cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00073
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-12-22

Nő A Baj

Saving Silverman 2001.
A romantikus filmekben azon folyik a harc és a küzdelem, hogy végül mindenki elnyerje méltó párját, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy ki küzd, és hogy hogyan, amint ez ebből a filmből alaposan kiderül.

A film amerikai címe Saving Silverman, de Európában az ugyanannyira találó Evil Woman angol címet viseli, mint "gonosz nő". A film "Silverman megmentéséről" szól, ahol Silverman egyenlő Jason Biggs, a pite-szomorító. Darren Silverman és két haverja jó kis csapatot alkotnak egészen addig, amíg közéjük, hármuk közé nem áll Darren új nője, Judith (Amanda Peet). Ez mindenképpen egy jó alap, remek vígjátéki forrás, különösen, ha hozzávesszük, hogy az alkotók milyen remek fantáziával oldották meg a részleteket.

Mindhárom srác abszolút lúzer, akik egy nyálas rock sztár, Neil Diamond nyálas számait játsszák, beöltözve eredeti hetvenes évek ruháiba. Ez a hobbijuk. Borzasztó. Parasztok, gusztustalanok, igazi gyíkok, olyan arcok, akik, amikor bejön egy jó csaj egy kávézóba, vadul rávetik magukat, hogy "hé, bébi, mi a helyzet?". És ha már itt tartunk, Judith-tal is pontosan ezt teszik. Judith ugyan világosan megmondta, hogy nem akar megismerkedni semmiféle Darren-nel, de aztán, amikor már a harmadik csávó mászott oda az asztalához, meggondolta magát, és úgy döntött, Darren lesz a pajzs a számára, hogy most és a jövőben nyugodtan élvezhesse az életet ebben a macho világban. Judith terve abszolút bevált - Judith számára.

Lett egy pasija, aki le sem fekszik vele, mert nem kap rá engedélyt. Aki számára a szex azzal egyenlő, hogy egy orál-bé tervet eszközölhet a lánynál, és amikor jó sok orál-bé után Darren próbálja rávezetni Judith-ot, hogy elképzelhetőnek tartaná a szex más formáit is, esetleg egy viszont-orál-bét, a lány a kezébe nyom egy kupac magazint, hogy Darren intézze el házon belül a szex összes többi formáját, azzal leoltja a villanyt és elteszi magát a következő napra. Egy meglehetősen kemény nőtípust mutat tehát be a film, amely nőtípus egy viszonylag új jelenség, és elsősorban az USA-ban fordul elő, például NY-ban.

Nemcsak egy új nőtípust, de egy új kapcsolattípust is megismerhetünk a filmben. Darren nem panaszkodik a kapcsolatára, sőt, fülig szerelmes Judith-ba, és amikor a lány megfenyegeti, hogy "ha rosszul viselkedsz, egy hétig nem lesz semmi szex, mármint semmi orálbé", a fiú összerezzen, mint akitől el akarják venni a játékát. Ez a kapcsolattípus, noha tényleg a ridegvalóságon alapul, önmagában is egy nagyon tartalmas vígjátékot képez, de ez még mind semmi, mert ekkor jön a két jóbarát, aki meg akarja menteni Darren-t ettől a "gonosz nőtől" (Evil Woman-től). A film teljes címe tehát úgy hangozhatna, hogy "Saving Silverman from the Evil Woman".

A tervük meglehetősen egyszerű, el akarják rabolni a lányt, hogy az ilyen módon felszabadított Darren végre összejöhessen élete szerelmével, aki épp most költözött vissza a városba. A terv tényleg egyszerű, és nyomban hozzá is látnak, hogy megvalósítsák, viszont a "gonosz nő" még annál is gonoszabb, mint ami eddig kiderült róla. Egyrészt egy minden hájjal megkent pszichiáter, aki egy pincében, megkötözve is bármikor "feltöri az agyát" az elrablóinak, másrészt nagyon jól tud karatézni, és még a kemény fából faragott edzőbát is bármikor leveri, ha arra sor kerül. Mindezeknek a hatására eredményként egy nagyon jó vígjátékot kapunk.

A nevettetés két forrása természetesen a két barát, Darren jóakarói, Wayne és J. D., akiket Steve Zahn és Jack Black alakítanak. J.D. (Jack Black) nagyon dagi, és a család-neve is kísértetiesen hasonlít egy McDonald's termékre, McNugent. Állandóan zabál, vagyis nem "genetikailag" kövér, és nem is "nehéz csontozatú". Annyira sokat eszik, és annyira gyakran, hogy például amikor betörnek Judith-hoz, hogy elrabolják, akkor is leragad a konyhában, a hűtőnél, és elkezdi tömni a fejét. Jack Black-et a Még Mindig Tudom, Mit Tettél Tavaly Nyáron-ból ismerjük, ő volt a nagydarab szívós fickó, egyike az első áldozatoknak. Steve Zahn-t a Mint A Kámfor-ból, vagy akinek megvolt, a Nyakunkon Az Élet-ből ismerjük és kedveljük. Jack Black-et eddig azért nem kedveltük, mert a Közellenségben tök negatív volt, ő volt az egyik fő komputeres fickó, aki szegény Will Smith-nek annyi bajt okozott.

A film meglepően jó, így nem lepődünk meg, hogy az a Dennis Dugan rendezte, aki a Happy, a Flúgos Golfos c. legjobb Adam Sandler-es filmet, valamint az Apafej-et. A film meglepően hasonlít a Dumb És Dumber-re, sőt, valójában azt is lehetne mondani, hogy ez az a film, ami mind közül a legjobban hasonlít rá.

Valójában az egész vígjáték, úgy, ahogy van, nagyon jól sikerült (amivel szerkesztőségen belül nem mindenki ért egyet), jól van kitalálva, megírva és eljátszva, és ebben Amanda Peet-nek (Judith), komoly szerepe van. Amanda Peet-et először a roppant kellemes tavaly nyári Bérgyilkos a Szomszédom-ban ismertük meg, noha igaz, ami igaz, korábban szerepelt már a Szeress, Ha Tudsz-ban, és a Pár-Bajban is ott villogott. Amanda Peet nagyon jól adja elő a "gonosz nőt", aki ölebként bánik a pasijával, mint egy szigorú gazdi, és aki elrablott gyönge nőből bármikor átmegy olyan üldözőbe, aki elől a két jóbarát örülhet, ha egyáltalán megmenekül.

Jó film, nagyon kellemes nevetni való, egyetlen egy dolog van, ami miatt nem a nagy klasszikus vígjátékok táborát gyarapítja, és ez a film kiindulása. Értsd, ez a nylon-inges, igénytelen élet a Neil Diamond emlékzenekarral végig rányomja a bélyegét a filmre, mert ez igaziból egy fokkal sem jobb élet, mint amiben a "gonosz nő" oldalán van része Darrennek. A film végén pedig, amikor ismét egy Neil Diamond szám megy, érezhető, hogy csak az ő álmuk vált valóra, és nem a miénk. Eléggé vicces film, rendes esti szórakozást nyújt, ha nem is tökéletes (mint a Dumb És Dumber), attól még mindenképp jó.

-jepe-

2001-12-22
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14