cspv logo
cspv szám: 44 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 03 00201
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-10-17

A Bourne-Rejtély

The Bourne Identity 2002.

Tiszta új románc
Matt Damon golyókkal a testében lebeg valahol a Földközi-tengeren: így kezdődik az ősz egyik legjobb akciófilmje, amiben Damon bebizonyítja, hogy nemcsak csodagyereket, pszichopata gyilkost, hanem amnéziás kémet is pompásan el tud játszani.

A Bourne-Rejtély az a ritka-fajta film, ami majdnem mindvégig egy szinten tudja tartani magát, vagyis az a lendület és izgalom, ahogy elindul, esetünkben kitart a végsőkig. Egy búvárruhás test úszik a viharos tengeren - kitűnő indítás egy akciófilmnél. A kihalászott fiú hátában két golyót, a csípőjében pedig egy mikrofilmet talál a hajóorvos - még jobb kémfilm-folytatás. Ötletességben végig nem lesz hiány, és úgy tűnik, egy nagyon jó keverékét kapjuk az akció/kém/krimi-filmeknek. Jason Bourne, a hullaként felbukkant fiú visszanyeri a tudatát, túléli a golyókat és a tengert, viszont cserébe nem emlékszik semmire, még a saját identitására sem. (Ezért is az eredeti cím: The Bourne Identity).

Azzal együtt, hogy még nem találkoztunk olyan amnéziás filmmel, amiben ne nyerte volna vissza az emlékezetét a főszereplő, most azért akad izgulnivalónk ezen is. Jasonnek nem elég kitalálnia, hogy ki is ő valójában, közben menekülnie is kell (nem is akármilyen körülmények között), fel kell göngyölítenie a meglövéséhez vezető eseményeket, meg kell védenie a hozzá csapódott lányt, Marie-t (Franka Potente), és ki kell kerülnie a legjobb CIA-s bérgyilkosokat, akik pont őt üldözik - rég nem láttunk ennyire hálás forgatókönyv-feladatokat. Pergő cselekmény, veszélyes akciók: tényleg nincs időnk elbambulni ezen a filmen. Matt Damon olyan meggyőződéses arccal játssza a titkosügynököt, hogy már csak emiatt a film miatt is odalehetnénk érte (ha ez nem történt volna már meg közvetlenül a csodás Good Will Hunting után, amiben ő volt a főszereplő, plusz az ötlet és a forgatókönyv is az övé volt, felesben Ben Affleck haverjával). Kedvencünk rengeteg filmben játszott már, rengetegféle szerepet (mindig nagyon jól), de eddig pont kémfiú nem volt még. Az Ő Jason Bourne-jében az a legizgalmasabb, hogy még saját maga számára is meglepően pontosan és gyorsan tud reagálni az új helyzetekre. Damon finom jelekkel érzékelteti azt a felismerési folyamatot, amiben Jason rádöbben, hogy legjobban a kém-feladatokhoz ért, és olyan képességekkel rendelkezik, amelyek leginkább halálos veszedelemben használhatóak. A filmre való felkészülésben Damont 3 hónapot edzették, küzdősportokat, boxot, és fegyverhasználatot oktatva neki. "Olyan volt, mint egy nyári iskola, bérgyilkosok számára…"-viccelődött Matt. Egyébként a filmben a legtöbb kaszkadőrt igénylő jelenetet maga Damon csinálta (mint például a "falmászós" jelenetet), és erre méltán büszke is.

A 32 éves profi mellé egy nem kevésbé profi színésznő társult a filmben, a Lé Meg a Lola (Lola Rennt) színeshajú főszereplőnője, Franka Potente. Franka bármelyik filmben üdítő látványt nyújtana, de élénk személyiségével és színészi tehetségével ennél sokkal többre képes: ebbe a filmbe az európai színen kívül például különleges ízt csempészett. A 28 éves színésznő keresetlen mozdulatai, kellemes hangja (a Lolában ő énekelt) emlékezetessé tették Marie-t, a félig-meddig punk csajt, 2002-es kiadásban. Potente a forgatáson is nagyon kreatívnak bizonyult, Marie filmbeli egyik "nagy kiborulása" például az ő ötlete alapján lett olyan, amilyen, vagyis visszafogott, de ijesztő. (A hangos visítozás helyett Franka inkább támolygott, hányt, miegymás…) A két beindult főszereplőhöz egy kult-közeli rendező illik - úgy látszik, ennél a filmnél minden kívánságunk teljesül, mert rendezőként kikaptuk Doug Liman-t, a Go (Nyomás) készítőjét. Neki köszönhetően csak néhány perc erejéig érzünk a filmben üresjáratot (vagy ahhoz közeli állapotot), mert amúgy lendületesen haladunk előre a kémtörténetben, vagyis a Bourne-rejtély megoldásában. Anélkül, hogy elfogultságba hajlanánk filmünkkel kapcsolatban, megemlítenénk, hogy csúcs még a zenéje is, főképp a Moby-féle Extreme Ways c. szám, ami a "vége-főcímnél", illetve -egyes vélemények szerint- a nagy autós üldözésnél hallható.

A sok jót az amerikai közönség is kellőképp értékelte, a 75 milliós költségvetésű film mostanra 120 milliót hozott össze a jegybevételeivel, csak az USA-ban.

Ezzel a minőségi kém-krimivel Matt Damon megnyerni látszik azt a virtuális versenyt, amit őshaverjával, Ben Affleckkel vív, a szezon legjobb akciófilmes főszerepéért. Affleck a The Sum Of All Fears (A Rettegés Arénája) c. filmmel nevezett be ebbe a versenybe, Damon pedig a Bourne Identityvel. Persze ez nem valóságos küzdelem, de ha mégis létezik köztük valamiféle rivalizálás a nagy költségvetésű akciófilmek terepén, akkor a győzelem kétségkívül Matt Damoné. A film nagyon jó, ő benne szintúgy, és vajon ki nyer még ezen a bolton? Mi, természetesen, az egyszeri nézők, akik alig várjuk, hogy még egyszer megnézzük ezt a filmet, ami tényleg szinte hibátlan szórakoztatást kínál számunkra.

-lidocka_2002-
2002-10-17
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18