cspv logo
cspv szám: 44 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00197
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-10-12

A Kísérlet


Veled sem történhet meg
Nem könnyű film a Kísérlet, ez a minimum, amit elmondható róla. A megtörtént eseményeken alapuló cselekmény eleinte humoros, később veszélyes, majd megrázó, de mindezekkel együtt folyamatosan érdekes és magával ragadó. Bárhogyan is, ez a film bizony maradandó emlékeket hagy a nézőiben.

A történet egy valós kísérlet feldolgozása: 1971-ben egy Philip Zombardo nevű szociálpszichológus a Stanfordi Egyetemen az engedelmességet és az agressziót kívánta vizsgálni, és ezért az egyetem egyik folyosójából ideiglenesen egy börtönt alakítatott ki, ahova 24 önkéntes vállalkozó férfit zárt be - a tervei szerint - 2 hétre.

A jelentkezőket tesztekkel szűrték ki, úgyhogy mind a későbbi "rabok", mind az "őrök" pszichológiailag normális személyiségek voltak. A kísérletet a 7-ik nap után abba kellett hagyni, mert erős depresszió, félelemérzet és személyiség-vesztés lépett fel a "raboknál", ezzel szemben az "őröknél" erőszakos és szadista viselkedés, illetve erős túlkapások voltak megfigyelhetőek. Ennek a "Stanford Börtön-kísérlet"-nek a művészi feldolgozása a film, ami Mario Giordano forgatókönyvén alapul. A rendező Oliver Hirschbiegel, akit -ha máshonnan nem is - úgy ismerhetünk, mint a nagysikerű Tetthely, illetve a szintén nagyon népszerű Rex Felügyelő c. tv-sorozatok egyes epizódjainak a rendezőjét.

Hirschbiegel a Kísérlet alapján roppant jó szemű és jó érzékű rendező, ezek után szívesen látnánk tőle még több filmet. A jó rendező nagyon jó színészeket vett maga mellé, kezdve legelőször is Moritz Bleibtreu-val, régi kedvencünkkel. Moritz játssza a film kulcsszereplőjét (direkt nem főszereplőnek hívjuk), egy Tarek Fahd nevű újságírót, aki a börtönben csak 77-es rabként fog szerepelni. Moritzot először a Lola Rennt (A Lé Meg a Lola), majd a Luna Papa, később pedig az Im July, illetve a Szembesítés c. filmekben láthatta a hazai közönség, mindegyikben főszerepben, és mindig nagyon jó formában. A lengyel származású, 31 éves színész olyan kisugárzással rendelkezik, és annyira tehetséges, hogy beszéd nélkül is bármikor pontos képet tud nyújtani az általa eljátszott karakter gondolatairól.

A Kísérlet is rengeteget köszönhet neki, nélküle biztosan nem lett volna ennyire jó ez a film. A 77-es rab kemény lelki megpróbáltatásokon megy át (hogy a testiekről ne is beszéljünk), amit úgy igyekszik végigcsinálni, hogy ne sérüljön meg maradandóan, és ne veszítse el végleg a lelki egyensúlyát. Ez mindenki közül neki a legnehezebb, egyrészt mert jó ideig kívülállóként kezeli a helyzetet (ő csak egy újságíró, aki a sztori kedvéért bevállal egy extrém helyzetet), másrészt ő lesz a történések kulcsszereplője azáltal, hogy folytonosan kiprovokálja az új helyzeteket, ezenkívül még ő az egyik legérzékenyebb résztvevő is. A film legjobb részei azok a jelenetek, amelyekben Tarek arról a lányról álmodozik, akivel épp a bevonulása előtti éjszaka találkozott, Dora mozdulatai és arca lesz az, ami miatt kibírja a legnehezebb helyzeteket is. Dorat a számunkra eddig ismeretlen Maren Eggert alakítja, rendkívül stílusosan és könnyedén. Egyébként minden egyes színész meggyőzően játszott, a negatív szereplők néha ijesztően hitelesen is.

Kicsit rémisztő a film abban az értelemben, hogy bemutatja, mivé fajulhat el egy egyszerűnek tűnő kísérlet is (a film persze nem egy-az-egyben dolgozta fel az eredeti kísérletet), vagyis mire képes egy "normális" személyiségű ember, ha más emberek ideiglenesen alá vannak neki rendelve. Bár a film helyi marketingje összefonódni látszik az egyik éppen futó valóságshow-val (ahol hirtelen rabokra és őrökre osztották a filmhez hasonlóan szintén 10 fős csapatot), szerintünk ez a film többről szól, és többet is érdemel, mintsem hogy egy promóciós őrület egyik elemévé váljon. Reméljük, nem így lesz, és a nézők a maga helyén és minőségében fogják tudni értékelni ezt a komoly és jó filmet.

-lido-
2002-10-12
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18