cspv logo
cspv szám: 44 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 04 00209
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-11-06

A Szex és Lucia

Lucia Y El Sexo 2001.
Ha eddig csupán Almodovar neve ugrott be nekünk a spanyol filmekkel kapcsolatban, akkor most itt az ideje kicsit kitisztítanunk a képet, és megismerkednünk Julio Medem-mel, aki egy olyan szép filmmel lepett meg minket, ami ritkaság.

Nem szabad, hogy megtévesszen minket a kicsit direkt cím, a szex csak nagyon finoman, és nagyon jó környezetben jelenik meg, azt is mondhatnánk, egyáltalán nem hangsúlyos tényező, főként a karakterek árnyalására szolgál. A cím második fele, Lucia (sz-szel, nem cs-vel) viszont mindennél erőteljesebb pontja a filmnek, nem véletlenül játssza egy pompás kifejezőeszközökkel megáldott 26 éves színésznő, Paz Vega.

A történet egy költői (pontosabban egy írói) világba visz el minket, egy olyan világba, ami egyrészt az európai hétköznapokat idézi, másrészt elvarázsol minket, és méterekkel a földfelszín felett repteti a képzeletünket. Van egy fiatal lány, Lucia, aki -micsoda meglepetés!- pincérnőként dolgozik, híven a jobbfajta művészfilmes hagyományokhoz, pontosabban hasonlóan az Amélie Csodálatos Életéhez, amiben a főszereplőnő egy párizsi kávézóban kereste a kenyerét. Lucia egy spanyol étteremben teszi mindezt, de az ő élete, ha lehet, még Amélie-énál is bonyolultabb, mert amikor mi bekapcsolódunk a történetébe, az író barátja (Lorenzo) éppen mélyen depressziós, és öngyilkosság-közeli állapotban leledzik. Mire Lucia hazatér a munkából, már a rossz hír fogadja, ő pedig semmi mást nem tud kitalálni, csakhogy azon nyomban elszökjön arra a kis szigetre, ami Lorenzo kedvenc helye volt. A történet pontosan annyira szerteágazó és fantáziadús, mint amilyen jó regényt tud írni az író-főszereplőnk, Lorenzo, akinek a stílusába a film során több nő is beleszeret. Finom történet, erős érzelmek, érzékeny párbeszédek, és végül (de inkább elsősorban) fantasztikus hangulatú képek: ezt képes nyújtani ez a film, és ez már régen több, mint amit egy "mezei" művészfilmtől elvárhatnánk. Majdnem minden egyes percet külön élvezünk, és ez is ritkán fordul elő velünk a filmek áradatában.

Ha van olyan, hogy klasszikus művészfilm, akkor a Szex és Lucia mindenképpen az, mert például biztos, hogy a film után másfajta lelkiállapotban és hangulatban távozunk a moziból, mint amilyennel megérkeztünk, és a két időpont között egy erős filmélmény ér bennünket. Nincseneküresjáratok, a lassabb folyású képeknek is optimális idejük van, a történet érdekes, és végig leköti a figyelmünket, és akkor még nem említettük a színészeket, akik mind kitűnő munkát végeztek. Paz Vega, Tristán Ulloa, Najwa Nimri: nem ismert nevek, viszont annál pompásabb színészek, akiknek köszönhetően egy igazán átélhető történetet láthatunk, és olyan színészi alakításokat, amelyek több, mint emlékezetesek lesznek számunkra. A film rendezője, Julio Medem az előző filmje (Az Északi Sarkkör Szerelmesei) forgatása előtt találta ki, hogy egy gyönyörű lányról és egy szépséges szigetről készíti a következő filmjét, akkor, amikor nyaralása során egy Spanyolország közeli kis szigetre, Formenterára vitte a szerencséje. A kis sziget megihlette őt, miközben elhatározta azt is, hogy Az Északi Sarkkör Szerelmesei főszereplőnőjének, Najwa Nimrinek írja a következő filmjét, amiben a színésznő már egy sokkal kevésbé tragikus szerepet játszhat majd el. (Azért ez nem lett teljesen így, mert ebben a filmben Elena személye is elég sok szomorúságot hordoz magában…). Egyébként mindkét filmben a rendező barátnője, Montze Sanz volt a látványvilágért felelős art director, és ha igaz, Medem neki ajánlotta a Lucia-t. Ez a gesztus csöppet sem tűnik túlzásnak, hiszen Sanz csodás látványvilágot teremtett Medem filmjeihez, a Lucia-ban például tényleg meseszerűen szép képekkel örvendeztetett meg minket. (Az operatőr, Kiko de la Rica segítségével persze).

A Szex és Lucia páratlanul komoly és szép film, egy igazi élmény, ami biztosan megérinti még a leghidegebb nézőit is, és ami méltán szerepelt nagy sikerrel Európában (Rotterdami Film Fesztivál), és a tengerentúlon is (Sundance Fesztivál és Torontói Nemzetközi Film Fesztivál), és amit egész biztosan imádni fognak az itthoni nézők is…

-lidocka_2002-
2002-11-06
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18