Üzenet a palackban

Ha nem szívesen hagynál ki egy közepesen uncsi, távolságtartó "love-story"-t, ami a kilencvenes években játszódik, akkor feltétlenül meg kell nézned az Üzenet a palackban ( Message in a bottle) c. új filmet, a legújabb lassú-érzelmes Kevin Costner-filmet.


A forgatókönyv egy bestseller-író regényének alapötlete nyomán született, a történet végtelenül egyszerű, a lényeg a kis finomságokban rejlik. Három szereplős a film: Garret ( Kevin C.) egy kis észak-karolinai halászfaluban él, vitorlásokat tervez és épít, aki a  felesége halála után még inkább elzárkózik az emberektől, s végtelen szomorúságát úgy próbálja enyhíteni, hogy palackpostán küld szerelmes üzeneteket halott feleségének. Ezek a levelek keltik fel az érdeklődését egy chicagói újságírónőnek, Theresának, s úgy dönt, megkeresi a küldőt. 


Természetesen nem fedi fel Garret előtt érkezése igazi okát, ami adott helyzetben érthető, de ez konfliktusterhes helyzet,  mivel kettejük kapcsolatában oldódni látszik a férfi zártsága, s ha valaki csak nagyon nehezen fogad bizalmába egy új jövevényt, az az őszinteségre talán túlzott hangsúlyt is fektet. Ez történik itt is, a film maga ennek az oldódásnak, két igen különböző világ egymás felé való tapogatózásának a története, persze szerelem kapcsolódik az érzelmi szálakhoz. A harmadik szereplő a Paul Newman által alakított Dodge, Garret apja, aki a legszimpatikusabb figurája a filmnek, távolságtartó ő is, cinikus, de az apró megjegyzéseiből kitűnik, mennyire ragaszkodik a fiához, mennyire szeretné őt ismét boldognak látni. 
INTERCOM


Hármuk között zajlanak azok az interakciók, amelyek a film cselekményét adják, és valójában vannak ezek annyira érdekesek, hogy ne tűnjön unalmasnak a film. 


A Theresát alakító Robin Wright Penn eddig nem sok elsővonalbeli hollywoodi filmben szerepelt, és ez nem tett rosszat neki, eredeti és különleges jelenség, leginkább Greta Scacchira emlékeztet, olyan típusú nő, akivel emlékezetes lehet az életben ( nemcsak a filmvásznon ) találkozni. 


Az ő finomsága és Costner mackóssága remekül kiegészítenék egymást, csak jó lenne elfelejtenünk a film szörnyű rossz befejezését, amit - úgy tűnik - a forgatókönyvíró magatehetetlensége hozott létre, na nem mintha az egész film során kicsit is jeleskedett volna.  Brrr. Szórakozásnak direkbe nem könnyű nevezni az Üzenet a palackban-t, de ha egy borongós kedd délután megnézed, az is kiderülhet, hogy megéri a jegy árát. 

-lee-loo-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20