cspv logo
cspv szám: 35 / 02 tartalom
keresés

Nő A Baj Csajok a Csúcson A Gyûrûk Ura A Gyûrû Szövetsége cikk cím cikk cím cikk cím Vanília Égbolt Ellenséges Terület Libidó - Vissza az Ösztönökhöz Az Egyetlen Chico Vízcseppek A Forró Kövön A Titanic Szobalánya

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 05 00080
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-01-16

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

The Lord Of The Rings: Fellowship Of The Rings 2001.

Tolkien és teremtményei
A Gyűrűk Ura több, mint egy egyszerű könyv. Mint ahogy az első kötetből készült film is, A Gyűrű Szövetsége is több, mint egy átlagos mozifilm. Ennek megfelelően az alábbiakban néhány olyan plusz információval szolgálunk, ami felidézi a könyvben olvasottakat, illetve hozzáad a filmben látottakhoz.

J.R.R. Tolkien (1892-1973) A Gyűrűk Ura c. trilógiája évtizedek óta több, mint 100 millió olvasóját jutatta el a fantázia csodálatos tájaira. A Gyűrű Szövetsége c. első kötet 1954-ben jelent meg, amiről a The London Sunday Times kritkusa úgy fogalmazott, hogy a világ lakossága ezután két részre oszlik: akik már olvasták a regényt, és akik még csak ezután fogják. Hamar boltokba került a könyv folytatása is, melyet már nem egyszerűen elismerés, hanem olykor megszállottságig menő rajongás fogadott. A kiadók lázban égtek, a dicséretek jóval túlmutattak az elemző kritikákon. 1965-ben jelent meg Amerikában a könyv paperback változata, és rögtön a bestseller-listák élére került. A hatvanas évek végére A gyűrűk ura már klasszikus irodalomnak, az új generációk kötelező olvasmányának számított. Egyúttal az ellenkultúra egyik szimbólumává is vált, mert már akkor olyan témákat vetett fel, mint a környezettel szembeni tudatosság vagy a pusztítás- és háborúellenesség.

Tolkien műve generációkra gyakorolt mély hatást, és fogalmazta meg sokak számára a jó és a rossz archetipikus küzdelmét. Ez lett a fantasy műfaj egyik alapköve, nyomában számtalan könyv, film, videó, szerepjáték, számítógépes játék és képregény hódít a világon. Eddig kb. 52 millió példányban kelt el A Gyűrűk Ura, és mintegy 25 nyelvre fordították le.A könyvben és a filmben szereplő lények, kultúrák, népségek ismertetése:

Hobbitok:

A hobbitok kis termetű (kb. 150 cm-es) lények, akik ősidők óta a Megyében laknak, azon belül pedig Hobbitfalván a legtöbben. Békés természetű, kedves népség, akiket szokás "félszerzet"-ként is emlegetni, míg ők például az embereket "Nagyoknak" hívják. Félig vízi, félig szárazföldi életet élnek, a lábuk nagy és szőrös. Legtöbbször fák odvába vájt barlangokban laknak, és nagyon tudják élvezni az élet egyszerű dolgait: a finom ételeket, a baráti beszélgetéseket, és a pipázást. Majdnem 100 évig élnek (sőt, vannak, akik tovább is, például Bilbo) és 33 éves koruktól számítanak felnőttnek.Tündék:


Más néven a "Szépek Népe". A tündék varázserővel bíró, halhatatlan lények. Nagyon szépek, férfiak, nők egyaránt. Bár nem fog rajtuk az idő és a betegség, el lehet pusztítani őket, és a bánatba is bele tudnak halni. Gyógyírjaik, varázsszereik híresek egész Középföldén, különleges varázsitalaik és varázsételeik vannak. Van egy köpenyük, amivel láthatatlanná lehet válni, ezt a hobbitoknak adják. Karcsú alakjukkal halkan mozognak, szinte suhannak. Jellemző fegyverük az íj, amivel hihetetlen gyorsasággal tudnak lőni ellenfeleikre. A törpökkel nem szimpatizálnak, de amúgy minden lénnyel nagyon barátságosak és kedvesek. Nagy tudásuk ellenére úgy tűnik, hogy el fognak tűnni a világból.Törpök:


A törpök kisebbek még a hobbitoknál is, de nagyon kemény, vaskos és erős népség. A hegyekben élnek, kőházakban, és bányászattal foglalkoznak. Ők bányásszák például a Mirtill (varázslatos páncéling) anyagát is. Szinte a legősibb kultúrának számítanak Középföldén, ezzel együtt mindenkit ellenségnek tekintenek, és alapvetően bizalmatlanok más népségekkel szemben. Zárkózottak és harcos természetűek, a kalapács és a balta a fő fegyverük. A tündékkel "fasírtban vannak". Kb. 250 évig élnek.Emberek:


Az emberek a fiatal fajok közé tartoznak, akik most alakítják ki az életüket. Nagy királyaik voltak az ősidőkben, akik dicső tetteket vittek véghez.Entek:


Az entek félig fa, félig ember teremtmények, testüket levél borítja, és az idő múlásával egyre inkább fává alakulnak át. Jóindulatú, kedves nép. (A filmben most még nem szerepelnek.)Varázslók /mágusok/:


Két mágust ismerünk, Szürke Gandalf-ot, és Fehér Szarumán-t. Gandalf a jó oldalán áll, míg Szarumán a rossz oldalán veti be különleges hatalmát.Orkok:


Az orkok szőrös, vad, és büdös lények, akik Szarumán szolgálatában állnak. Egy mutáns faj, egyedei buták és durvák.Trollok:


A trollok az orkoknál nagyobb és erősebb lények. Hegyi lakók, és inkább állatok, mint emberek.Balrog:


Egy félelmetes óriás, akitől még Gandalf is tart.Gyűrű-lidércek:


Félig halott, félig élő Fekete Lovasok, Szauron szolgálatában. Valaha emberek voltak, de később arra kárhoztattak, hogy Szauron világában teljesítsék az ő parancsait. 9 gyűrű-lidérc van.

Köszönet Bérczy Róbert barátunknak, aki eddig ötször olvasta a trilógiát, és akinek a memóriájára nagyban támaszkodtunk e melléklet megírása során.

-lido-
2002-01-16
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14