keresés  home   | szocio |  hírek   |  filmekről   |  kult   |  urban/enviro   | 

  fehér
tartalom
Tamara
Collateral - A Hall Zloga
Szemtl Szemben
Dealer
Dealer
Dealer
A Temetetlen halott
Az Apokalipszis Angyalai - Bbor Folyk 2.
Sequels - Film-klnok tmadsa
Perlasca
Feketk Fehren
Norman Jewison: Az tlet
Stepfordi Felesgek
lmodozk
Mr Megint Brgyilkos a Szomszdom
Neveletlen Hercegn 2. - Eljegyzs a Palotban
A Tzben Edzett Frfi
  2004-10-07

Álmodozók
 Innocents , Les 2003.

Szimpla hazugság, de szép a melle

Bertoluccival mindig ugyanaz a problémám: a gondolatai állaga émelyítően zselés, és noha szédítően jó a formaérzéke, semminek a lényegét nem érti, még kevésbé ábrázolja filmjeiben, helyette jól vagdossa össze a képeket, és ha lehetséges, belekever a dologba egy kis vérfertőzést.

Lehet persze, hogy van aki szereti, ha egy baloldali hazugságot konzervatív célból és trükkökkel hazudnak neki, azon felül nem egy pornómoziban, hanem polgári filmszínházakban láthat incesztus-témát szentimentális ízekkel, továbbá bónuszként egy-az-egyben kefélést is, és nem profik által lezavarva.

Így tehát kénytelen vagyok úgy fogalmazni:

1. Aki kíváncsi arra, mi történt 1968 táján nyugaton, főként Párizsban, akár szellemi, akár politikai, akár szexforradalmi értelemben, ne nézze meg ezt a filmet, mert belőle nem tudja meg.

2. Aki a 60-as évek filmművészeti aranykorának korabeli közönség-hatására kíváncsi, az se. A film icipicit a Jules és Jim-et (Truffaut) kopírozná, ha tudná, de még sok más filmet is, ám Godardnak vagy Marcel Carne-nak a bokájáig sem ér. Nem azért, mert a készítője tehetségtelen, hanem, mert olyan a világnézete, mint a piros vagy zöld folyadékot bugyogtató hangulatlámpa belsejének.

3. Aki viszont igazán szép, nagy cicit akar látni, állót, sokszor, több nézetből, és így tovább, rohanjon be a sötétbe. Ugyanígy, aki látni szeretne egy női (és gay) szempontból szemrevalóan fotografált férfi nemiszervet, egy darabot, egyszer - az is. A színésznő, akihez a cici tartozik, meglehetősen jelentéktelen. Filmbeli testvére még inkább. Az amerikai fiú sablonszerepét játszó harmadik színésznek a nevét érdemes leírni, Michael Pitt-nek hívják (Kísérleti Gyilkosság, A Falu). Talán még látjuk jó filmben is. A másik srác jobb képű, de totál steril.

Végül még egy dolgot fontosnak tartok leszögezni: a 68-as francia (és amerikai) diák- lázadások NEM romlott, gazdag, jó úriházból való csemeték orgiáinak egyenes folytatása volt. Akik ott voltak, máig a XX. század utolsó jó pillanataként emlegetik, mielőtt Mr. President végleg átvette volna a hatalmat.

E film a képünkbe hazudik.

Még szerencse, hogy ma éppoly keveseket érdekel 1968-ról az igazság, mint a hazugság. A többség valószínűleg nem is érti, mit szeretne hazudni az Álmodozók. Úgyhogy mindegy. Másfelől, szeretnék hinni benne, hogy ez a film nem csinál kedvet a testvéredhez. Talán.
-Kornis Mihály-
2004-10-07
 
oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18