cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 11 00088
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-30

Az Egyetlen

The One 2001.
Jó, ha bizonyos dolgokat mindjárt az elején eldönt egy film, például, hogy sci-fi, vagy kung-fu színekben akar-e indulni, különben menetközben még bonyodalmak léphetnek fel.

Amikor az Egyetlen elkezdődik, meglepi az embert, ugyanis teljesen az az érzése van, hogy ez egy trailer. A megszokott mély férfihang (egyszer igazán meglephetnének már minket egy női hanggal ugyanitt ..) tömören ismerteti velünk a cselekményt, hogy sok párhuzamos univerzum van, és mindenki létezik mindegyikben, és ha az egyik meghal, a többi annál erősebb lesz. Ugyanitt megtudjuk, hogy vannak, akik sportot űznek ebből, és össze-vissza utazgatnak, és lépten nyomon meggyilkolják saját magukat, hogy "nagyobb legyen az energiájuk". A meggyőző férfigang nem teszi ugyan hozzá, hogy "ugyanúgy, mint a Hegylakóban", de magunktól, teljesen önállóan is felfedezzük a primitív koppintást. És akkor megjelenik a logó, illetve cím, és az fut át az agyadon, hogy vajon majd mikor adják ez a filmet, és hogy vajon akkor, amikor adják, mennyire fog téged vonzani ez az addigra már lecsapódott történet, de ez az egész agyalás félreértésen alapul, ugyanis ez már maga a film.

A főszerepben Jet Li, akit a Halálos Fegyver 4.-ből megkedveltünk, és az Aaliyah-s Rómeó filmben is jó volt, bár itt már felmerülnek jogszerű ellenvetések is. Azt látjuk hogy Jet-Li-t viszik kivégezni, mert annyira elvetemült és annyira elítélt bűnöző, de a rendőrkordont lemészárolja valaki mielőtt a rabot beszállítanák az autóba. A kordon után magát Jet Li-t is kinyiffantják, és mielőtt elkezdenénk bánkódni a korán elveszített főszereplőnk miatt, kiderül, hogy ő maga volt az is, aki megölte - magát.

Hát jó, legyen. Hamar ráérzünk erre a bizniszre, és a következő két-három bevetést már malmozva vészeljük át. Hamar levontuk a konzekvenciát, hogy Jet-Li egy seggfej, és hogy ezt fogja csinálni egész film alatt, de persze elhamarkodottan cselekedtünk. A harmadik bevetésen ugyanis Jet-Li rendőr, része a rendőrkordonnak, és nem elítélt, "ÉLJEN!", vagyis kapunk egy szerény, ártatlan és jó-fiú Jet-Li-t szemben a világuralomra törő rosszfej Jet-Li-vel.

A tapasztalatlan mozinéző máris elkezd latolgatni, hogy vajon sikerülhet-e a jófej Jet-Li-nek megölni a rosszfejt? Hogy vajon lesz-e végső nagy összecsapás valami elhagyatott gyárterületen, és nem utolsó sorban amiatt aggódhat, hogy vajon lesz-e olyan jelenet, amikor nem lehet majd tudni, hogy melyik a jófej és melyik a rosszfej. Szép kilátások, de lesz ez még így sem.

A dolgok akkor kezdenek végkép rosszra fordulni, amikor kiderül (szintén az elején), hogy az összes verekedés erősen meg van drótozva, úgy röpködnek, hogy az embernek felfordul tőle a gyomra. Mármost így nekivágni a fim fennmaradó egy óra 20 percének rosszabb, mintha valaki tök részletesen elmesélte volna nekünk a végét. Tudjuk ugyanis, hogy semmit sem nyerhetünk, csak veszíthetünk ezen a bolton.

A sci-fi és a kung-fu nagyon szerencsétlenül találkozik ebben a filmben, a sci-fin látszik, hogy csak úgy odapöttyintették, hogy legyen má' valami fikció is benne, ne csak a sok drótozás, és ez látszik is, érződik is, rá is nyomja alaposan a bélyegét a filmre, mert ez a történet olyan gyenge, hogy hovatovább a pornófilmek történeteivel vetekszik. A kung-fu dettó totál színvonaltalan, élvezhetetlen, az ember arra gondol hogy ha kezdő vagy amatőr sportolók egy órán keresztül verekednénk egyetlen helyszínen, az is élvezetesebb lehetne, mint amit látunk.

Jet-Li maga sem valami nyújt valami kiemelkedő teljesítményt, sőt, ha belegondolunk, határozottan zavaró jelenséget képvisel. Eleve idegesítő, hogy megtanult angolul, és ettől valahogy olyan, mintha egy nyelvleckét hallanánk. A másik, ezzel összefüggésben jelentkező, és cseppet sem lebecsülendő probléma pedig az, hogy Jet-Li iszonyat rossz színész. Eddig ez azért nem derülhetett ki, mert hellyel közzel saját magát alakította, ami, illetve aki aranyos volt. Most fordult a kocka, és csak egy bután betanult ripacskodást látunk, ami tényleg nagyon kellemetlen. Tetejébe mindennek, Jet-Li két (noha drasztikusan különböző) karaktert játszik, de nem igazán jön össze neki, hogy különbséget éreztessen a jó és a rossz fiú között.

Mire gondolt ez a Jet-Li? Nem látta a meglehetősen jól sikerült Időzsarut Van Damme-mal? Vagy például nem látott még egyetlen egy Jackie Chan filmet sem? Azt hitte, hogy azt gondoljuk majd, hogy szegény Jet-Li, nem ő találja ki a történetet, nincs beleszólása, csak reméli, hogy a közönség megbecsüli majd a kung-fu gyakorlatait - a drót végén. Akármit is gondolt, nagyon rosszul gondolta, pimasz provokációnak tekintjük ezt a filmet, mind Jet Li, mind az összes többi alkotó részéről, Jason Statham-et is beleértve, aki legutóbb Török volt a Guy Ritchie féle Blöffben. Pedig lévén keletiek elvileg tudhatnák, hogy az csinálja jól, aki ki tudja hagyni a rossz lépéseit. Ez is, ez a film is egy ilyen lépés lett volna, amit neki (talán anyagi okok miatt) nem sikerült kihagynia, de számunkra még fennáll a lehetőség, hogy bölcsen cselekedjünk, mi még kihagyhatjuk.

-jepe-

2002-01-30
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14