Star Wars Episode 1. 
The Phantom Menace
A sci-fi cuccok lényege a mítosz. Az eddigi fõ sci-fik : a Dûne, Frank Herbert illetve David Lynch mûve,  a Star Wars (értelemszerûen), + UFO-ágon az E.T. és a Harmadik Típusú Találkozások, és ide szokták még sorolni a 2001 ûrodüsszeiát, de tényleg nem értjük, miért. 
A "többi", legyen az a zseniális Idõzsaru, vagy az esõs és uncsi Bladerunner, a tuti Emlékmás, vagy a remekbeszabott és újkeletû Dark city, vagy a fantasztikus Radírfej, David Lynch elsõ filmje, alapvetõen nem tudta azt a két dolgot megcsinálni, mint amit a Dûne és a Star Wars, hogy 
a. teljesen ûrben játszódik,
b. teljesen önálló mítoszt teremt.
Ez utóbbin azt értjük, hogy nemcsak egy eredeti történetet mutatnak be, de ehhez egy eredeti világot is létrehoznak, amiben, és aminek a törvényei alapján a történet játszódik. (Nemcsak italt adnak, hanem poharat is hozzá.) Semmi nem lehet olyan mitikus, mint amikor egy mítoszt már ismerünk, és akkor most megpillanthatjuk az elsõ részét! (A Twin Peaks, Fire Walk with me volt ilyen természetû még). Szóval jön az "episode one"  a "THE PHANTOM MENACE". Az USA-ban Május 16, de percekkel késõbb már hozzánk is el fog jutni, reméljük.
 
Digitális technika ma.

Manapság csak úgy röpködnek a "computer segítségével" kifejezések, mint az Úszó erõd hûtõkamrájában a mínuszok. A hétköznapi halandó egyszerûen tudja, hogy minden lehetséges, éspedig digitális trükkök segítségével. Sõt, gyakran azt is "tudjuk", hogy a filmeket nem is fontos már filmre rögzíteni, mert digitális kamerákkal is lehet, mert olyan tuti a felbontásuk.
A Star Wars Episode 1. ebbõl a szempontból mérföldkõ. Jobb, ha tudjuk, hogy ez lehetett volna az elsõ film, amit tisztán digitális technikával rögzítenek. Errõl egy az egyben szó volt, de végül elvetették, és maradt a jóöreg megoldás, felvenni a képet szépen filmre, és arról készíteni digitális másolatot. Szóval ez a tudomány és a technika mai állása. Mellesleg szólva a digitális felvétel, tehát a filmnyersanyag kihagyása a gyártási folyamatból nyilván nem elsõsorban a szuper-produkciók érdeke.
 
Digitális technika tegnap

Amikor a Star Wars megjelent, és elnyerte a special effect Oscarokat, nagyon élveztük bámulni a képeit, és tudtuk, hogy ezek "már" mind computer segítségével történtek. 
(Egyébként ezeket a szavakat is computer segítségével írjuk éppen). De mire használták azokat computereket, talán azok segítségével rajzolták meg az ûrhajókat? Computerek segítségével mozgatták az egyszer lefényképezett maketteket? 
A Csapnivaló kedvenc egéralátétje ..

  Nem, de ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy kevésbé komoly trükköket követtek volna el! Csak arról van szó, hogy mit csináltak a computerek valójában.Az ifjú Skywalker A Lucas stúdió, az Industrial Light and Magic vadiúj technikája az volt, hogy nagyon bonyolult röpködéseket, és mozgásokat is fel tudtak venni "rétegenként" (legegyszerûbb eset az ûrhajó, és a csillagok a háttérben, ha egyszerre vennéd fel õket, nagyon makett lenne). Éspedig azért tudták ezt megtenni, mert tényleg computer segítségével memorizálták a kamera mozgásait, amiket például az ûrhajóhoz képest elkövetett, és azt akárhányszor újra meg tudták ismételni, és így akár 7 (!) darab réteget is egymásra fényképezhettek. Szóval, ez volt a lényeg, a tetszõlegesen bonyolult kamera-mozgások megismételhetõsége. Egyáltalán nem kis dolog, csak a hetvenes években divat volt mítoszt csinálni a computerekbõl, és sokkal többet tulajdonítani nekik, mint amennyiért tényleg megdolgoztak. 
 
Futó Pletykák

Na, és akkor lássuk a pletykákat, amiket most "lehet tudni" az Episode 1. -rõl, a "Phantom Menace"-rõl (fantom-fenyegetés)
Komoly fejlesztésen mentek keresztül a fénykardok, ha véletlenül bénábbak lennének, mint az eddigiek, az csak ezért lehet, mert végülis idõben korábban játszódik, amit most látunk.
Dupla fényük lesz nekik, és azon is sokat törték a fejüket, hogy milyen színûek legyenek, sárgák, zöldek, vagy kékek, vagy fehérek. 

Obi-Wan és Anakin Skywalker egy aktív tûzhányó tetején vívnak meg. 
Kenneth Branagh a következõ részben tûnik majd fel.

Samuel L. Jackson 3 percet szerepel, robot dealer-ként, aztán meghal.
Jabba, és Chewbacca egy jelenetben szerepelnek. Jabba nagyon fiatal, és vékony.
Az új trilógiában 2 Obi-Wan lesz, egy igazi, és egy klón, aki Anakint akarja a sötét oldalra csábítani. 
Natalie Portman, Meztelenül szerepel, amit, ha igaz, sajnálunk, lásd korábbi cikkünk: (A Kis Natalie), hiszen még mindig csak 17 éves. 
Nos, ennyit mára a pletykálkodásból ....
oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16