cspv logo
cspv szám: 37 / 02 tartalom
keresés

Bánk Bán Az Ember, Aki Ott Se Volt A Pokolból Az Igazság Nevében A Nagyon Nagy Ő Banditák A Sólyom Végveszélyben Britney Spears: Álmok Útján Kiképzés Kísértések Más Világ Szerelem A Végzeten Szerelem Utolsó Vérig Imposztor

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 09 00103
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-03-14

Britney Spears: Álmok Útján

Crossroads 2002.
Alapjáraton egyszerre két dolgot is elmondhatunk ezzel a filmmel kapcsolatban. Egyrészt, hogy nem, nem utáljuk Britney Spears-t, ugyanakkor az is igaz, hogy egyáltalán nem vártuk, hogy ez a film végre megjelenjen.

Mivel ez a film teljesen speciális, a következő sorokat akár egyenesen egy tinédzsernek is címezhetjük, mint a film megcélzott közönségének. Szóval, Kedves Tinédzser, aki olvasod ezeket a sorokat, a következőkben azt fogjuk itt kifejteni, hogy milyen ez a film, és hogy miért és mennyire nem ajánljuk, hogy megnézd.

A történet egyszerű és megkapó, adva van egy aranyos fiatal lány, akit az apja nevel, egészen kiskora óta egyedül, mert az anyja lekopott, amikor Lucy (Britney Spears) még kicsike volt. Az apuka autószerelő, így Britney Spears is egészen jól ért a kocsikhoz.

Egy szép napon Britney (akit a filmben ugyan Lucy-nak hívnak, mégis mindenki csak úgy néz rá, mint Britney-re) és két gyerekkori barátnője nekivágnak az útnak a napfényes Kaliforniába, azon belül pedig természetesen Los Angeles-be. Britney az anyukáját akarja látni, a lányok pedig szeretnének bejutni egy lemezkiadó meghallgatására, hogy a jövőben énekesnők lehessenek. Velük tart az útra egy jóképű srác is - borosta, hatalmas tetkók, 30-nak néz ki, de persze nyilván csak 24.

Vajon miért van az, hogy nem ajánljuk, hogy ezt a filmet megnézd, amikor látszólag minden olyan barátságos? Azért, mert ezek a motívumok csak látszólag barátságosak, az igazság viszont az, hogy ez a film csúnyán rászedi a tinédzsereket.

Nem is sejted, hogy mennyi adatot gyűjtöttek rólad és a szokásaidról, mielőtt egyetlen centet is költöttek volna erre a filmre. Tudják rólad, hogy ebben a korban keresed a kalandot, hogy nincs izgalmasabb dolog a számodra, mint egy utazás valami jó kis végcél felé, Los Angeles elég jól hangzik? Még szép, hogy igen. Négy ember egy autóban, annyi minden történhet, tök izgis. Azt is tudják rólad, hogy minél többet fogyasztasz a tömegmédiából, annál inkább központi helyet tölt be az agyadban a szexualitás. A média, a fan-magazinokkal az élen, a zenei csatornákkal nem bezárólag egyetlen irányba tereli a fiatalok gondolatait, a szexualitás irányába. Az a cél, hogy lehetőség szerint minél többet fantáziálj, mindenféle jeleneteket képzelj el azzal a fiúval kapcsolatban, aki tetszik neked. Amíg fantáziálsz, addig rá vagy kapcsolódva a hálózatra, addig elérhető vagy minden olyan termék, program vagy szolgáltatás számára, amely tinédzsereket céloz meg. Tudod, a tinédzserek nagyon jó piacot jelentenek, amikor például majd 20-30, vagy ne adj isten 40-50, esetleg 50-60 éves leszel, sokkal kevésbé akarnak majd téged megcélozni. Akkor majd azt mondják, hogy jöhet a következő generáció ugyanabból a korosztályból. A tinédzserek piaca azért nagyon jó, mert minden gondolatukat a fiatalkori szexualitás tölti ki, vagy legalábbis ez motoszkál a háttérben, és ezért nagyon-nagyon nem akarnak különbözni a többiektől, mert aki különbözik, annak semmi esélye (legalábbis ezt próbálják elhitetni mindenkivel). Így a különbözés rémének fenyegetése alatt a tinik iszonyat sok pénzt költenek olyan dolgokra, amikről úgy tudják, hogy "a többiek is ezt veszik", csak hogy azonosak legyenek azokkal, akikkel egy húron akarnak pendülni.

Ez a film egyedül arra épít, hogy a lányok meg akarják nézni Britney-t, mert végül is Britney - még azok számára is, akik nem rajonganak érte - viszonyítási pont. A lányok megnézik, a fiúk, akik a lányokkal járnak moziba, szintén megnézik, plusz mindenki, aki Britney-rajongó, szintúgy megnézi. Ez nagyon sok pénz tud lenni. Ezt akarják a tinédzserektől. Ezért szerepel a filmben egy borostás fiú, aki a három lánnyal azért utazik együtt sok-sok kilométeren keresztül egy autóban, hogy izgis legyen a számodra. Persze tök béna, hogy minden nap egyforma hosszú a borostája, és hogy nem is gyilkosságért ült börtönben, ahogy azt a lányok először tudták, hanem azért, mert gyakorlatilag ő a legjobb fej a világon. A kis unokahúgát szöktette meg otthonról, elvitte az anyjához, amivel jót tett a kislánynak, csak sajnos (tök átlátszó) átszelte vele az USA egyik államhatárát, ami miatt bűnt követett el, és ezért került börtönbe. Nagyon izgalmasnak van feltüntetve a sztori, de tök átlátszó az egész. Úgyis mindenki tudja, hogy Britney-vel fog összejönni, és kész. Vajon látjuk Britney-t meztelenül? A válasz: nem, dehogy. Vajon Britney jó színésznő? Nem rossz, de például Sarah Michelle Gellar nyomába sem ér. De ez a film nem Britney miatt borzasztó, hanem a forgatókönyv miatt, vagyis amiatt a történet miatt, amit nézel. Ez a történet ugyanis nagyon hiteltelen, hamis és legfőbbképpen gagyi. Nekünk, idősebbek számára pedig külön nevetséges, hogy kábé egymillió ilyet láttunk már, és mindig készül egy-egy újabb darab, és mindig el tudják adni, mert az újszülötteknek új ez a vicc (ahhoz képest, hogy mennyire nem nyújt semmit egy-egy ilyen film, tényleg borzasztó sokan bekapják).

Ráadásul Britney is még majdnem tinédzser, mint színésznő pedig kezdő, és ezért irgalmatlanul olcsón készülhetett el ez a film, 12 millióból, amit Britney népszerűsége, illetve a rajongóinak az odaadása miatt nevetségesen könnyen be tud hozni. Már az első hétvégén 17 millió bevételt termelt a film, amit 100%-ig Britney-nek köszönhetnek, mert ezt a filmet nélküle a kutya sem nézné meg. Ilyen esetekben az a szokás, hogy a színésznő, mint pl. Sandra Bullock kap egy produceri rangot is a filmben, vagyis a nyereségből is részesedni fog. Ám Britney csak mezei színésznőként vett ebben részt, vagyis nulla dollárt részesül a haszonból (a 12 és a 17 millió különbségéből).

Ráadásul Britney még énekel is a filmben, nehogy a rajongói ne váltsanak rá jegyet. Ez persze nem minden, amit a fiatal és (valljuk be) tehetséges énekesnő belead a filmbe. Beleadja ugyanis a szüzességét is, amivel éveken keresztül vonzotta a rajongóit, hogy ti. ő még szűz, na nem mintha kíváncsiak lettünk volna erre a nyílt titkára. Hogy a hivatalos verzió szerint most is szűz-e, vagy sem, a mi szempontunkból édes mindegy, pont úgy, mint ahogyan az is közömbös, hogy például járt-e már Párizsban. A filmben viszont szűz, és egy számot is ír benne, ami "elképesztő művészi tökéllyel" kábé így hangzik, "már nem vagyok lány, de még nő sem, itt vagyok a kettő között, adj nekem időt még itt, ezen aköztes ponton ..". Vagyis, már jár valakivel, de még nem feküdt le vele, és időt kér, amíg nem születik meg a "döntés". Vagyis Britney elviekben eljátssza nekünk a vásznon, hogy keresztülesik élete első szerelmén és aktusán, vow! Senkinek nem kívánjuk, hogy ilyen sablonos legyen az első alkalom a számára. Ráadásul túlzásnak tartjuk, amit a film sugall, miszerint nem számít, hogy a borostás fickó elvileg gyilkosságért ült börtönben, azért még simán beülhetsz az autójába, Britney is beült .., és ha már ott volt, le is feküdt vele. Kérjük, kedves tinédzser, te ne tedd ezt meg. Adj magadra, mert az ember a színvonalával egyenlő.

Éppen ezért tanácsoljuk, hogy ne nézd meg ezt a filmet, mert ennek a birkaszellemű utazásnak a vége könnyen lehet az, hogy egy nap 15 kiló felesleggel ébredsz, magányosan és sikertelenül. Bezzeg ha valami jó filmet néznél meg ehelyett, esetleg rájöhetnél arra is, amit most még mindenki próbál eltitkolni előled (legfőképpen ez a film), hogy a te életedben te vagy a főszereplő, és te is lehetsz olyan sikeres, mint Britney, csak oda kell figyelned a döntéseidre, kezdve a mostanival, hogy kihagyod-e, vagy megnézed ezt a filmet. Többet nem segíthetünk, csak magadra számíthatsz. Sok sikert!

-jepe-

2002-03-14
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15