Filmes Filmek -
A Csapnivaló és társai:

Levesben / A Játékos / Big Picture
Csapnivaló
- a film (1995)
A filmes filmek filmje
ROKONI SZÁLAK

A Csapnivaló nem egyszerûen egy film, lega- lább is nem a Csapnivaló Magazin számára, hiszen a filmtõl kapta a nevét, ami elég komoly rokoni szálakat jelent.
A Csapnivaló igaziból egy nagyon cseles film. Mielõtt beülsz a nézõtérre csak azt tudod róla, hogy alacsony költségvetésû film, aztán a feliratok alatt egy kamerát látsz, és vagy két percig azt hiszed, hogy már nem fog semmi történni, (legalább is nem a mi életünkön belül). De ez a két - három perc a feliratok alatt igencsak ki van számítva! Egészen más érzés megnézned egy filmet, ha jelen voltál a forgatásán, vagyis, ha egy egész nap során mentél keresztül azon a jeleneten, amit a moziban egy, kettõ, három, max. 4 perc alatt pereg le. Hogy egy adott jelenetet végtelen mennyiségben láttál ismétlõdni, x-szer egymás után, mert ettõl az egész jelenet valami tök más dimenzióba lép át (kábé úgy, mint amikor valakit elüt egy autó, és a kórházban már 49-edszer meséli ugyanazt a 2 másodpercet). Egyszóval, amit a Csapnivaló elején látunk, az nem más, mint egy jól kiszámított dimenzió- kapu. Mint egy hipnózis kezdete, nézed, nézed azt a kamerát, és egyszercsak átkerülsz a másik oldalára. Mint Alice csodaországba.
 
SZEREPLÕK

 A Csapnivaló (Living in oblivion) „alacsony költségvetésû" film, de, nyilván nem azt kell elképzelned, hogy nem volt rá elég pénz, vagy ilyenek, egyszerûen annyira innovatív, annyira profi és leginkább cool, hogy ilyen kevésbe kerül. Sztárok is abszolút vannak benne például  Steve Buscemi -vel az élen, akit igazán-nagyon híressé ez a film tett. 
A színésznõ lány, Catherine Keener, épp most szerepelt a Mint a kámfor -ban. . A Wedding singer legelején pedig látunk egy cool, illetve cheezy-nek, (nyálasnak) beállított figurát, James LeGros õ is a Csapnivaló-ból jön, õ volt „Chad" a sztárszinész, legközelebb az „Enemi of the State-ben láthatjátok. De a Csapnivalóból 
megismert filmbeli operatõr, Dermot Mulroney is számos filmben feltûnt azóta. Kansas city, Tökéletes másolat, Álljon meg a nászmenet. 
Rendezte Tom DiCillo, aki Jim Jrmush operatõre volt a Permanent Vacation-ben, és a Stranger than paradise-ban, ebben még egy repülõtéri alkalmazott szerepére is beugrott, vajon ki kezelte akkor a kamerát?. 
 
„CULT"

A film nagyon cool, és tulajdonképpen egy igazi „cult". Legalább is, a filmes szakmában keresve sem találni olyan személyt, aki ne látta volna ezt a filmet, hát még olyat, akinek ne tetszett volna nagyon! Akkoriban, amikor a mozikban is gyakran adták, teljesen megszokott volt, hogy egész baráti körök döntöttek úgy, hogy pl. „nézzük meg a csapnivalót hétfõn 6-tól", és ha már valaki korábban is látta, csak annál nagyobb kedvvel vett részt a remek programon. 


Ezt a programot  2000 juni 30-ig még van lehetõség beiktatni, mert a magyarországi mozi-vetítési jog ekkor jár le. Videón is megtekinthetõ, csak számolj a szinkronnal.
 
O B L I V I O N

A Csapnivaló egy filmforgatáson játszódik, mégpedig egy low-budget filmén, ami a legizgalmasabb mûfaj, hiszen autót vezetni sem Roveren lehet a legjobban megtanulni, hanem Ladán, meg kispolszkin. A forgatott film címe: Living in oblivion, a film címe is egyben. Az oblivion egy nagyon érdekes állapotot takar mint szó, a totális elfelejtettség állapotát, amikor valami olyan, mintha nem is lenne, például, ha egy szkafanderes ûrhajós véletlenségbõl kirepül a világûrbe, és messze sodródik a sötétségben, akkor õ eléggé az oblivion címû állapotba kerül. 
 
FILMFORGATÁS

Magát a forgatott filmet nem is látjuk, csak azt a pár jelenetet, amit a szemünk láttára forgatnak, és a hangsúly természetesen magán a forgatáson van, hiszen errõl szól a film. Amikor a tv-csatornák bármelyikén „így készült" címû mûsort látunk, az valójában nem más, mint egy reklám-beszélgetés, a középen: Catherine Keener

film sztárjaival, a háttérben néhány helyszíni felvétellel, de sosem látod mondjuk  tíz percig folyamatosan, hogy mi történik, mert az „így készült" csak egy címke. A Csapnivaló azonban betölti ezt az ûrt, és nem csak, hogy egy darab filmforgatást látsz, hanem, mivel ez olyan ügyesen van megírva, a film-forgatások összes létezõ konfliktusát, mint valami gyûjteményben, kedvedre végig-böngészheted, mert minden elromlik, ami csak elromolhat, pont, mint a valóságban. Azt is lehetne mondani, hogy a Csapnivaló megtörtént eseményeken alapuló, nagyon izgi vígjáték. Az a kaliber, mint a Truman Show, de jobban van megcsinálva. Annyira jól, hogy amikor a Csapnivaló - Magazin munkatársai korábban megnézték a filmet, egyetlen szempillantás alatt eldõl, hogy a majd megszületõ magazin, (mivel filmes) csakis a Csapnivaló nevet viselheti. 
 
PS:

Ha a filmes szakmában szeretnél dolgozni, sok mindent kell tenned, de ezek közül egy biztosan az, hogy megnézed ezt a filmet, hogy lásd, mirõl van szó. 
IKERTESTVÉR

A Csapnivaló c. filmnek van egy teljesen konkrét ikertestvére is! Úgy hívják, hogy „Levesben". A rokoni szálat Steve Buscemi jelenti, meg maga a történet, és a film stílusa, illetve kalibere.
Levesben / A Játékos / Big Picture

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12