cspv logo
cspv szám: 56 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 11 00363
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-10-07

A Szövetség

League of Extraordinary Gentlemen 2003.

Kihaltak a forgatókönyvírók?
Egészen meglepő, hogy Sean Connery milyen filmekhez képes a nevét és az arcát adni mostanság. Mint ahogy az is fura, hogy eredeti ötlet híján egy több regény hőseiből összeszedegetett képregény szolgáljon egy Hollywood-i film alapjául. Hát már teljesen eltűntek a színről a kreatív forgatókönyvírók?

Úgy néz ki, hogy igen, legalábbis a Szövetség c. film erre enged következtetni. A történetet több ismert regényalak népesíti be, Nemo Kapitánytól kezdve, Jekyll és Hyde-ig, a Láthatatlan Embertől egészen Dorian Gray-ig sokféle figurával találkozhatunk egy filmen belül, de ez nem biztos, hogy jó nekünk. Olyan különleges képességű embereket láthatunk egy csomóban, akik különböző regényekben a 19-ik század végi történetekben bukkantak fel, hogy most együtt próbáljanak megakadályozni egy nagyobb szabású gonosztettet. Ez a gonosztett Velence felrobbantása lenne, legalábbis az első nekifutásra, ami mögött egy Fantom nevű képregényfigura áll.

Ahhoz képest, hogy egészen normálisan kezdődik a film, elég hamar belecsöppenünk a képregény-hangulatba, és onnan már a film végéig nem kecmergünk ki. Az indítás Sean Connery, vagyis egy Allan Quatermain nevű híres vadász (képregény-Földön: A Vadász) afrikai kalandját mutatja, amiből kiderül, hogy Quatermain sebezhetetlen Afrikában, idősebb kora ellenére veszett gyorsan lő, és borzasztóan pontosan tud nagy távolságokból is célozni. Hősünket beszervezi egy M nevű angol titkosügynök, hogy legyen alapító tagja a "különleges képességű úriemberek szövetségének", magyar fordításban "A Szövetségnek". Ezután elég gyorsan megismerkedhetünk a többi főszereplővel, a felnőtt Tom Sawyer-rel, aki az egyetlen emberszabású hős, amúgy amerikai titkosügynök (Shane West), a női vámpír Mina Harkerrel (Peta Wilson), a láthatatlan ember Rodney Skinnerrel (Tony Curran), vagy az Oscar Wilde-féle, szó szerint halhatatlan Dorian Gray-jel (Stuart Townsend), de nem kis meglepetésünkre a fedélzetre kerül Nemo kapitány (Naseeruddin Shah), illetve Jekyll és Hyde (Jason Flemyng) is, ez utóbbi páros természetesen egy személyben.

Már maga az alapötlet sem teljesen követhető, miszerint több regény több figurája szövetkezik egy spontán közös akcióra, egy filmen belül. Úgy tűnik, mintha csak az idő, a XIX-ik század határolná be annak a lehetőségét, hogy bármelyik eddig megismert regény-akcióhős bekerüljön ebbe az igénytelen forgatókönyvbe. Ez a fajta szabad válogatás valóban a képregények sajátja, úgyhogy nem kell csodálkoznunk, amikor a film megragad ezen a szinten, és 200 kg-s, erektől duzzadó, szörnyszülöttként láthatjuk Hyde-ot megvívni egy rózsaszínű, még nagyobb szörnyszülöttel, az egyetlen női szereplő Mina extázisban szívja ki több tucat férfi vérét, és szinte az összes helyszín egy számítógéppel megalkotott, szürke tónusú rajzolt háttérként tűnik elénk.

Ezek után nincs miért izgulnunk, egyrészt mert szereplőink már a saját regényükben kipróbált hősöknek számítanak, akiknek különleges képességeik miatt nem sok bajuk eshet egy újabb bevetésen, másrészt, mert ha nem lenne helyenként rémisztő és véres, akkor elmondhatnánk, hogy egy gyerekeknek szóló képregény-filmhez van szerencsénk. Így viszont nem tudjuk, kiknek készült pontosan ez a film, mert a gyerekeknek túl erőszakos, felnőtteknek pedig túl egyszerű.

A képregény-hangulaton kívül jelentős még a Hasfelmetsző Jack-féle londoni környezet, illetve az első amerikai telepesekre emlékeztető Tom Sawyer-féle cserkész vonal erőltetése, legalábbis ezek azok az elemek, amelyek hagynak nyomot a nézőben.

Bár az USA-ban szépen kifejlett képregény-kultúra létezik, ezt a filmet még ott sem zabálták az emberek, a film produkciós költségeit sem sikerült az ottani jegyeladásoknak fedezniük. Meg kell, hogy értsük ezt a nézői reakciót, számunkra sem jelentkezett rendes filmélményként A Szövetség megtekintése, sőt, ha lehetséges, még jobban eltávolodtunk a képregényektől, illetve az azon alapuló filmektől.

-lee tábornok-
2003-10-07
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16