsen neki. Ugyanakkor tipikus földműves figura, egy farmer, akinek mindig földes a keze a munkától. Nyilvánvalóan nem ő a csapat esze, de okosságát pótolja őszinte tettrekészsége."

Pippin:

Teljes nevén Tuk Peregin, Frodó egyik haverja, akinek az ügyetlensége többször bajba keveri a Gyűrű Szövetségét. Pippint a 33 éves skót színész, Billy Boyd játssza. "Elképesztő az az ügyetlenség, ahogy ez a figura képes mindig a lehető legrosszabbkor butaságot csinálni, de nagyon megindító a benne is végbemenő változás. Egyetlen dolog azonban már kezdettől világos vele kapcsolatban: az élete a barátság körül forog. Mindennél jobban szereti barátait a Megyéből. Amikor elindul a nagy útra, olyan világot fedez fel, melyről nem is álmodott. A dolgok hirtelen rendkívül komolyra és sötétre fordulnak. Mocsárban találja magát, varázslatos teremtményekkel találkozik, és legszívesebben visszafordulna a kocsmába, hogy a lányokkal csevegjen. De épp ez a kettősség teszi dinamikus karakterré. A vidámság és az élet napfényes oldala felé fordul még a háború kellős közepén is."-magyarázza Boyd a karakterét.

Trufa:

Teljes nevén Borbak Trufiádok. Ő is a Frodót kísérő hobbitok egyik tagja. Trufát a 25 éves brit Dominic Monaghan alakítja. "Mint a legtöbb hobbit, ő is mindig az élet napos oldalát nézi - mondja -, de szerintem nem jut el a tudatáig, hogy voltaképpen milyen bátor is ő valójában. A történet elején egyszerűen csak csipkelődő, vicces fiúnak látjuk, akinek még nem nőtt be a feje lágya. Ám a hihetetlen kalandok és tapasztalatok új, érettebb embert formálnak belőle."- mondja Monaghan Trufáról.

Szarumán:

Fehér Szarumán a könyv és a film másik mágusa Gandalf mellett, de ő a rossz oldalán harcol. Egykor a Bölcsek Tanácsának a feje volt, de később összeomlott Szauron hatalmának a kísértésében. Szarumán is magának szeretné a Gyűrűt, ezért az orkokból szervez magának egy hadsereget, hogy segítségükkel megszerezhesse a Gyűrűt.

Szarumán szerepében a híres angol színészt, Christopher Lee-t láthatjuk.

"Az én értelmezésem szerint a ma létező gonosz nem sokban különbözik attól, amit Középföldén látunk - mondja Lee. - Az emberek mindig sóvárogni fognak a hatalom után és Szarumán mindig meg akarja majd szerezni Szauron hatalmát. Számomra ez nem csak az ördög által megszemélyesített pszichikai erő, hanem nagyon is valóságos jelenség."

Arwen:

A csodaszép tündét, Arwen-t Liv Tyler játssza a filmben, fantasztikusan. Bár a könyv olvasói nem emlékeznek a trilógiában Arwen nevű tündére, ettől függetlenül Arwen, alias Liv Tyler ugyancsak megszépíti a filmet a jelenlétével. "Számomra Arwen a nőiesség egyik legszebb megnyilvánulása a filmben - mondja Tyler. - A háború alatt beleszeret egy emberbe, és az ő személye lesz Aragorn számára az egyik legfőbb hajtóerő küzdelmei során."

Galadriel:

Galadriel, a szép tünde-királynő szerepében azausztrál Cate Blanchett-et látjuk. "Engem a Galadrielben rejlő erő fogott meg. Ő az egyetlen a történet során, aki valóban próbának veti alá Frodót. Az a legmélyebb üzenete, hogy felelősséget kell vállalnunk önmagunkért és tetteinkért. Szerettem őt, mert annyira ikonikus figura. És, igen, be kell vallanom, mindig is akartam hegyes füleket."- meséli a 32 éves színésznő, aki az 1998-as Elizabeth c film címszerepéért egy Golden Globe-díjat, plusz egy Oscar-jelölést kapott, és aki legutóbb a Gift (Rossz Álmok) c. filmben is nagyon szeretnivalóan és tehetségesen játszott.A filmben az összes szereplő egy olyan intenzív kiképzésen esett át, melynek során az ősi művészetekkel és nyelvekkel ismerkedtek, de szerepelt a programban a kardforgatás és a lovaglás is. Ezeken túlmenően mindegyiküknek kitűnő formában kellett lennie, egyrészt, mert a Szövetség a történet során hegyfokokat mászik meg és bányákon vág át, másrészt, mert maga a forgatás 274 napon át tartott. "Mindannyian fitness-programmal kezdtük jóval a forgatás kezdete előtt, de végig ott voltak mellettünk az edzők - mondja Dominic Monaghan. - Nemcsak a nagy ugrások és a harci jelenetek miatt volt fárasztó a forgatás, hanem maga a hosszú időtartam is állóképességet és kondíciót kívánt. Ezt nem lehetett volna rendesen végigcsinálni, ha nem vagyunk jó formában."

A tünde nyelvet Andrew Jack és Roísin Carty dolgozták ki, részben a kelta nyelv alapján. Ők képezték ki a színészeket is más dialektusokra, a gyakorlatok során például a tükör előtt állva kellett fura hangokat kiadni és grimaszokat vágni, hogy teljesen új módon tanulják meg használni az arcizmaikat. Az eredmény az lett, hogy mindegyik színész a maga saját akcentusát már spontán módon tudta használni. Jack és Carty azt akarták, hogy a színészek ne csak a megírt sorokat memorizálják, hanem a nyelv természetes módon adódjon számukra.

-lido-
2002-01-16
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14