cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 04 00076
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-10

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

The Lord Of The Rings: Fellowship Of The Rings 2001.
Az utóbbi napokban alaposan elkényeztetnek minket a filmforgalmazók, legalábbis ami a "fantasy"-filmek legjobbjait illeti: még alig tudtunk a végére járni a karácsonyi Harry Potternek, máris itt van a következő kultuszkönyv-feldolgozás, A Gyűrűk Ura c. trilógia első része, A Gyűrű Szövetsége.

J.R.R. Tolkien világhírű regénye egy fantasztikus mese, a szó mindkét értelmében, olyan varázslatos világgal, ami képes napokra elszakítani az olvasóit a hétköznapi valóságtól, úgy, hogy hajlamossá válunk többet foglalkozni Középfölde fura lakóival, mint a saját praktikus tennivalóinkkal.

Peter Jackson új-zélandi rendező több évet dolgozott azon, hogy stábja segítségével könyv-hűen idézhesse fel Tolkien trilógiáját, és az első rész ismeretében bátran állíthatjuk, hogy ez összejött neki. A film elképesztő látvány-attrakciókkal köti le a figyelmünket, a képek profizmusa szinte leelőzi a mi nézői/olvasói fantáziánkat: a könyvbeli szép lények (pl. a tündék) a filmben gyönyörűek és szuperfinomak, a kicsi, büszke törpök a filmben apró kelta harcosoknak néznek ki, a félelmetes orkok pedig annyira brutális formát öltenek, hogy minden egyes jelenetben megijedünk tőlük. Egyébként az egész film eléggé rémisztő, nemcsak, hogy folyamatosan szörnyek, lidércek, és más egyebek elől kell menekülniük hőseinknek (ami kitartó pszichikai feszültségben tart minket), de az orkok egyesével is horrorfilmbe valóan néznek ki, és akkor még enyhén is fogalmaztunk. A Harry Potter-rel ellentétben A Gyűrű Szövetsége csöppet sem való gyerekeknek, bár meseszerűnek tűnik, mégis sokkal komolyabb és egyben félelmetesebb annál, hogy gyerekek megnézhessék. Viszont a felnőttek nyugodtan rákészülhetnek "A Gyűrű Szövetsége-s" moziestére, mert attól függetlenül, hogy olvasták-e a könyvet, vagy sem, nem fognak csalódni, és három órán keresztül olyan fixen fognak ülni a moziszékeikben, mint akiket odaszegeztek. Ez lehet, hogy némileg túlzásnak hangzik, de a film végén úgy tűnik, mintha csak röpke félórát láttunk volna a trilógiából. Minden jel arra mutat, hogy A Gyűrű Szövetsége egy páratlanul jó film, tökéletes látványvilággal és cselekménnyel, egyúttal pedig a lehető legszínvonalasabb szórakozást nyújtó három órás moziélmény.

A történet középpontjában "A Gyűrű" áll, egy mágikus-varázslatos erejű gyűrű, ami korlátlan hatalmat biztosít a viselőjének, és aminek a megszerzésére most a leggonoszabb erő, Szauron indít háborút. A gyűrű pillanatnyilag Bilbo Baggins (vagyis "Zsákos" Bilbo) tulajdonában van, aki Középfölde hobbit nevű népségének az egyik megbecsült tagja. Bilbo (Ian Holm) már nagyon öreg, de a gyűrű miatt nem látszanak rajta az öregedés jelei, viszont lelkileg egyre kevésbé tudja már elviselni a gyűrű erejét. Ezért unokaöccsének, a 33 éves Frodó-nak (Elijah Wood) adja át a gyűrűt, akinek ettől a pillanattól kezdve teljesen megváltozik az élete, és "gyűrűhordozóként" egy életveszélyes küldetést vállal magára. A küldetés -aminek a segítségére alakul a Gyűrű Szövetsége- arról szól, hogy vissza kell vinni a gyűrűt a keletkezési helyére, a Végzet Katlanhoz, és el kell pusztítani, mielőtt Szauron és gonosz segítői megszerezhetnék, és ezzel egész Középfölde vesztét okoznák.

Nagyon izgalmas történet, de ez szinte a legkisebb a könyv és a film erényei közül. Tolkien mesevilága azért annyira magávalragadó, mert minden részletnek értelme és helye van, s miközben jól, vagy éppen rosszul áll hőseink szénája, miközben a legjobb lelkű szereplőket is megkísérti a gyűrű, mindig tudjuk, hogy mi lenne az események ideális menete, és ki, miben, mennyire tér le éppen a helyes útról. A film alkotói -kezdve a rendezővel- annyira elkötelezettjei Tolkiennek, amennyire csak lehetséges, tehát erősen ragaszkodtak a könyv soraihoz, úgyhogy nemcsak a forgatókönyv írásakor, hanem az egyes jelenetek felvétele előtt is sűrűn lapozgatták a könyv odaillő fejezeteit. Így végül a film szinte csak elhanyagolható apróságokban tér el a könyv-trilógia első részétől, és ez sem válik kárára. Peter Jackson, rendező-producer összesen hét évet töltött a Gyűrűk Urával (amiből csak a forgatókönyv írása 3 évet vett igénybe), és annyira belelovalta magát a Tolkien-világba, hogy a munkatársai szerint kezdett hobbit-tá válni. A színészek között is akadt egy "megszállott", ez Viggo Mortensen volt, Aragorn megformálója. A 43 éves amerikai színész teljes mértékben azonosult Aragorn-nal, annyira, hogy a stáb szerint a forgatások alatt az erdőben élt, Aragorn kosztümében, és amikor elszakadt a ruhája, ragaszkodott hozzá, hogy ő varrja meg. Egy harcjelenetben kiverték az egyik fogát, de erre sem volt egy rossz szava sem, inkább ebédidőben elszaladt egy fogorvoshoz, és a délutáni forgatáson már ismét Aragornként feszített. "Skandináv és kelta vér is csorog az ereimben, azokon a mítoszokon nőttem fel, melyet Tolkient megihlették. Ez az örökségem része." -magyarázta sajátos elfogultságát Mortensen.

A szereposztással kapcsolatban az az egyetlen gondolat merül fel bennünk, miszerint nem is nagyon lehetett volna másképp, vagyis tökéletes a casting. Frodó főszerepében a tehetséges 20 éves Elijah Wood-ot látjuk, aki nemcsak világító kék szemeivel vonja magára a figyelmet, hanem rendes színészi tudásával is, ami jól jött a filmbeli kiválasztott hobbit-fiú megformálásához. Frodó barátait, Csavardi Samut, Pipint és Trufát kevésbé ismert fiatal színészsrácok alakítják, de mindhármuknak nagyon jellegzetes vonásaik vannak, és jól is játsszák a szerepüket. Míg Pipin és Trufa a huncutságért és a humorért felelős a filmben, Liv Tyler és Cate Blanchett a szépségért. Mindketten tündék a filmben, Liv Tyler Arwen, aki Aragorn halhatatlan szerelme, Cate Blanchett pedig Galadriel, a "próbáratevő" tünde. Liv Tylert sajnos nem túl hosszú ideig láthatjuk a filmben, de ezek a percek feledhetetlenek, annyira lenyűgöző Tyler komoly tünde-szépsége. Arwen segítségnyújtása az egyik leglátványosabb jelenet a filmben, Liv Tyler pedig simán befuthatna ezzel a kis szerepével, ha ez még nem történt volna meg.

A többi színész is szuperotthonosan mozog a karakterében (kiemelkedőek a brit férfiak, mint Ian Holm /Bilbo/, Ian McKellen /Gandalf/, vagy Orlando Bloom /Legolas/), és ennek megfelelően mi is otthonosan érezzük magunkat Középfölde lakói között, vagyis a film nézése közben. Az Új-Zélandi-USA produkciónak megfelelően a stáb nagy része ausztrál vagy Új-Zélandi származású, mint ahogy a színészek közül is többen. Cate Blanchett mellett, aki Melbourne-ben született, láthatjuk a Mátrix-ban Smith ügynök-ként ismert Hugo Weaving-et is (Lord Elrond), aki Ausztrália egyik legelismertebb színésze. A filmtrilógiát egyébként Új-Zélandon forgatták, ahol ideális környezetet találtak Hobbitfalva barátságos mohás-fás terepéhez, Mória, Mordor és Gondor helyszíneihez, illetve a Végzet Katlanhoz, ahol végül el kellene pusztulnia a gyűrűnek. A stáb nagyon intelligensen kezelte az új-zélandi forgatási helyszínt, aminek egy része természetvédelmi terület volt, ezt mutatja például az is, hogy rombolás helyett füvesítettek: egy évvel a forgatás előtt mintegy 5000 köbméter földet ültettek be növényekkel és virágokkal, hogy Hobbitfalva minél természetesebb falunak tűnjön. "Hobbitfalva már nem is számított díszletnek - mesélte Ian McKellen, alias Gandalf -, valódi falu volt, szabadon növekvő virágokkal és beérő terméssel, csivitelő madarakkal, rovarokkal…. Nyoma sem látszott műanyagnak vagy utánzatnak. Megdöbbentő élmény belépni egy ilyen világba."

Peter Jackson és csapata egyszerre forgatta le a trilógia három részét, de ez nem jelenti azt, hogy hamarosan láthatjuk mindhárom részt, a tervek szerint évente egyet mutatnak be majd, a második és a harmadik rész még az utómunkálatoknál tart. A filmtrilógia költségvetése 297 millió dollár volt, ami elképesztően soknak tűnik, de csak addig, amíg meg nem tudjuk, hogy az első rész 109 milliós költségvetésének több, mint a fele (66.1 millió $) jött vissza a bemutató hétvégén, jegybevételek formájában. A trilógia biztos siker, főként, hogyha a további két rész is hasonlóan igényes és jól felépített film lesz, mint amilyen A Gyűrű Szövetsége volt.

Azokkal a Gyűrűk Ura-rajongókkal, akik szívesen nézték volna még tovább filmen a kedvenc történetüket, megnyugtatásképp közöljük, hogy már csak kb. 2 és fél évet kell várniuk, hogy a saját szobájukban, a jövőbeli divatos filmlejátszó berendezéssel (DVD?), együltő helyükben végignézhessék az egész trilógiát, az elejétől a végéig. Nagy élmény lesz, de ahelyett, hogy sürgetnénk az időt, örüljünk annak, amink van, a nagyon jól sikerült és nagyon látványos Gyűrű Szövetségének.-lido-

2002-01-10
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14