KALÓZOK /2.
Direkt hang
(folyt. a 6. oldalról)
A rendes film úgy néz ki, hogy figyelembe veszi hogy a magyar közönség (is) látja az amerikai filmeket. Ha megkérdezünk egy átlagembert, kedvenc filmjei leginkább  amerikaiak, és csak a végén kérdezi meg, hogy "mondjak (külön) a magyarok közül?". Miért kell ez a "külön" ? Nem ér az a szitu, hogy az alkotók (elsõsorban a rendezõk) megnézik a "külföldi" filmeket, és azután csinálnak egy magyar filmet, ami "más". Egyszóval a rendes film olyan film, amit pontosan ugyanazzal a szemeddel tudsz nézni, mint amelyikkel a kedvenc filmjeidet, nem igaz? 
Király Attila dedikál, a filmen belül, persze, mint Pipi, a sztár-műsorvezető

A rendes film, a magyar filmek (és a 90-es évek) esetében azt jelenti, hogy a "magyar" minõségjelzõ nem mínuszként, hanem pluszként jelenik meg, mintha nem azért kellene szeretned a zseniális Rablóhal c. filmet, mert Coppola lányával jársz, hanem mert hibátlan film, és plusz még a rendezõt is ismered. Egy rendes film Magyarországon  azonban nem egy hagyományosan létezõ kategória, hanem nagyon is friss mûfaj, ha egy film ebbe beleesik, az egyben egy "breaktrough" film is, nagy-áttörés-film, ami a mûfaj meglévõ határain keresztülsétált, vagyis lerázta magáról a Bagaméri szerû átkot. És akkor összegyûjtötted a tartalék lelkesedésedet, ami annyit tesz, hogy egy mozijegy-vásárlás 10-perces tartamára azt képzeled, hogy hátha pont ez lesz az igazi,  szóval beülsz, és látod, amit látsz, hogy a Kalózok hibátlanul beleesik ebbe a "breaktrough" kategóriába, és hogy a Kalózok egy rendes film. 
 
Direkt hang

Egy valamit már elõre lehetett tudni, és ez az, hogy nem egy olyan film lesz a nagy áttörés, aminek a hangját nem a helyszínen rögzítették. A három testõr Afrikában-t pl. meg sem kellett nézni, mert már a bemutatóból látszott, hogy Piedone-koppintás, és hogy totál utószinkron a egész, pedig hatalmas mennyiségû pénz volt benne. Ne felejtsük el, hang stáb minden forgatáson van, csak be kel mondani felvétel elõtt, hogy "csendet kérünk" "Quiet on set". A Kalózok -nak nem csak  direkt-hangja van, hanem sok egyéb mindene is, ami kell. 
A stáb, (fehér dzseki - Sas Tamás, a kameránál Pohárnok Gergő)
(látjátok a mikrofonokat a kép jobb szélén, és a két úriembert a hang-pult elõtt?)


Profi szereposztás, ami nemcsak azt jelenti, hogy profi színészek, hanem hogy megfelelõ színész a megfelelõ karakterhez, (az elsõ tíz percet azzal töltöd, hogy ámulsz, milyen tehetséges "bátyja" van Matt Damonnak, Bodó Viktor személyében). Profi képek, rendesen mozgó kamerák, nem kevés helyszínen játszódott, amit pl. a Presszó nem tudott felmutatni, (és a hangja is béna). 

Gubás Gabi - mint Márta,  heroint csomagol

Nem a múltban játszódik, hanem a 90-es években, (nem úgy, mint a 6:3), tökéletes dialógusok vannak benne, olyanok, amiket csak az életben hallhattunk eddig, magyar filmen még soha, a színészeket nem mint színészeket, hanem mint az általuk alakított karaktert nézhetjük. Van benne feszültség, zene, szerelem, izgalom, élet, sõt kaland is. Egyszóval, minden, ami kell. 

Kecskés Karina & Bodó Viktor

Ellentétben azzal, amit az  internetes újságok egyikében lehetett olvasni, a közönség, ahol és amikor mi láttuk (este), rendesen megtöltötte a termet, és végig szórakozta a filmet, nevetés, meg minden. Sokan panaszkodnak (mielõtt megnézték volna a filmet), hogy tele van zenével, hogy "21 darab klip-bõl áll", pedig nem is igaz. Még véletlenül sem kelti a "zenés film" hatását. A normális filmekben jó sok zene van, a Kalózok pont ilyen.  Van vagy hat jelenet, ami zenekari próbán játszódik, de tökre a film dramaturgiai keretein belül. És ezek is elég jók. Akik most a sok zene miatt rinyálnak, azok egyrészt valami lehangoló drámát szeretnének látni, másrészt kb. 15 évvel ezelõtt szinte tuti, hogy lelkes rajongói voltak vagy az Eszkimó asszony fázik, vagy a Kutya éji dala c. filmeknek, és mondani sem kell, mindkettõ alaposan tele volt zenével. Nem is említve az alternatív kistesóját a Kalózoknak, a Kolorlokál -t, ami a Tilos Rádió -ról szól, és naná, hogy tele van zenével. Egyébként tökmindegy, úgy jó, ahogy van. Az + hogy a vakítóan szép hangú vokálos csajokat nehéz elfelejteni, talán nem is akkora probléma, amekkorának páran látják. (Tudtátok, hogy Orsi, a "legkisebb" vokálos egyenest a Tereskovából csúszott át a Jazz+Az -ba?)

(folyt.)

az internetto-cikkoldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16